Meta-konsernet og Mark Zuckerberg møter Federal Trade Commission (FTC) i retten i en stor monopol-rettssak. FTC mener Meta ulovlig har oppnådd monopol gjennom oppkjøpene av Instagram og WhatsApp.
Et tap av Instagram kan få store konsekvenser for Meta. Samtidig spekuleres det i Donald Trumps rolle, da Zuckerberg angivelig har søkt hans hjelp, og Trump har utnevnt republikanere til FTC-styret.
Eksperter uttrykker bekymring for politisk innblanding og håper Trump holder seg unna saken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
15 dager siden
Meta er saksøkt for å ha skapt monopol gjennom oppkjøp av Instagram og WhatsApp. FTC krever salg av selskapene, mens Meta argumenterer for forbedret brukeropplevelse og konkurranse. Rettssaken ledes av dommer James Boasberg, og politiske overtoner knyttes til Trumps mulige innflytelse. Zuckerberg har forsøkt å alliere seg med Trump, noe som har skapt kontrovers.
3 måneder siden
Meta, under ledelse av Mark Zuckerberg, kunngjør store endringer i sin innholdsmoderering på Facebook og Instagram. Selskapet avslutter sitt faktasjekkprogram med uavhengige partnere og erstatter det med et fellesskapsdrevet system, likt det som brukes på X (tidligere Twitter). Zuckerberg begrunner endringene med et ønske om å redusere feil, forenkle retningslinjer og gjenopprette ytringsfriheten. Meta vil også fjerne noen retningslinjer rundt betente temaer som innvandring og kjønn, og justere innholdsfiltrene. Endringene kritiseres av blant andre utviklingsredaktør i VG, Øyvind Brenne, som mener dette er et politisk grep i favør Donald Trump og hans tilhengere, og at det vil føre til et hardere ordskifte med flere udokumenterte påstander.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Mark Zuckerbergs makt over sosiale medier og hans forsøk på å blidgjøre Donald Trump etter presidentvalget i USA. Zuckerberg har gitt Trump penger, ansatt en Trump-alliert i Meta-styret og fjernet en liberal leder. Han vil også fjerne Facebooks faktasjekk og åpne for mer politisk debatt, spesielt om innvandring og kvinner, og flytte moderatorene til Texas. Artikkelen hevder at Zuckerbergs handlinger tillater spredning av desinformasjon og polarisering, og argumenterer for at sosiale medier bør reguleres som annen industri.
3 måneder siden
En analytiker hevder at Elon Musk, med støtte fra Donald Trump, fører en informasjonskrig mot EU ved å spre desinformasjon og konspirasjonsteorier. Musk og Mark Zuckerberg har posisjonert seg nær Trump i håp om støtte mot EUs nye tech-lover, som kan gi bøter i milliardklassen. EU har allerede bøtelagt Meta for brudd på personvernregler. Musk har også blandet seg inn i europeisk politikk og spredt falske nyheter. EU-kommisjonen kritiseres for å nøle med å reagere mot X, til tross for pågående granskning og bekymring for at plattformen brukes til massemanipulasjon. Flere mener EU må handle raskere og tydeligere for å forsvare demokratiet.
3 måneder siden
Meta har endret sine retningslinjer slik at brukere nå kan hevde at skeive har psykiske lidelser uten konsekvenser. Samtidig har temaene trans og ikke-binær blitt fjernet fra Messenger. Disse endringene skjer etter at Donald Trump ble tatt i ed, og hans politikk som kun anerkjenner to kjønn. Flere tech-milliardærer, inkludert Meta-sjef Mark Zuckerberg, var til stede under innsettelsen. Kritikere mener at Meta tilpasser seg Trumps politikk for å oppnå fordeler, mens transpersoner som Axel Holandsjø Følling føler seg marginalisert og skuffet over utviklingen.
3 måneder siden
Meta, tidligere kjent for å bekjempe falske nyheter, endrer nå sin strategi. Selskapet avslutter samarbeidet med tredjeparts faktasjekkere og vil i stedet støtte Donald Trumps politikk. Mark Zuckerberg begrunner dette med at faktasjekkerne har vært for partiske og skadet tilliten. Det nye systemet vil basere seg på brukerrapportering, likt X sin modell. Kritikere frykter økt desinformasjon, polarisering og mer skadelig innhold. Meta har også donert en million dollar til Trumps innsettelsesfond og utnevnt en av Trumps samarbeidspartnere til styret.
3 måneder siden
Meta, som eier Facebook og Instagram, avviser påstander om at brukere tvinges til å følge kontoer tilknyttet Trump-administrasjonen. Dette skjer etter at flere brukere oppdaget at de plutselig fulgte president Donald Trump og visepresident J.D. Vance uten å ha valgt det selv. Meta forklarer at kontoene tilhører embetet, ikke personen, og at brukere som fulgte de tidligere kontoene, fortsatt vil følge de nye. Artisten Gracie Abrams hevder imidlertid at hun måtte avfølge kontoene flere ganger. Samtidig har Meta-sjef Mark Zuckerberg kunngjort at de slutter med faktasjekking i USA, og han deltok på Trumps presidentinnsettelse. Joe Biden advarte i sin avskjedstale om oligarki i USA.
3 måneder siden
Meta avviser påstander om at de tvinger brukere til å følge kontoer tilknyttet Trump-administrasjonen. Dette skjer etter at flere brukere oppdaget at de automatisk fulgte president Donald Trump og visepresident J.D. Vance etter innsettelsen. Meta forklarer at kontoene tilhører embetet, og at følgere av tidligere president Joe Biden og visepresident Kamala Harris derfor automatisk følger de nye innehaverne. Flere artister, som Demi Lovato og Gracie Abrams, har imidlertid rapportert at de gjentatte ganger har måttet avfølge kontoene. Anklagene kommer samtidig som Meta-sjef Mark Zuckerberg har avsluttet faktasjekking i USA og deltok på Trumps innsettelse. Joe Biden advarte i sin avskjedstale mot oligarki og maktkonsentrasjon.
3 måneder siden
Artikkelen undersøker den økende makten til amerikanske tech-milliardærer og deres nære forhold til president Trump. Flere av de rikeste tech-lederne, som Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos, var til stede ved Trumps innsettelse, noe som har ført til spekulasjoner om et mulig oligarki. Det diskuteres hvordan tech-selskaper anklages for å gi etter for Trumps krav, og hvordan dette kan påvirke demokratiet. Artikkelen peker også på USAs lave plassering på demokrati-indeksen, delvis på grunn av finansnæringens og legemiddelindustriens innflytelse. Det uttrykkes bekymring for at tech-gigantenes økende mediemakt og samrøre med politikere kan true et åpent demokrati.
4 måneder siden
Meta, Facebooks morselskap, donerer én million dollar til Donald Trumps innsettelsesfond, noe som indikerer et forbedret forhold mellom Zuckerberg og Trump. Tidligere har Trump truet Zuckerberg for angivelig forsøk på å påvirke valg. I november spiste de to middag sammen, der Zuckerberg ga Trump et par smartbriller. Flere kilder melder også om møter mellom Metas toppsjefer og Trumps stab. Dette markerer en endring i tonen fra flere teknologiledere overfor Trump. Jeff Bezos gratulerte Trump med valgseieren og uttrykte optimisme, mens Elon Musk har vært en aktiv støttespiller.