Nesten 50 kosmetiske klinikker har fått reaksjoner etter en kontroll av markedsføringen deres. Helsetilsynet, Direktoratet for medisinske produkter og Forbrukertilsynet har samarbeidet om kontrollen.
Forbrukertilsynet fant reklame for fillerbehandlinger i sosiale medier som kan skape kroppspress, mens Helsetilsynet fant eksempler på markedsføring med verdiladde uttrykk og ulovlig bruk av legemidler. Flere klinikker har fått advarsler og veiledning, mens noen har fått varsel om økonomiske sanksjoner.
Tilsynene forventer nå at klinikkene retter opp markedsføringen sin.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En landsomfattende aksjon, kalt «Aksjon injeksjon», har avdekket ulovlig markedsføringspraksis hos 44 kosmetiske klinikker. Klinikker har blant annet reklamert for behandlinger som «foxy eyes» og korrigering av «sur munn» ved bruk av kirurgiske tråder som ikke er beregnet for kosmetisk bruk. Helsetilsynet, Direktoratet for medisinske produkter (DMP) og Forbrukertilsynet har reagert med påpakninger og i ett tilfelle begrenset legeautorisasjon. Flere av klinikkene har tidligere fått advarsler, men fortsetter å bryte loven. Myndighetene vurderer nå bøter for gjentatte overtredelser. Representanter for bransjen uttrykker skuffelse over aktører som ikke overholder regelverket.
7 dager siden
Svenske Konsumentverket har åpnet tilsynssaker mot rundt 50 kjente influencere og deres selskaper, inkludert Bianca Ingrosso, Jocke og Jonna Lundell, Therese Lindgren og Matilda Djerf. Granskningen retter seg mot manglende tydelig merking av reklameinnhold i sosiale medier. Jurist Maja Rogemyr i Konsumentverket påpeker at mange influencere ikke følger loven om reklamemerking, noe som er spesielt bekymringsfullt fordi de har stor påvirkning på barn og unge. Flere selskaper eid av influencere har mottatt brev fra myndighetene som en del av undersøkelsen.
11 dager siden
Britiske forbrukermyndigheter har gitt seks klinikker påbud om å endre eller trekke tilbake reklamer for «Brazilian butt lifts» (BBL). Reklamene, som ble vist på Facebook og Instagram, har feilinformert om risikoen ved operasjonen og utnyttet kvinners usikkerhet rundt egen kropp. ASA (Advertising Standards Authority) reagerte også på at klinikkene underspilte risikoen for infeksjon og at tilbudene var tidsbegrensede. BBL-inngrep er omdiskuterte etter flere dødsfall, og det har vært debatt om inngrepet i det hele tatt burde være lovlig. Noen klinikker er uenige i at de har brutt reglene, mens andre vil fjerne referanser til tidsspesifikke tilbud.
17 dager siden
En estetisk sykepleier reagerer på å bli inkludert i en liste publisert av NRK, som omfatter klinikker som har mottatt veiledningsbrev fra Direktoratet for medisinske produkter (DMP). Monica Håland, som driver Bryne medisinske hudpleie, føler seg urettferdig uthengt da hun mener hun ikke har brutt noen lover. DMP understreker at veiledningsbrevet kun var ment som en generell opplysning om regelverket, og ikke en vurdering av lovbrudd. Håland er enig i at bransjen trenger å bli kontrollert og ønsker å bidra til en mer seriøs praksis. DMP vil vurdere sine rutiner for å forbedre kommunikasjonen fremover.
8 dager siden
Tolletaten har gjort flere beslag av den ulovlige nesesprayen kalt «Barbie-dop», som inneholder stoffet melanotan og skal gjøre brukerne brunere, tynnere og mer kåte. Stoffet er ikke godkjent som legemiddel i Norge, og importen er ulovlig. I mars ble 110 nesespray-flasker beslaglagt på Svinesund fra en mann som påsto å ha vært på lunsj i Sverige. Over 900 enheter ble beslaglagt i fjor, og mange unge bestiller stoffet fra utenlandske nettsider. Direktoratet for medisinske produkter advarer mot bruk, da innholdet er ukontrollert og kan gi bivirkninger som kvalme, hodepine og økt risiko for hudkreft. Unge påvirkes av sosiale medier hvor nesesprayen markedsføres som en enkel vei til ønsket kropp og brunfarge, noe helseeksperter og studentledere advarer mot på grunn av helsefarer og kroppspress.
18 dager siden
Regjeringen foreslår bøter på opptil 25 millioner kroner for influensere og andre som driver med ulovlig reklame rettet mot barn. Barne- og familieministeren understreker at barn må beskyttes bedre mot ulovlig markedsføring, særlig reklame som bidrar til kroppspress. Forbrukertilsynet skal få økte virkemidler for å håndheve markedsføringsloven. Forbrukerrådet støtter forslaget og håper det vil skjerpe aktørene som selger reklame, og ønsker ytterligere innstramminger for markedsføring i sosiale medier og spill.
2 måneder siden
Private klinikker markedsfører linsebytteoperasjoner ved hjelp av kjendiser, men leger advarer om økt risiko for netthinneløsning, spesielt for yngre og nærsynte menn. En overlege ved Ullevål sykehus fraråder operasjonen for de under 55-60 år, og understreker at de ser en økning i pasienter med komplikasjoner etter slike inngrep. Forbrukerrådet påpeker at markedsføringen må være nøktern og ikke villede pasienter, og at det er viktig å informere om risiko. Klinikker hevder å ha grundige forundersøkelser, men en kjendis innrømmer at han opplevde markedsføringen som overveiende positiv. Antallet grå stær-operasjoner har økt, og det samme har tilfeller av netthinneløsning.
10 dager siden
Treningssenteret Spenst Jessheim har innført tiltak mot kroppspress ved å stenge treningssalene utenom gruppetimer, etter flere tilfeller av halvnakne poseringer. Sats har også innført regler mot filming og fotografering av andre medlemmer uten samtykke. Samtidig viser en undersøkelse fra Antidoping Norge at holdningene til doping blant unge er blitt mer positive. Flere treningssentre, inkludert Spenst og Sats, er sertifisert som «Rent senter» og jobber aktivt for å forebygge dopingbruk, blant annet gjennom samtaler med medlemmer og eventuell utestengelse.
3 måneder siden
Datatilsynet har startet et større tilsyn i 50 norske kommuner for å undersøke personvern og datasikkerhet i skolenes bruk av digitale læringsverktøy. Tilsynet kommer som følge av bekymring for at digitaliseringen har gått på bekostning av elevenes personvern. Datatilsynet mener det er mangel på kompetanse og ressurser i kommunene for å ivareta personvernet, og at mange kommuner mangler oversikt over hvilke personopplysninger som behandles. Tilsynet vil starte med en brevkontroll der kommunene må svare på spørsmål om etterlevelse av personvernregler, og deretter vil noen kommuner få stedlige tilsyn. Målet er å gi kommunene veiledning og lage en samlerapport med funn.
28 dager siden
Forbrukerrådet har avdekket at et stort antall barnematprodukter i norske butikker ikke overholder Verdens helseorganisasjons (WHO) krav til ernæringsinnhold og markedsføring. I en ny rapport konkluderes det med at 38 av 43 undersøkte produkter har mangelfull eller villedende markedsføring, mens 20 bryter kravene til ernæring og ingredienser. Rådet retter også kritikk mot bruken av merkingen «uten tilsatt sukker», da produksjonsprosessen kan føre til dannelse av sukkerstoffer. Forbrukerrådet påpeker at mange produkter inneholder selgende ord og uttrykk som ikke er godkjente. Helsedirektoratet arbeider for tiden med nye kostråd, og Forbrukerrådet håper deres funn vil bidra til klarere retningslinjer for barnemat.