Artikkelen forteller historien om Jørn, en familiefar som utviklet en alvorlig amfetaminavhengighet. Han levde et dobbeltliv preget av rus og kriminalitet, samtidig som han opprettholdt en fasade av et vellykket liv. Rusen førte til at han mistet alt.
Jørn forsøkte flere tradisjonelle behandlingsmetoder uten hell. Vendepunktet kom da han begynte i en selvhjelpsgruppe, hvor han møtte andre med lignende erfaringer. Selvhjelpsgruppen hjalp ham med å ta et oppgjør med seg selv og sin avhengighet.
I dag er Jørn rusfri. Artikkelen belyser også viktigheten av selvhjelpsgrupper som et supplement til det offentlige hjelpeapparatet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen forteller den tragiske historien om Pål, en ung mann som utviklet en alvorlig heroinavhengighet. I skjul for sine foreldre dokumenterte han sin kamp på et anonymt forum under pseudonymet «BloodshotEyes». Foreldrene oppdaget etter hvert misbruket og forsøkte å hjelpe ham gjennom ulike behandlingsformer, men Pål slet med å bli rusfri og opplevde flere tilbakefall. Han mistet troen på behandling og slet med depresjon. Forholdet til kjæresten Ida ble vanskeligere på grunn av rusbruken, og hun valgte til slutt å forlate ham. Pål endte til slutt med å ta sitt eget liv, og obduksjonen viste at han var nykter på dødstidspunktet. Hans siste melding på forumet var en advarsel mot å prøve heroin, og beskrev det som en sikker vei til undergangen.
29 dager siden
Nauy Vu Nguyen deler sin sterke historie om rusmisbruk og rehabilitering. Etter å ha slitt med rus i mange år, kulminerte det i en overdose som førte til amputasjon av det ene beinet. Nguyen forteller åpent om sin reise fra å røyke heroin daglig til å bli rusfri, etablere familie og leve et aktivt liv. Han holder nå foredrag for ungdommer, foreldre og helsepersonell, i håp om å hjelpe andre og skape åpenhet rundt rusproblematikk. Nguyen begynte med alkohol som ung og eskalerte til tyngre stoffer som amfetamin, ecstasy og til slutt heroin.
1 måned siden
Artikkelen forteller historien om Oddbjørn (21) og en 22-åring, som begge vokste opp med fedre som hadde alkoholproblemer. De deler sine erfaringer og understreker viktigheten av å snakke om det og søke hjelp. Som barn fikk de møte daværende statsminister Erna Solberg, som forsikret dem om at de kunne bli hva som helst. Oddbjørn forteller om sin frykt for å utvikle et alkoholproblem, og hvordan han stort sett holder seg til alkoholfritt øl. 22-åringen har funnet lykke og giftet seg. Begge understreker at barn ikke er skyld i foreldrenes misbruk og oppfordrer andre til å søke støtte.
16 dager siden
Artikkelen setter fokus på stigmaet knyttet til overdosedødsfall og den manglende støtten etterlatte ofte opplever. Berit Lie deler sin personlige historie om broren Runes bortgang og familiens møte med hjelpeapparatet. Forskning understreker at mange etterlatte sliter med sorg og isolasjon. Helsedirektoratet understreker behovet for forbedret oppfølging, mens Landsforeningen for etterlatte ved rus rapporterer om tilfeller der pårørende ikke mottar nødvendig informasjon eller hjelp. Arendal kommune har tatt grep ved å etablere et psykososialt kriseteam og anerkjenner viktigheten av å dele erfaringer.
13 timer siden
Den svenske artisten Måns Zelmerlöw forteller åpent om kokainmisbruk. Han deler sine erfaringer i et intervju med svenske medier.
1 måned siden
Øyvind Rørås (42) fra Kongsberg forteller om sin kroniske ensomhet og vansker med å knytte vennskap gjennom livet. Han beskriver en oppvekst preget av få venner og en følelse av skam rundt sin ensomhet. Etter et samlivsbrudd for tre år siden, opplevde han en dyp depresjon. Psykologspesialist Jørgen Flor forklarer at ensomhet kan føre til alvorlige helseproblemer. Rørås søkte hjelp og begynte å utfordre sin sosiale angst. Etter å ha delt sin historie i media, har han fått positiv respons, gjenopptatt kontakt med sin far, og blitt invitert med på hockeykamper, noe som har bidratt til å bryte isolasjonen. Psykologen anbefaler å finne arenaer for fellesskap gjennom aktiviteter og frivillig arbeid.
1 måned siden
Clas Brede Bråthen og sønnen Sindre er deltakere i TVNorge-programmet «Først til verdens ende». Sindre har tidligere slitt med rusproblemer, noe han åpent har snakket om. Clas beskriver en stor lettelse over å se sønnen frisk og i bedring, etter en periode preget av frykt og bekymring. Sindre fremhever familiens støtte som avgjørende for å overvinne problemene. I 2020 fikk Clas en telefon om at Sindre hadde tatt en overdose, noe som markerte et vendepunkt for familien.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Terje (63) og Henrik (72), to kompiser som begge benytter seg av Blå Kors sine tjenester. Terje, en tidligere nordsjødykker, utviklet alkoholproblemer etter at hans kone døde av hjerteinfarkt for ti år siden. Henrik, som har vært singel siden 1996, har ikke drukket alkohol siden 2012 etter en kreftoperasjon. Begge mennene deltok på Blå Kors sitt årlige julebord for vanskeligstilte. De beskriver hvordan de sosiale møteplassene og måltidene de får gjennom Blå Kors og Bymisjonen har reddet dem. Terje forteller om sorgen etter konens død og at han ikke har laget mat siden. Henrik mimrer om sin tid i klesbransjen. Artikkelen gir et innblikk i deres liv og deres behov for sosialt fellesskap.
2 måneder siden
Maria Træbakken, nå under artistnavnet Zupermaria, deler sin historie om en vanskelig tid preget av rus og festing etter at hun flyttet til Oslo. Uten faste rammer etter å ha sluttet på musikk- og teaterskole, utviklet hun en destruktiv livsstil. Hun beskriver det som en «evig fest som aldri tok slutt». Familien grep inn da de merket at noe var galt, og faren hentet henne hjem til Bergen. Vendepunktet kom da hun fikk platekontrakt, noe som tvang henne til å ta seg selv seriøst. I dag lever hun av musikken, har et sunnere forhold til alkohol, og har tatt eierskap til sin egen historie. Hun oppfordrer andre i lignende situasjoner til å be om hjelp.
1 dag siden
Frp-politiker Bård Hoksrud sliter med å holde vekten og redusere inntaket av Pepsi Max. Han innrømmer at gamle vaner har tatt over igjen.