Oljepionerer venter fortsatt på kompensasjon fra regjeringen, til tross for løfter gitt i desember. Mange sliter med alvorlige helseplager etter å ha jobbet uten tilstrekkelig verneutstyr i oljeindustrien på 60-, 70- og 80-tallet.
En viktig frist nærmer seg i Stortinget, og dersom regjeringen ikke handler raskt, kan utbetalingene bli forsinket med et halvt år. ALF Offshore krever opptil 7,7 millioner kroner i kompensasjon per oljearbeider.
Arbeids- og inkluderingsdepartementet sier de jobber med å få ordningen på plass, men vil ikke love at et forslag vil bli fremmet før fristen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Oljepionerene, som jobbet i oljeindustrien på 60-, 70- og 80-tallet, får endelig kompensasjon for helseskader de pådro seg på jobb. Etter en over 20 år lang kamp, har Stortinget vedtatt en særskilt kompensasjonsordning. Mange av pionerene har fått alvorlige helseplager som nerveskader og kreft på grunn av manglende verneutstyr. Til tross for vedtaket, er det ingen klar dato for når pengene vil utbetales, noe som skaper frustrasjon. To oljepionerer døde sist uke, og totalt 37 har gått bort de siste to årene. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) lover å jobbe raskt, men vil ikke gi en konkret dato. Flere partier krever at kompensasjonen kommer raskt, og Frp mener det er en skam at oljepionerene ikke får et konkret svar.
4 måneder siden
Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har blitt enige om å opprette en kompensasjonsordning for oljearbeidere som jobbet i Nordsjøen fra 1960- til 1990-tallet. Mange av disse arbeiderne har fått alvorlige helseplager som følge av eksponering for kjemikalier. En regjeringsoppnevnt kommisjon konkluderte i 2022 med at rundt 400 personer har rett på kompensasjon. Partiene opplyser at rammene for ordningen skal avklares, og at Nav skal bistå oljepionerer som ønsker å få revurdert sin sak. Fremskrittspartiet har foreslått at ordningen trer i kraft fra februar 2024, men dette er ikke tidfestet i pressemeldingen.
2 måneder siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) slår alarm om økende ventetider i helsekøene, til tross for tidligere forbedringer. Nye tall viser en økning i ventetiden for påbegynt helsehjelp. Vestre har gitt sykehusledere klar beskjed om å prioritere nedbemanning av ventetider, øke kapasiteten og bruke tildelte midler effektivt. Han understreker behovet for å inkludere ansatte i arbeidet og vurdere økt bruk av private aktører. NHO kritiserer Vestre og mener regjeringen bør satse på langsiktige løsninger som faste stillinger istedenfor overtid.
3 måneder siden
SV kritiserer regjeringen for å somle med å innfri løfter til funksjonshemmede, noe som ifølge partiet fører til at mange står utenfor arbeidslivet. FFO støtter kritikken og påpeker at manglende handling kan koste samfunnet store summer. Kritikken går på at regjeringen trenerer lovendringer og konkrete tiltak, og at FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) fortsatt ikke er inkorporert i norsk lov. Regjeringen sier at arbeidet tar tid, men lover å jobbe videre med sakene. FFO er utålmodig og forventer konkrete lovforslag fra regjeringen før påske.
3 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid er skuffet over manglende fremdrift i kraftutbyggingen, to år etter å ha etterlyst et kraftløft. Han mener det planlegges og bygges for lite ny kraft, noe som kan føre til høyere strømpriser, forsinkede industriprosjekter og at Norge ikke når sine klimamål. Almlid frykter at bedrifter vil flytte sine planer til andre land. Mo Industripark er et eksempel på en aktør som trenger økt krafttilførsel. Energiminister Terje Aasland (Ap) skylder på forrige regjering og mener kraftselskapene må ta ansvar for utbyggingen. Han påpeker at regjeringen har gjenopptatt konsesjonsbehandlingen av vindkraft og tildelt arealer til havvind, men understreker at det er viktig å få med seg lokalsamfunnene i utbyggingen.
1 måned siden
Etter avsløringer om alvorlige feil og manglende oversikt i norske sykehus, lovet helseministeren raskt å gjenopprette en nasjonal oversikt. Helsedirektoratet fikk i oppdrag å utrede dette innen 1. mars, men har nå bedt om utsettelse til 1. juli. Direktoratet sier arbeidet er forsinket, men at de er i dialog med departementet. Helse- og omsorgsdepartementet understreker at oppdraget fortsatt har høy prioritet, men svarer ikke på spørsmål om eventuelle strakstiltak eller hva de tenker om utsettelsen.
21 dager siden
Konkursrammede nordmenn må vente over ett år på utbetaling fra lønnsgarantifondet, mens svensker får pengene i løpet av ti dager. NAV og regjeringen møter kritikk for ineffektiv saksbehandling, og tiltak for å korte ned ventetiden har foreløpig ikke gitt resultater. Opposisjonen oppfordrer til å se til Sverige og automatisere utbetalingene, men regjeringen har ingen planer om å endre systemet. Lange ventetider skaper økonomiske vanskeligheter for de som rammes.
3 måneder siden
Anders Helliksen, en av de overlevende fra Kielland-ulykken i 1980, har i 45 år ventet på erstatning for sine varige skader. Han var 20 år da boligplattformen veltet i Nordsjøen, og 123 kolleger omkom. En ny rapport hevder at myndigheter, operatør og fagbevegelsen begrenset oppmerksomheten rundt ansvar og årsaker til ulykken. Granskingen fokuserte for snevert på en sveisefeil, og ikke på ansvarsforhold og sikkerhetsrutiner. Kielland-nettverket, som Helliksen leder, har fått en beklagelse fra Stortinget, men ingen økonomisk kompensasjon. De vurderer nå søksmål mot staten for brudd på menneskerettighetene, og mener de bør behandles likt som oljepionerer og Nordsjø-dykkere som har fått erstatning. Stortinget har blitt kontaktet i saken, og Rødt støtter kravet om erstatning.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer statens manglende ansvar og erstatning etter Kielland-ulykken i 1980, hvor 123 oljearbeidere døde. Til tross for at ulykken er norgeshistoriens største industriulykke, har de overlevende og etterlatte ventet i 45 år på erstatning. Artikkelen hevder at staten la skylden på en sveisefeil for å beskytte oljenæringens omdømme, og at flere alvorlige feil bidro til ulykken. Et dokumentasjonsprosjekt har avdekket statens medansvar, og flere partier fremmer nå forslag om erstatning.
1 måned siden
45 år etter Kielland-ulykken, der 123 arbeidere omkom, krever flere partier erstatning til ofrene og etterlatte. SV, Rødt, MDG og KrF går sammen om et forslag om kompensasjon, og mener det er kritikkverdig at ingenting er utbetalt så mange år etter ulykken. En rapport fra Universitetet i Stavanger har avdekket alvorlige mangler i myndighetenes håndtering, inkludert utilgjengelige dokumenter og manglende godkjenning av plattformen. Anders Helliksen, en overlevende og styreleder i Kielland-nettverket, mener flere kunne ha overlevd dersom regelverket hadde vært bedre.