Nok. -sentrene, som tilbyr hjelp til overgrepsutsatte, opplever økonomiske utfordringer da flere kommuner sier opp avtalene på grunn av trang kommuneøkonomi. Dette fører til redusert tilbud og usikkerhet for sentrene.
Et eksempel er Nok. Hamar, som må legge ned tilbudet i Kongsvinger etter at kommunen trakk sin støtte.
Selv om bruken av sentrene øker, er de avhengige av kommunale avtaler for å få statlig støtte. Voldtektsutvalget anbefaler statlig finansiering for å sikre et mer likeverdig tilbud, men regjeringen avviser endringer i finansieringsmodellen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Flere kommuner i Norge legger ned eller flytter krisesentre til nabokommuner for å redusere kostnader, noe som skaper lengre reisevei for voldsutsatte. I Halden har kommunen valgt å ikke fornye kontrakten med Blå Kors, og driften kan flyttes til Sarpsborg. I Brønnøysund må brukere fra 2025 reise over fem timer for å få hjelp, og lignende situasjoner har oppstått i andre deler av landet. Forskere og ledere advarer om at lengre avstand kan hindre voldsutsatte i å oppsøke hjelp, spesielt i akutte situasjoner. Krisesenterloven fra 2010 revideres nå, men finansieringsrammen er ikke inkludert i vurderingen.
3 måneder siden
Kommunene i Norge opplever nå en betydelig økonomisk belastning knyttet til bosetting og integrering av flyktninger. Tidligere kunne kommunene tjene penger på å ta imot flyktninger, men nå må de dekke en stor del av kostnadene selv. Statens dekningsgrad for integreringskostnader har falt, og kommunene må nå betale en større andel av utgiftene. Dette har ført til at flere kommuner vurderer å redusere antall flyktninger de tar imot. Regjeringen har lovet økte tilskudd for 2025, men det er usikkert om dette vil dekke kommunenes faktiske utgifter. Manglende integrering og økte kostnader til sosialhjelp bidrar også til den økonomiske belastningen for kommunene. Kommunepolitikere frykter at den gode dugnadsånden kan smuldre opp dersom staten ikke bidrar mer.
2 måneder siden
Flere norske kommuner slår av gatelys, spesielt langs private veier, på grunn av økonomiske utfordringer. Innbyggere som Daniel Melberg i Sandefjord opplever dette som utrygt og problematisk. Kommunalsektorens organisasjon (KS) bekrefter den vanskelige økonomiske situasjonen for kommunene, selv om de ikke har en fullstendig oversikt over omfanget av gatelyskutt. Sandefjords ordfører forklarer at dette er en nødvendig prioritering, da kommunen ikke anser det som sitt ansvar å betale for belysning på private veier. Kommunal- og distriktsministeren understreker at kommunene selv kjenner sine lokale forhold best, men påpeker at regjeringen har gitt ekstra økonomisk støtte.
1 måned siden
En gjennomgang utført av NRK avslører at stadig flere kommuner opplever økonomiske vanskeligheter, med et samlet underskudd på nesten 4 milliarder kroner i 2024. Flere ordførere beskriver situasjonen som krevende og understreker behovet for omstilling og effektivisering. I Melhus vurderte politikerne å ta opp lån for å sikre lønnsutbetaling, mens Harstad har vært nødt til å redusere i helse- og velferdstjenester. Kommunenes sektororganisasjon (KS) påpeker at presset på tjenestene er større enn befolkningsveksten skulle tilsi, og at dette representerer en langsiktig utfordring for kommunesektoren.
21 dager siden
Spillavhengighet Norge varsler om kraftige kutt i tilbudet til spillavhengige, inkludert Hjelpetelefonen, på grunn av manglende økonomisk støtte. Turid Kristensen (H) mener Stortinget må sikre finansiering via revidert nasjonalbudsjett og øremerke en større andel av Norsk Tippings overskudd til forebygging og behandling. Samtidig understreker Kulturdepartementet at støtten til forebygging har økt de siste årene, og at de ønsker å styrke behandlingstilbudet ytterligere. Organisasjonen opplever rekordhøye henvendelser, men føler at spilleavhengighet ikke tas alvorlig.
20 dager siden
Artikkelen belyser hvordan økte matvarepriser og levekostnader rammer både arbeidsledige og folk i jobb, noe som fører til økt behov for hjelp fra frivillige organisasjoner. SIFO vurderer å oppdatere sitt referansebudsjett for å bedre reflektere de reelle utgiftene husholdninger har, da mange sliter med å dekke nødvendige utgifter. Frelsesarmeen melder om økt behov for matutdeling. Regjeringen viser til iverksatte tiltak, men erkjenner at situasjonen er krevende. Terskelen for å søke hjelp fra NAV kan være høy, og mange tyr derfor til frivillige organisasjoner for å få mat.
21 dager siden
Kommuner over hele landet ansetter fastleger for å løse rekrutteringsutfordringene, men dette fører til økonomisk press og nødvendighet for å kutte i andre kommunale tjenester. Fredrikstad er et eksempel der kommunen bruker millioner på å lønne fastleger og drive legekontor. Dette har ført til kortere ventelister, men også til mindre penger til andre viktige tjenester som hjemmesykepleie. Kommunesektorens organisasjon (KS) mener ordningen ikke er bærekraftig og at det er nødvendig med strukturelle endringer. Helse- og omsorgsministeren påpeker at situasjonen har blitt bedre og at regjeringen jobber med en stortingsmelding om allmennlegetjenesten.
4 måneder siden
Mange sosialhjelpsmottakere er ikke klar over at de kan søke om ekstra økonomisk støtte fra Nav før jul. Denne støtten kan være avgjørende for å skape en god jul for de som har minst. Nav ønsker å informere flere om denne muligheten, da pågangen hos frivillige organisasjoner som Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og Røde Kors har økt betydelig. Antallet sosialhjelpsmottakere har økt, og mange opplever økonomisk press på grunn av høy prisvekst og rentehevinger. En undersøkelse viser at mange gruer seg til jul på grunn av økonomiske bekymringer. Nav understreker at alle som trenger det kan søke, og at barnefamilier vil få særskilt vurdering. Støttebeløpet varierer mellom kommuner.
3 måneder siden
Norsk håndball opplever en økonomisk krise der flere klubber sliter med permitteringer og dårlig økonomi. Samtidig har Norges Håndballforbund (NHF) 161 ansatte, noe som skaper misnøye blant klubbledere. De savner mer støtte fra forbundet og stiller spørsmål ved pengebruken. Klubbledere opplever at utgiftene til forbundet øker, mens de selv kjemper for å overleve. Håndballpresidenten erkjenner utfordringene og er enig i at organiseringen av norsk håndball må sees på. Han understreker at forbundet er til for klubbene, men at det er behov for å bruke penger og tid på en forsvarlig måte. Klubbledere påpeker at det er vanskelig å drive klubb med sunn økonomi når man sliter med å holde hodet over vann.
1 måned siden
Boligmangel i Tromsø fører til at voldsutsatte sliter med å finne bolig etter endt opphold på krisesenteret, noe som skaper sprengt kapasitet. Krisesenteret opplever at beboere må bo der lenger enn ønskelig, fordi de ikke finner et sted å flytte. Lederen for krisesenteret påpeker at økt turisme og bruk av Airbnb bidrar til problemet, og etterlyser flere kommunale boliger. Kommunen er klar over situasjonen og jobber med å finne akutte løsninger, men sliter med å skaffe nok boliger.