EU har vedtatt et forslag om at førerkortbeslag i ett EU-land skal gjelde i alle. Dette innebærer at bilførere som mister førerkortet for alvorlige trafikkbrudd, som fyllekjøring eller råkjøring, ikke lenger kan kjøre bil i andre europeiske land.
Målet er å øke trafikksikkerheten og redusere antall ulykker. Det nye regelverket vil også kreve innføring av digitale førerkort som anerkjennes i hele EU.
Norge er positiv til forslaget, og det forventes at det vil gjelde også for norske bilførere. Det kan ta to-tre år før alle land har implementert de nye reglene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Nye EU-regler for førerkort kan føre til endringer også i Norge. Blant forslagene er at 16-åringer skal kunne få førerkort for biler med fartssperre, og at 17-åringer kan ta førerkort for personbil med ledsager. Vektgrensen for vanlig B-førerkort kan også økes. Norske myndigheter er kritiske til flere av forslagene, spesielt de som omhandler lavere aldersgrense for lastebilsjåfører og B1-førerkort, og mener dette kan redusere trafikksikkerheten. Reglene er enda ikke vedtatt, men følges nøye av norske myndigheter.
3 måneder siden
EU vurderer å innføre automatgir som standard for førerkort, som en respons på økende bruk av automatgirbiler. Forslaget innebærer at de som ønsker førerkort for manuelt gir, må gjennomføre en obligatorisk tilleggsopplæring på sju timer. Dette har møtt kritikk, blant annet fra en svensk ekspert som mener opplæringsbehovet varierer. Selv om Norge ikke er en del av EU, følger landet ofte EUs regelverk, og det er usikkert om de nye reglene vil bli innført her. Det forventes at EU-landene vil bruke tre til fire år på å implementere de nye reglene.
1 måned siden
Regjeringen foreslår regelverksendringer for å redusere grov trafikkriminalitet, inkludert mer effektiv inndragning av kjøretøy ved alvorlige lovbrudd som råkjøring og ruskjøring. Utrykningspolitiet støtter forslaget, og viser til et stadig mer aggressivt bilmiljø hvor bøter og fengsel ikke er nok. Høyesterett har også åpnet for inndragning av kjøretøy i slike saker. Justis- og beredskapsministeren understreker at målet er å trygge norske veier, og at de ser til Danmark for å få bukt med villmannskjøring. Det er også foreslått innstramminger i reglene for bruk av mobiltelefon i bil.
1 måned siden
EU har vedtatt et nytt direktiv som åpner for at 15-åringer kan ta førerkort (B1) for personbiler med fartssperre på 45 km/t. Hvert land må søke EU om tillatelse. Vedtaket kritiseres av European Transport Safety Counsil (ETSC) som frykter fare for myke trafikanter, og viser til erfaringer med A-traktorer i Sverige. Samferdselsdepartementet er også kritisk og mener forslaget er uaktuelt i Norge på grunn av høy trafikksikkerhetsrisiko.
1 måned siden
Regjeringen foreslår å forenkle inndragning av kjøretøy ved alvorlige trafikkbrudd, som ekstremt høy hastighet eller promillekjøring. Samferdselsministeren understreker at hensynsløs kjøring ikke aksepteres, og justisministeren påpeker at dagens straffer ikke er tilstrekkelig avskrekkende. Forslagene inkluderer også innstramminger i reglene for mobilbruk i bil. En arbeidsgruppe har vurdert regelendringer for å øke trafikksikkerheten, og forslagene sendes nå på høring.
1 måned siden
Artikkelen forklarer hvordan prikksystemet i Norge fungerer, og hvordan bilister kan sjekke hvor mange prikker de har på førerkortet. Prikker gis for ulike trafikkovertredelser, og for mange prikker innen en periode på tre år kan føre til tap av førerretten. Det er mulig å sjekke prikkene elektronisk via politiets nettsider eller ved å møte opp på en politistasjon. Førere i prøveperioden får dobbelt antall prikker for overtredelser.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler prikkbelastning for trafikkovertredelser, spesielt for nye sjåfører i prøveperioden. Trafikkforseelser straffes med bøter og prikker, der antall prikker avhenger av overtredelsens alvorlighet. Sjåfører med førerkort under to år får dobbelt antall prikker. Samferdselsdepartementet begrunner dette med at ferske sjåfører er mer utsatt for ulykker, og at tiltaket skal redusere denne risikoen. Åtte prikker eller mer innen tre år fører til tap av førerretten.
1 måned siden
Spanske veimyndigheter tester ut en ny ordning med rød sperrelinje på veier med høy ulykkesrisiko. Tiltaket, som først testes i Andalucía, skal tydeliggjøre forbudet mot forbikjøring og dermed redusere antall ulykker. Bilister som bryter forbudet risikerer bøter på over 4700 kroner. Inspirasjonen kommer fra andre europeiske land, hvor lignende bruk av farger i veimerkingen har vist seg å være effektiv for å øke trafikksikkerheten.
24 dager siden
Samferdselsdepartementet har sendt et forslag på høring om et totalforbud mot å holde mobiltelefonen under bilkjøring. Forslaget innebærer at sjåfører ikke kan berøre telefonen med mindre den er fastmontert, og selv da er bruken begrenset til noen få tastetrykk for eksempelvis musikk eller samtaler. Utrykningspolitiet støtter forslaget, fordi de mener det vil gjøre det lettere å håndheve reglene og øke trafikksikkerheten. Selv om forslaget åpner for musikkavspilling, vil bruk av underholdningsapper som Snapchat og Facebook være forbudt under kjøring. Arbeidsgruppen har ikke vurdert reguleringer av bilens integrerte skjermer, kun håndholdt mobil.
2 måneder siden
Norske bomselskaper har tapt betydelige beløp på grunn av manglende betaling fra utenlandske turister. Et nytt EU-direktiv, som snart innlemmes i EØS-avtalen, skal tette dette «smutthullet». Direktivet gir norske myndigheter og bomselskaper tilgang til kjøretøyregistre i EU-land, slik at de kan kreve betaling og drive innkreving fra utenlandske turister som unnlater å betale bompenger. Statssekretær Tom Kalsås opplyser at innkreving vil foregå på vanlig måte, men at prosessen er noe tyngre internasjonalt. Det er ennå ikke fastsatt en dato for når direktivet trer i kraft i Norge, men bompasseringer fra sommeren kan bli etterfakturert.