Konkursrammede nordmenn må vente over ett år på utbetaling fra lønnsgarantifondet, mens svensker får pengene i løpet av ti dager. NAV og regjeringen møter kritikk for ineffektiv saksbehandling, og tiltak for å korte ned ventetiden har foreløpig ikke gitt resultater.
Opposisjonen oppfordrer til å se til Sverige og automatisere utbetalingene, men regjeringen har ingen planer om å endre systemet.
Lange ventetider skaper økonomiske vanskeligheter for de som rammes.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Et rekordhøyt antall konkurser skaper store problemer for Nav, og ansatte må vente i opptil 15 måneder på å få utbetalt lønnsgaranti. Antallet konkurser økte med 30 prosent i 2023, noe som har ført til at Nav sliter med å behandle alle sakene. I fjor utbetalte Nav over 1 milliard kroner i lønnsgaranti, en økning på 30,8 prosent fra året før. Bobestyrer Stine Snertingdalen kritiserer systemet for å være tungvint og ineffektivt, og mener det fører til unødvendig dobbeltarbeid. Nav beklager de lange ventetidene og oppgir at de jobber med å redusere dem ved å ansette flere saksbehandlere. Totalt utbetalte Nav 635 milliarder kroner i 2024, en økning på 51 milliarder fra året før, som skyldes økning i pensjoner, sykefravær og arbeidsavklaringspenger.
2 måneder siden
Linett Lyngstad Griffioen (23) opplevde å måtte vente 17 måneder på lønnsgaranti etter at bakeriet hun var lærling hos gikk konkurs. Hun mottok mindre penger enn forventet, spesielt for overtid, og måtte kutte ned på mat og låne penger for å klare seg. Nav beklager den lange saksbehandlingstiden og opplyser at de har iverksatt tiltak for å redusere ventetiden, inkludert raskere behandling av feriepenger og ansettelse av flere saksbehandlere. Bobestyreren anbefaler ansatte å søke om forskudd og Nav anbefaler å søke dagpenger.
1 måned siden
Riksrevisjonen kritiserer regjeringen for treg kraftnettutbygging, noe som fører til at mange aktører venter på strøm. Distriktsenergi mener systemet er preget av et ønske om å holde nettleien lav, noe som hindrer investeringer. Politikere etterlyser raskere beslutninger og bedre samordning mellom departementer for å unngå forsinkelser i prosjekter. SV krever en helhetlig energi- og klimaplan for å sikre at klimamålene nås gjennom fornybar energi. Kritikken kommer også fra Sverige, hvor man påpeker at nettutbygging alene ikke løser ubalansen mellom kraftproduksjon og behov.
1 måned siden
Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer regjeringen etter konkursen i den svenske batteriprodusenten Northvolt. Hun mener staten sløser med skattebetalernes penger på ulønnsomme næringer. Northvolt slet med stor gjeld og måtte si opp ansatte. Arendals ordfører, Robert Cornels Nordli, er ikke bekymret for Morrow Batteries, som nylig mottok et statlig lån på 1,5 milliarder kroner, og mener selskapet har en bedre tilnærming.
3 måneder siden
SV kritiserer regjeringen for å somle med å innfri løfter til funksjonshemmede, noe som ifølge partiet fører til at mange står utenfor arbeidslivet. FFO støtter kritikken og påpeker at manglende handling kan koste samfunnet store summer. Kritikken går på at regjeringen trenerer lovendringer og konkrete tiltak, og at FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) fortsatt ikke er inkorporert i norsk lov. Regjeringen sier at arbeidet tar tid, men lover å jobbe videre med sakene. FFO er utålmodig og forventer konkrete lovforslag fra regjeringen før påske.
2 måneder siden
Rødt kritiserer dagens sykelønnsordning, og mener alvorlig syke «dømmes til fattigdom» ved overgang til AAP etter ett år. Partiet foreslår å forlenge sykepengeperioden og innføre en «tidskonto» for mer fleksibel bruk av sykedager. Kreftforeningen støtter behovet for en mer fleksibel ordning for å opprettholde kontakt med arbeidslivet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) erkjenner at dagens ordning har uheldige utslag, men understreker samtidig regjeringens bekymring for at endringer kan forverre situasjonen for de sykeste. Regjeringen samarbeider med Nav for å identifisere mulige forbedringer innenfor gjeldende rammer.
2 måneder siden
Navs støtteordning for aktivitetshjelpemidler for personer over 26 år ble tømt etter kun seks dager i 2025. Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) kritiserer ordningen for å være underfinansiert og mener politikere viser dobbeltmoral. Ingrid Thunem, en tidligere landslagssvømmer, fikk støtte til et treningsapparat som har redusert hennes sykefravær og forbedret livskvaliteten. Hun påpeker at det er dårlig samfunnsøkonomi at folk som kan jobbe blir sykemeldt på grunn av manglende hjelpemidler. FFO mener bevilgningen er langt unna det som trengs, og etterlyser handling fra politikerne. Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil vurdere ordningen, men FFO mener eneste løsning er å øke potten betraktelig.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser at ventetiden for helsehjelp har økt med nesten tre uker siden Støre-regjeringen overtok, med 260.000 personer i helsekø. Fire av ti nordmenn er bekymret for helsetjenesten. Høyre kritiserer regjeringens politikk for å skape en todelt helsetjeneste der de med ressurser kan kjøpe seg raskere behandling. De foreslår å styrke sykehusøkonomien med 1,2 milliarder og øremerke 0,5 milliarder til kjøp av privat kapasitet. Høyre fremhever også at det nye sykehuset i Drammen, som åpner i 2025, er et resultat av deres initiativ.
1 måned siden
Riksrevisjonen har lagt frem en rapport som kritiserer Norges styring og planlegging av strømnettutbyggingen. Rapporten viser at det er kapasitetsproblemer i store deler av landet, noe som fører til lange ventetider for bedrifter som trenger strøm. Energidepartementet får kritikk for manglende endringer i virkemidler, mens Statnett og NVE kritiseres for mangelfull regulering og trege prosesser. Riksrevisoren uttrykker overraskelse over den omfattende dokumentasjonen som kreves før utbygging, og mener at nettutvikling i større grad må baseres på prognoser. Venstre mener regjeringen har vært for passiv sammenlignet med EU.
20 dager siden
Oljepionerer venter fortsatt på kompensasjon fra regjeringen, til tross for løfter gitt i desember. Mange sliter med alvorlige helseplager etter å ha jobbet uten tilstrekkelig verneutstyr i oljeindustrien på 60-, 70- og 80-tallet. En viktig frist nærmer seg i Stortinget, og dersom regjeringen ikke handler raskt, kan utbetalingene bli forsinket med et halvt år. ALF Offshore krever opptil 7,7 millioner kroner i kompensasjon per oljearbeider. Arbeids- og inkluderingsdepartementet sier de jobber med å få ordningen på plass, men vil ikke love at et forslag vil bli fremmet før fristen.