Venstre foreslo opprinnelig å fjerne strømstøtten i sitt alternative budsjett for 2025, med begrunnelse i forventninger om fallende strømpriser. Etter at strømprisene i Sør-Norge nådde rekordhøyder på 13 kroner, har partiet imidlertid endret standpunkt og støtter nå strømstøtteordningen for inneværende år.
Venstre vil stemme for regjeringens forslag til regelverk for strømstøtten. Partiet er likevel uklare på hvor smertegrensen går for når strømstøtte igjen blir nødvendig, men understreker at utbygging av kraftproduksjon er viktig for å sikre lave strømpriser.
Venstre la frem forslaget om å kutte strømstøtten tre uker før prisene steg kraftig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Venstre foreslo opprinnelig å fjerne strømstøtten i sitt alternative budsjett for 2025, med begrunnelse om at den belønner høyt strømforbruk. Dette vakte reaksjoner, spesielt etter at spotprisen på Sørlandet nådde rekordhøyder. Til tross for det opprinnelige forslaget, vil Venstre nå stemme for å fornye strømstøtten i Stortinget. Partiet hevder at de alltid har vært klare for å videreføre støtten ved høye priser, og viser til en tidligere innstilling. Regjeringen, ved statsminister Jonas Gahr Støre, hevder at Norge har den beste strømstøtteordningen i Europa, som dekker 90 prosent av strømprisen over 73 øre per kilowattime.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Venstres forslag om å fjerne strømstøtten, noe som skiller partiet fra de andre borgerlige partiene. Mens FrP og KrF ønsker makspris på strøm, og Høyre vil beholde dagens ordning, argumenterer Venstre for at dyr strøm vil fremme energieffektivisering. Artikkelen påpeker at Venstres standpunkt er upopulært og kan føre til at partiet faller under sperregrensen. Samtidig kritiseres Venstre for å ville bruke store summer på andre klimatiltak. Det konkluderes med at de andre borgerlige partiene trolig vil bestemme strømpolitikken, uavhengig av Venstres syn.
3 måneder siden
De borgerlige partiene er uenige om strømstøtte. Høyre vil beholde dagens ordning, mens Venstre vil fjerne den. KrF og Frp ønsker en makspris på strøm og full kompensasjon for priser over 50 øre per kWh. De vil også vurdere støtte til næringslivet. Uenigheten kan bli viktig i neste valg. Frps forslag koster 4,7 milliarder kroner ifølge deres alternative budsjett.
3 måneder siden
Det er uenighet mellom de borgerlige partiene om strømstøtten. KrF og Frp vil innføre en makspris på 50 øre per kilowattime og doble statens utgifter til strømstøtte. Høyre ønsker å videreføre dagens ordning. Venstre vil i utgangspunktet avvikle strømstøtten, men åpner for å videreføre en ordning ved høye priser, uten makspris. KrF vil også vurdere støtte til næringslivet. Uenigheten gjør det usikkert hvordan strømstøtten vil se ut dersom de borgerlige vinner valget.
4 måneder siden
Stortinget skal behandle strømstøtte for 2025, der staten dekker 90% av prisen over 75 øre/kWh. Partiene foreslår ulike tiltak for å stabilisere strømprisene. Rødt vil ha makspris, mens SV ønsker et statlig selskap for strømsalg. MDG vil endre støtten for å fremme strømsparing. Arbeiderpartiet vil redusere kapasiteten på kabler til Danmark. KrF og FrP vil øke strømstøtten og ha egne prissoner. Venstre vil satse på energieffektivisering. Senterpartiet vil fjerne strøm fra børsen og reforhandle avtaler. Høyre vil ha mer kraftproduksjon og nettutbygging. De fleste partiene støtter dagens strømstøtteordning, men med ulike justeringer.
4 måneder siden
En ny rekordhøy strømpris i Sørvest-Norge ville gjort strømregningen omtrent 950 kroner dyrere i desember sammenlignet med november, dersom strømstøtten ikke hadde eksistert. Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 73 øre, men bedrifter får ikke støtte. Fremskrittspartiet ønsker en lavere grense for strømstøtte, mens en økonomiprofessor mener dagens støtteordning er feil innrettet og hindrer strømsparing. Han mener støtten burde vært et bunnfradrag, ikke koblet til prisen. Det forventes lavere priser med økt vindkraft og tilgjengelig vannkraft.
2 måneder siden
Etter Senterpartiets uttreden fra regjeringen har en rekke partier foreslått endringer i strømsystemet for å redusere kostnadene for privatpersoner og bedrifter. Forslagene inkluderer fastprisordninger (Ap, SV, Sp), makspris (KrF, Frp, Rødt), fleksibel fastpris (H), endringer i nettleie og elavgift, samt justeringer i politikken rundt utenlandskabler. Arbeiderpartiet ønsker å redusere momsen på nettleie. Flere partier vil også revurdere elektrifiseringen av Melkøya. Tiltakene møtes med skepsis fra strømbransjen, som frykter økte priser for bedrifter, økt strømforbruk og økt effektbehov i strømnettet.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet har presentert nye forslag for å redusere strømregningen, inkludert å garantere strømstøtte, fjerne moms på nettleien, gjøre fastprisavtaler tilgjengelig og innføre strengere regulering av strømsalgselskapene. Disse løftene skal inn i partiprogrammet for neste periode. Høyre mener Arbeiderpartiet har levert store ord uten handling, men åpner for å støtte momsfritak som et av flere grep for å sikre at folk får beholde mer av sine egne penger. Arbeiderpartiet anslår at kuttet i nettleien vil koste cirka tre milliarder i året, mens strømstøtten utgjør rundt fem milliarder kroner. Høyre vil prioritere skattelettelser, men vurderer også momsfritak på strøm.
4 måneder siden
Strømstøtteordningen, som opprinnelig skulle vare i fire måneder, forlenges nå til 2026 på grunn av vedvarende høye strømpriser. Denne uken nådde prisene over 13 kroner per kWh i Sør-Norge, delvis grunnet vindstille vær i Europa. Regjeringen har besluttet å heve terskelen for når strømstøtten slår inn, noe som møter bred støtte i Stortinget. Opposisjonspartier som Frp, KrF og Rødt kritiserer regjeringen for manglende strukturelle tiltak og foreslår alternative løsninger som lavere terskel for støtte, makspris og reforhandling av utenlandskabelavtaler. Kritikken retter seg også mot Norges tilknytning til det europeiske energimarkedet og regjeringens håndtering av energipolitikken.
2 måneder siden
Regjeringen har introdusert Norgesstrøm, en ny strømstøtteordning som skal gi lavere strømpriser for husholdninger i Sør-Norge. Ordningen innebærer at staten dekker deler av strømprisen over 40 øre per time, men det er ikke en fastpris. Forbrukere betaler for strøm under 40 øre per time, noe som reduserer strømstøtten. Tiltaket er ment å gi velgerne en følelse av lavere strømpriser, men kan føre til redusert insentiv for energieffektivisering og økt strømforbruk. Industrien er ikke inkludert i ordningen og kan oppleve høyere strømpriser. Ordningen representerer en U-sving fra regjeringens tidligere politikk om energieffektivisering, og kan potensielt bli dyrere for staten enn antatt.