Tankskipet Mulan har i ti dager seilt i sirkler sør for Norge, noe som har vakt oppsikt. Skipet antas å frakte gass fra Russland og forsøker trolig å omgå sanksjoner.
Eksperter mener skipets merkelige bevegelser skyldes vanskeligheter med å finne havner for avlasting, da mange havner er skeptiske til å ta imot russisk gass. Flere lignende tankskip er observert i Barentshavet med samme bevegelsesmønster.
Russland sliter med å eksportere gass etter at rørledninger er stengt og sanksjoner er innført, noe som gjør at flytende gass er et viktig alternativ. Skipets mannskap hevder de venter på bedre vær, men dette avvises av meteorologiske institutt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Tankskipet «Mulan», som antas å være en del av Russlands skyggeflåte, har siden 2. juledag seilt i et uregelmessig mønster utenfor norskekysten. Skipet, som er registrert i Panama, frakter flytende naturgass (LNG) og skal ifølge rapporter være på vei fra Russland til Egypt. Både Kystverket og Forsvaret følger nøye med på skipets bevegelser. Natt til lørdag endret «Mulan» kurs og seiler nå nordvestover langs kysten av Egersund. Skipet har en uklar eierstruktur, men er knyttet til sanksjonerte russiske selskaper og frakter angivelig sanksjonert russisk gass. Det er økt oppmerksomhet rundt skipets bevegelser på grunn av den sensitive undersjøiske infrastrukturen i området.
3 måneder siden
Tankskipet «Mulan», tilhørende Russlands skyggeflåte, har vakt oppsikt etter å ha sirklet i Skagerak siden 2. juledag. Skipet endret kurs nordvestover etter flere dager i Nordsjøen. Opprinnelig var destinasjonen Port Said i Egypt, men oppdraget ble endret til «for orders», noe som indikerer at skipet er tilgjengelig for nye oppdrag. Kystverket har vært i kontakt med skipet, som oppga å vente på ordre. «Mulan» har en uklar eierstruktur og er på amerikanske sanksjonslister. Før sirklingen i Skagerak skal skipet ha losset LNG over til en sanksjonert lagringsenhet i Ura Guba-bukta.
3 måneder siden
Tankskipet «Mulan», som tilhører Russlands skyggeflåte, har siden andre juledag sirklet i Nordsjøen utenfor norskekysten. Skipet, som frakter flytende naturgass (LNG) fra Russland til Egypt, har en uklar eierstruktur og er registrert i flere land. Både Kystverket og Forsvaret følger nøye med på skipets bevegelser. «Mulan» skal ha lastet LNG fra en sanksjonert lagringsenhet i Russland før det satte kursen mot Egypt. Skipets aktivitet knyttes til omgåelse av sanksjoner mot russisk olje- og gassindustri, og det er en del av den såkalte skyggeflåten. Kystverket bekrefter at de følger ekstra nøye med på skipet.
2 måneder siden
Et tankskip antatt tilknyttet Russlands «skyggeflåte», «North Light LNG», ankom Honningsvåg for mannskapsbytte. Skipet har tidligere oppholdt seg i arktisk farvann og frakter flytende naturgass. Det er mulig at skipet er på vei til Murmansk eller en LNG-terminal i Russland. «Skyggeflåten» frakter russiske produkter i strid med vestlige sanksjoner. EU forbereder en ny sanksjonspakke, men den vil ikke inneholde et fullstendig forbud mot import av russisk LNG. De nye sanksjonene vil begrense russisk gass til europeiske LNG-terminaler som ikke er koblet til EUs gassystem.
3 måneder siden
Til tross for omfattende sanksjoner mot russisk olje og gass, fortsetter tankskipstrafikken fra Russland som før. Sjøtrafikksentralen i Vardø observerer en jevn strøm av skip, og Russland har funnet nye kjøpere i Kina og India, selv om de må selge til lavere priser. Sanksjonene har ført til fremvekst av en skyggeflåte som omgår reglene med uklart eierskap og hyppige flaggskifter. Paradoksalt nok har noen sanksjoner styrket Russlands økonomi ved å hindre kapitalflukt og arbeidskraftutvandring. Samtidig understreker krigsforbrytelser i Ukraina alvoret i situasjonen og behovet for å vurdere effekten av sanksjonene.
3 måneder siden
Det russiske fiskefartøyet «Azurit» har ligget ved kai i Båtsfjord i over syv måneder, til tross for et pålegg om å forlate Norge i desember. Fartøyet vurderes som en sikkerhetsrisiko av norske myndigheter, basert på trusselvurderinger fra E-tjenesten, PST og NSM. Regjeringen har besluttet å garantere for rederiets utestående gjeld for å få fartøyet ut av landet, da en rettslig tvist hindrer avreise. Politiet har økt sin tilstedeværelse og holder oppsyn med fartøyet i påvente av en løsning for å fjerne det fra norsk farvann. Regjeringen vurderer ulike slepeløsninger, inkludert bruk av russisk slepefartøy, for å transportere «Azurit» til Russland.
3 måneder siden
Nato-landene rundt Østersjøen er bekymret for sabotasje mot kritisk infrastruktur og har økt sin militære tilstedeværelse i området. Ti Nato-skip er sendt for å overvåke undersjøisk infrastruktur, og det er etablert et eget maritimt senter for dette formålet. Tyskland vurderer nye sanksjoner mot Russlands skyggeflåte, som brukes for å omgå vestlige sanksjoner. Et skip fra denne flåten ble nylig observert mens det sirklet over gassrørledningen Baltic Pipe, som frakter gass fra Norge til Polen. Nato understreker at ethvert angrep mot deres infrastruktur vil møtes med et robust svar.
3 måneder siden
Oljetankeren «Eagle S», som seiler under flagg fra Cookøyene, mistenkes for å ha forårsaket skade på en sjøkabel i Østersjøen. Skipet er en del av den russiske skyggeflåten og har en uklar eierstruktur. Det har tidligere vært involvert i flere ulykker og har skiftet navn flere ganger. Finske myndigheter etterforsker hendelsen som sabotasje, og mannskapet er avhørt. Det er også funnet spor etter sleping av anker langs havbunnen. Skipet var lastet med bensin og mulig spionutstyr. Motivet for sabotasjen er uklart, da Russlands oljetransport er en viktig inntektskilde.
2 måneder siden
Et norskregistrert skip med helrussisk mannskap er innbrakt av politiet i Tromsø etter en rettsanmodning fra latviske myndigheter, mistenkt for skadeverk på en fiberkabel i Østersjøen. Eksperter ved Sjøkrigsskolen advarer mot sikkerhetsrisikoen ved å bruke russisk mannskap på norske skip, og mener det utgjør en trussel med tanke på etterretning og sabotasje. De hevder at russiske myndigheter aktivt forsøker å plassere russisk mannskap på norske skip. Flere partier har tidligere foreslått å stramme inn praksisen med å tillate russiske kapteiner på norske skip, men har møtt motstand fra regjeringspartiene. Rederinæringen på sin side peker på mangel på norske sjøfolk som en årsak til at de bruker russisk mannskap, men erkjenner at det er en komplisert situasjon. Det har den siste tiden vært flere hendelser der kabler har blitt skadet eller ødelagt i Østersjøen, noe som skaper uro og bekymring.
4 måneder siden
Russisk gasseksport til Europa via en rørledning i Ukraina opphører ved nyttår. Slovakia forsøker å finne alternative løsninger for å opprettholde importen, men Ukraina nekter å forlenge avtalen. Slovakias statsminister har foreslått «elegante tekniske løsninger» der gassen eies av andre enn Russland, og har hatt møter med Gazprom. EU-kommisjonen støtter ikke fortsatt import av russisk gass. Analytikere mener at en stans i gassflyten er priset inn i markedet, men at prisen kan stige noe. Det er usikkert om Slovakia vil finne en løsning innen fristen.