Stortinget diskuterer strømstøtte for 2025, der partiene foreslår ulike tiltak for å stabilisere strømprisene. Rødt vil ha makspris, SV ønsker et statlig selskap for strømsalg, mens MDG vil endre støtten for å fremme strømsparing.
Venstre snudde om strømstøtte etter rekordhøye priser og støtter nå regjeringens forslag, men understreker viktigheten av kraftutbygging. Arbeiderpartiet vil redusere kapasiteten på kabler til Danmark, mens KrF og FrP vil øke strømstøtten og ha egne prissoner.
Høyre vil ha mer kraftproduksjon og nettutbygging. De fleste partiene støtter dagens strømstøtteordning, men med ulike justeringer.
4 måneder siden
Stortinget skal behandle strømstøtte for 2025, der staten dekker 90% av prisen over 75 øre/kWh. Partiene foreslår ulike tiltak for å stabilisere strømprisene. Rødt vil ha makspris, mens SV ønsker et statlig selskap for strømsalg. MDG vil endre støtten for å fremme strømsparing. Arbeiderpartiet vil redusere kapasiteten på kabler til Danmark. KrF og FrP vil øke strømstøtten og ha egne prissoner. Venstre vil satse på energieffektivisering. Senterpartiet vil fjerne strøm fra børsen og reforhandle avtaler. Høyre vil ha mer kraftproduksjon og nettutbygging. De fleste partiene støtter dagens strømstøtteordning, men med ulike justeringer.
4 måneder siden
Venstre foreslo opprinnelig å fjerne strømstøtten i sitt alternative budsjett for 2025, med begrunnelse i forventninger om fallende strømpriser. Etter at strømprisene i Sør-Norge nådde rekordhøyder på 13 kroner, har partiet imidlertid endret standpunkt og støtter nå strømstøtteordningen for inneværende år. Venstre vil stemme for regjeringens forslag til regelverk for strømstøtten. Partiet er likevel uklare på hvor smertegrensen går for når strømstøtte igjen blir nødvendig, men understreker at utbygging av kraftproduksjon er viktig for å sikre lave strømpriser. Venstre la frem forslaget om å kutte strømstøtten tre uker før prisene steg kraftig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Det er uenighet mellom de borgerlige partiene om strømstøtten. KrF og Frp vil innføre en makspris på 50 øre per kilowattime og doble statens utgifter til strømstøtte. Høyre ønsker å videreføre dagens ordning. Venstre vil i utgangspunktet avvikle strømstøtten, men åpner for å videreføre en ordning ved høye priser, uten makspris. KrF vil også vurdere støtte til næringslivet. Uenigheten gjør det usikkert hvordan strømstøtten vil se ut dersom de borgerlige vinner valget.
3 måneder siden
Flere politiske partier, inkludert Senterpartiet, Rødt og Frp, ønsker å ta større kontroll over norsk kraft for å redusere strømprisene. De foreslår ulike tiltak som å begrense eksporten, reforhandle kabelavtaler og opprette egne prispunkter. Senterpartiet vurderer å melde Norge ut av Acer for å kunne begrense eksporten ved høye priser. Rødt mener at dagens system knytter norsk vannkraftpris for tett til europeisk gasspris, og vil ha langsiktige kraftavtaler. Frp vil regulere eksporten basert på fyllingsgraden i vannmagasinene. Kraftbransjen er skeptisk til disse forslagene og mener de kan føre til høyere snittpriser og er vanskelig å gjennomføre innenfor dagens EØS-avtale.
2 måneder siden
Etter Senterpartiets uttreden fra regjeringen har en rekke partier foreslått endringer i strømsystemet for å redusere kostnadene for privatpersoner og bedrifter. Forslagene inkluderer fastprisordninger (Ap, SV, Sp), makspris (KrF, Frp, Rødt), fleksibel fastpris (H), endringer i nettleie og elavgift, samt justeringer i politikken rundt utenlandskabler. Arbeiderpartiet ønsker å redusere momsen på nettleie. Flere partier vil også revurdere elektrifiseringen av Melkøya. Tiltakene møtes med skepsis fra strømbransjen, som frykter økte priser for bedrifter, økt strømforbruk og økt effektbehov i strømnettet.
4 måneder siden
Venstre foreslo opprinnelig å fjerne strømstøtten i sitt alternative budsjett for 2025, med begrunnelse om at den belønner høyt strømforbruk. Dette vakte reaksjoner, spesielt etter at spotprisen på Sørlandet nådde rekordhøyder. Til tross for det opprinnelige forslaget, vil Venstre nå stemme for å fornye strømstøtten i Stortinget. Partiet hevder at de alltid har vært klare for å videreføre støtten ved høye priser, og viser til en tidligere innstilling. Regjeringen, ved statsminister Jonas Gahr Støre, hevder at Norge har den beste strømstøtteordningen i Europa, som dekker 90 prosent av strømprisen over 73 øre per kilowattime.
3 måneder siden
De borgerlige partiene er uenige om strømstøtte. Høyre vil beholde dagens ordning, mens Venstre vil fjerne den. KrF og Frp ønsker en makspris på strøm og full kompensasjon for priser over 50 øre per kWh. De vil også vurdere støtte til næringslivet. Uenigheten kan bli viktig i neste valg. Frps forslag koster 4,7 milliarder kroner ifølge deres alternative budsjett.
2 måneder siden
Etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen, presenterte statsministeren nye strømtiltak. Regjeringen foreslår at nordmenn kan velge mellom strømstøtte og en fastpris på 40 øre per kilowattime, gjeldende for både boliger og hytter. Fastprisordningen vil gi en gjennomsnittlig husholdning i Sør-Norge rundt 2800 kroner i årlig støtte, sammenlignet med dagens strømstøtte på 1265 kroner. I tillegg reduseres merverdiavgiften på nettleie, og regjeringen vil ikke innføre EUs markedsregelverk eller bygge nye utenlandskabler. Tiltakene skal sikre lavere strømregninger og nasjonal kontroll over kraften.
2 måneder siden
Senterpartiet presenterer en ny strømpolitikk som inkluderer en norgespris for strøm også for næringslivet. Partiet ønsker mer stabilitet og kontroll over norsk kraftpolitikk, og vil fase ut elavgiften. De foreslår flere grep for å senke strømprisene, inkludert å hindre tettere tilknytning til EUs energimarked, ta kontroll over utenlandskablene, og finansiere oppgradering av sentralnettet over statsbudsjettet. Senterpartiet vil også tvinge Statkraft til å bygge ut mer vannkraft, melde Norge ut av EUs energibyrå Acer, og reforhandle avtaler om kraftkabler til utlandet.
2 måneder siden
Regjeringen presenterte nye strømtiltak som skal gi lavere og mer forutsigbare strømpriser. Fra 1. oktober kan husholdninger inngå fastprisavtaler på 40 øre per kilowattime. Samtidig reduseres momsen på nettleie fra 25 til 15 prosent fra 1. juli, med planer om å avvikle den helt i neste stortingsperiode. Regjeringen vil også stanse planleggingen av nye undersjøiske kabler til utlandet frem til 2029. Det innføres en valgfri «Norgespris» med fastpris, men strømstøtten videreføres for de som ikke velger denne ordningen. Regjeringen vil ikke innføre EUs omstridte markedsregelverk og ønsker et nordisk samarbeid for å stabilisere strømprisene.
2 måneder siden
Senterpartiet presenterer nye strømtiltak der de ønsker å inkludere bedrifter og organisasjoner i en «Norgespris»-modell, i tillegg til husholdninger og hytter. Partiet vil regulere kraftsystemet for å stabilisere strømprisene på rundt 40 øre/kWt, blant annet ved å strupe eksporten gjennom likestrømskabler ved høye priser. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ta tilbake nasjonal kontroll over strømpolitikken ved å kontrollere utenlandskablene, bygge ut mer vannkraft og endre Statkrafts rolle til å prioritere kraftutbygging fremfor høyest mulig overskudd. Senterpartiet ønsker også å melde Norge ut av EUs energibyrå ACER og stanse ytterligere elektrifisering fra land, samt si nei til EUs fjerde energimarkedspakke.
2 måneder siden
Regjeringens forslag om Norgespris, en fastpris på 50 øre/kWh, vil komme i tillegg til eksisterende påslag og månedsavgifter fra strømsalgselskapene. Elisabeth Sæther i Energidepartementet presiserer at Norgespris er en finansieringsordning, og at konkurransen mellom strømselskaper vil fortsette. SV ønsker et statlig strømsalgsselskap for å fjerne mellomledd, mens FrP kritiserer forslaget for å være forhastet og ikke adressere prissmitte fra Europa. Fornybar Norge påpeker at Norgespris kan redusere lønnsomheten av energisparetiltak og solkraft.