EU har vedtatt et nytt direktiv som åpner for at 15-åringer kan ta førerkort (B1) for personbiler med fartssperre på 45 km/t. Hvert land må søke EU om tillatelse.
Vedtaket kritiseres av European Transport Safety Counsil (ETSC) som frykter fare for myke trafikanter, og viser til erfaringer med A-traktorer i Sverige.
Samferdselsdepartementet er også kritisk og mener forslaget er uaktuelt i Norge på grunn av høy trafikksikkerhetsrisiko.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Nye EU-regler for førerkort kan føre til endringer også i Norge. Blant forslagene er at 16-åringer skal kunne få førerkort for biler med fartssperre, og at 17-åringer kan ta førerkort for personbil med ledsager. Vektgrensen for vanlig B-førerkort kan også økes. Norske myndigheter er kritiske til flere av forslagene, spesielt de som omhandler lavere aldersgrense for lastebilsjåfører og B1-førerkort, og mener dette kan redusere trafikksikkerheten. Reglene er enda ikke vedtatt, men følges nøye av norske myndigheter.
3 måneder siden
EU vurderer å innføre automatgir som standard for førerkort, som en respons på økende bruk av automatgirbiler. Forslaget innebærer at de som ønsker førerkort for manuelt gir, må gjennomføre en obligatorisk tilleggsopplæring på sju timer. Dette har møtt kritikk, blant annet fra en svensk ekspert som mener opplæringsbehovet varierer. Selv om Norge ikke er en del av EU, følger landet ofte EUs regelverk, og det er usikkert om de nye reglene vil bli innført her. Det forventes at EU-landene vil bruke tre til fire år på å implementere de nye reglene.
4 måneder siden
EU har vedtatt et forslag om at førerkortbeslag i ett EU-land skal gjelde i alle. Dette innebærer at bilførere som mister førerkortet for alvorlige trafikkbrudd, som fyllekjøring eller råkjøring, ikke lenger kan kjøre bil i andre europeiske land. Målet er å øke trafikksikkerheten og redusere antall ulykker. Det nye regelverket vil også kreve innføring av digitale førerkort som anerkjennes i hele EU. Norge er positiv til forslaget, og det forventes at det vil gjelde også for norske bilførere. Det kan ta to-tre år før alle land har implementert de nye reglene.
1 måned siden
Regjeringen foreslår å forby varsling av trafikkontroller via apper og annet utstyr, med begrunnelsen at det øker risikoen for utrygge veier. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) mener slik varsling undergraver hensikten med kontrollene, spesielt knyttet til ruskjøring og høy fart. Lovforslaget er sendt ut på høring med mål om vedtak før sommeren. Safedrive, en norsk aktør i markedet, argumenterer for at de bidrar positivt til trafikksikkerheten ved å varsle om farer som dyr og hindringer, og at de aktivt jobber for å unngå varsling av ruskontroller. Tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen kritiserer forbudet og mener regjeringen burde samarbeide med Safedrive.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan feilinformasjon om EUs bygningsdirektiver skaper frykt for tvungen oppussing. Det hevdes at finansminister Trygve Slagsvold Vedum bidrar til denne frykten ved å spre feilaktige påstander om at EU vil bestemme hvordan nordmenn skal isolere husene sine. Artikkelen understreker at EU ikke planlegger å tvinge folk til å pusse opp, og at Norge allerede har vedtatt lignende klimamål. Videre kritiseres Senterpartiet for å undergrave tilliten til myndighetene ved å spre feilinformasjon om strømpriser og utenlandskabler, og for å motsi sin egen tidligere politikk.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår betydelige økninger i bøtesatsene for trafikkovertredelser, med en bot på 10 450 kroner for mobilbruk bak rattet. Politidirektoratet og Utrykningspolitiet er imot forslaget, og mener dagens satser er tilstrekkelig avskrekkende. De argumenterer for at det er viktigere å øke risikoen for å bli tatt enn å øke bøtesatsene ytterligere. Norsk Lastebileier-Forbund er også kritisk, og påpeker at de nye satsene vil ramme unge og yrkessjåfører spesielt hardt. Samferdselsdepartementet forsvarer forslaget med at bøtesatsene må justeres for å opprettholde sin forebyggende effekt over tid.
1 måned siden
Et nytt EU-forslag om vedovner møter sterk kritikk fra Senterpartiet og vedfyringsbransjen. Forslaget innebærer blant annet nye testmetoder, utslippskrav og automatisk forbrenningskontroll, noe som kan føre til at 97 prosent av dagens vedovner ikke vil bli godkjent for salg. Senterpartiets Marit Arnstad kaller forordningen «virkelighetsfjern» og mener den vil svekke beredskapen i krisetider. Norske myndigheter følger saken tett og er klar over utfordringene bransjen peker på, men et planlagt møte med EU-kommisjonen er utsatt.
1 måned siden
EU innfører nye reguleringer som forbyr salg av hudpleieprodukter med over 0,3 prosent retinol fra 1. november 2025. Bakgrunnen er bekymring for høyt A-vitamininntak, da de fleste får nok gjennom mat og kosttilskudd. Hudlege Daniel Habashi støtter reguleringen, og advarer om at feil bruk av retinol kan føre til hudirritasjon og brannskader. Mattilsynet vil følge opp at butikkene overholder loven. Flere butikkjeder opplyser at de veileder yngre kunder til mildere produkter. Sverige har innført 15-års aldersgrense på retinol, men norske apotek har ikke fulgt etter.
2 måneder siden
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum uttrykker uenighet med deler av Støres nye klimapolitikk, og frykter økte avgifter og nullutslippssoner for bilister. Han kritiserer også den nye regjeringens helsereform, og mener den kan føre til sentralisering av helsetjenesten. Vedum hevder Sp har hindret Arbeiderpartiet i å innføre upopulære tiltak tidligere, og kritiserer regjeringen for å informere EU om godkjennelse av direktiver før Stortinget er informert. Statssekretær Varteressian avviser kritikken og sier det ikke var noen formell dialog med EU.
1 måned siden
Gründer Stian Sørlie retter kritikk mot EUs nye klimakvotesystem, ETS2, som pålegger brenselsoperatører å kjøpe klimakvoter. Han uttrykker bekymring for økte kostnader og kompliserte skjemaer, og vurderer å avslutte salget av drivstoff. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen argumenterer for at systemet er nødvendig for å nå klimamål og mener det er tilpasset norske forhold. Frp er bekymret for konsekvensene for små bedrifter, mens Miljødirektoratet understreker at de arbeider med å forenkle rapporteringen og at systemet er harmonisert med EU-regler.