45 år etter Kielland-ulykken, der 123 arbeidere omkom, krever flere partier erstatning til ofrene og etterlatte. SV, Rødt, MDG og KrF går sammen om et forslag om kompensasjon, og mener det er kritikkverdig at ingenting er utbetalt så mange år etter ulykken.
En rapport fra Universitetet i Stavanger har avdekket alvorlige mangler i myndighetenes håndtering, inkludert utilgjengelige dokumenter og manglende godkjenning av plattformen.
Anders Helliksen, en overlevende og styreleder i Kielland-nettverket, mener flere kunne ha overlevd dersom regelverket hadde vært bedre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
45 år etter Kielland-ulykken, der 123 mennesker omkom, foreslår flere partier kompensasjon til overlevende og etterlatte. Rødt, KrF, SV og MDG mener ofrene er behandlet urettferdig av norske myndigheter. Forslaget møter motstand fra FrP og Høyre, som enten ikke vil samarbeide eller avventer regjeringens anbefaling. Ulykken skyldtes en sveisefeil og manglende sikkerhet, og har ført til krav om erstatning. Myndighetene har tidligere avslått kravet, men en ny rapport har aktualisert debatten.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer statens manglende ansvar og erstatning etter Kielland-ulykken i 1980, hvor 123 oljearbeidere døde. Til tross for at ulykken er norgeshistoriens største industriulykke, har de overlevende og etterlatte ventet i 45 år på erstatning. Artikkelen hevder at staten la skylden på en sveisefeil for å beskytte oljenæringens omdømme, og at flere alvorlige feil bidro til ulykken. Et dokumentasjonsprosjekt har avdekket statens medansvar, og flere partier fremmer nå forslag om erstatning.
3 måneder siden
Anders Helliksen, en av de overlevende fra Kielland-ulykken i 1980, har i 45 år ventet på erstatning for sine varige skader. Han var 20 år da boligplattformen veltet i Nordsjøen, og 123 kolleger omkom. En ny rapport hevder at myndigheter, operatør og fagbevegelsen begrenset oppmerksomheten rundt ansvar og årsaker til ulykken. Granskingen fokuserte for snevert på en sveisefeil, og ikke på ansvarsforhold og sikkerhetsrutiner. Kielland-nettverket, som Helliksen leder, har fått en beklagelse fra Stortinget, men ingen økonomisk kompensasjon. De vurderer nå søksmål mot staten for brudd på menneskerettighetene, og mener de bør behandles likt som oljepionerer og Nordsjø-dykkere som har fått erstatning. Stortinget har blitt kontaktet i saken, og Rødt støtter kravet om erstatning.
3 måneder siden
En ny rapport avdekker at sentrale dokumenter knyttet til Alexander Kielland-ulykken i 1980 har forsvunnet. Forskere har også funnet bevis for at flere dører og skott som skulle vært lukket, sto åpne på ulykkestidspunktet. Dette kan ha bidratt til at riggen sank raskere, og dermed redusert overlevelsesmulighetene. Rapporten kritiserer også manglende oppfølging fra myndighetene. Stortinget har tidligere beklaget håndteringen av saken, og det er dokumentert at overlevende og etterlatte har fått lite oppfølging og har dårligere livskvalitet. Rederselskapet Stavanger Drilling har tidligere uttalt at de ikke gjorde noe feil.
3 måneder siden
Vegtilsynet retter sterk kritikk mot Statens vegvesen for mangelfullt vedlikehold av norske veier. Tilsynet påpeker at dårlig veioppmerking, tverrfall, veidekke og veiskulder har medvirket til 45 dødsulykker på riks- og europaveier mellom 2014 og 2022. I 2023 skyldtes hver fjerde dødsulykke delvis dårlige veier. Tilsynsrapporten avdekker betydelige mangler ved Vegvesenets styring og oppfølging av vedlikehold, spesielt systemet for evaluering og oppfølging. Vegtilsynet mener at ledelsen fokuserer for mye på økonomi og budsjett, og for lite på selve veivedlikeholdet. De dårlige veiforholdene antas også å ha bidratt til et betydelig antall ulykker med hardt skadede.
2 måneder siden
Et forskerteam har avdekket bilder i politiets arkiver som viser at dører og skott på Aleksander Kielland-plattformen sto åpne under ulykken. Dette funnet kan endre forståelsen av hendelsesforløpet, da forskning indikerer at plattformen ville hatt lengre flytetid dersom dørene var lukket, potensielt redde flere liv. Overlevende og etterlatte ser nå et nytt håp for erstatning. Samtidig rettes kritikk mot myndigheter og involverte selskaper for å ha nedprioritert sikkerhet av økonomiske årsaker. Oljeministeren har uttalt at det ikke er fremkommet vesentlig nye opplysninger, men Kielland-nettverket er optimistiske og håper Stortinget vil ta saken videre.
20 dager siden
Oljepionerer venter fortsatt på kompensasjon fra regjeringen, til tross for løfter gitt i desember. Mange sliter med alvorlige helseplager etter å ha jobbet uten tilstrekkelig verneutstyr i oljeindustrien på 60-, 70- og 80-tallet. En viktig frist nærmer seg i Stortinget, og dersom regjeringen ikke handler raskt, kan utbetalingene bli forsinket med et halvt år. ALF Offshore krever opptil 7,7 millioner kroner i kompensasjon per oljearbeider. Arbeids- og inkluderingsdepartementet sier de jobber med å få ordningen på plass, men vil ikke love at et forslag vil bli fremmet før fristen.
4 måneder siden
Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har blitt enige om å opprette en kompensasjonsordning for oljearbeidere som jobbet i Nordsjøen fra 1960- til 1990-tallet. Mange av disse arbeiderne har fått alvorlige helseplager som følge av eksponering for kjemikalier. En regjeringsoppnevnt kommisjon konkluderte i 2022 med at rundt 400 personer har rett på kompensasjon. Partiene opplyser at rammene for ordningen skal avklares, og at Nav skal bistå oljepionerer som ønsker å få revurdert sin sak. Fremskrittspartiet har foreslått at ordningen trer i kraft fra februar 2024, men dette er ikke tidfestet i pressemeldingen.
1 måned siden
Helsetilsynets første rapport om pasientskader, utløst av TV 2s avsløringer, viser alvorlige og vedvarende problemer i norsk helsevesen. Over 4500 pasienter har blitt alvorlig skadet eller dødd de siste fem årene, hvor dødsfall forekommer i 60 prosent av sakene. Rapporten peker på kommunikasjonssvikt, mangelfull samhandling og feilmedisinering som viktige årsaker. Helsetilsynet understreker behovet for et nasjonalt løft for å bedre pasientsikkerheten, og fremhever at det å ikke skade pasienter er helsepersonells fremste forpliktelse.
4 måneder siden
Siavash Mobasheri fra Rødt retter sterk kritikk mot Oslo kommune etter Dagbladets avsløringer om at nesten hundre personer har ligget døde i kommunale boliger i over en uke før de ble funnet de siste fem årene. Han kaller situasjonen en systemsvikt og krever at bystyret tar ansvar. Rødt fremmer forslag om bedre oppfølging av sårbare personer, inkludert varslingssystemer og planer, som skal behandles i bystyret under budsjettmøtet. Jusprofessor Henriette Sinding Aasen og overlege Arne Stray-Pedersen støtter kritikken og peker på mulige brudd på lover og menneskerettigheter. Flere politikere har stilt spørsmål til byrådet om saken.