Bjørneparken i Flå deltar i et internasjonalt bevaringsprogram for den utrydningstruede amurleoparden. Parkens hannleopard, Zino, har blitt matchet med hunnleoparden Mila fra USA, i et forsøk på å avle frem flere unger.
Dette er første gang en slik utveksling skjer mellom USA og Europa. Mila vil ankomme i løpet av våren, og parken utvider innhegningen for å legge til rette for leopardparet.
Transporten av Mila vil skje med profesjonelle transportører, veterinærovervåkning og stor sikkerhet. Målet er å bidra til å bevare arten og forhåpentligvis vise frem leopardunger i parken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Kristiansand Dyrepark investerer 35 millioner kroner i et nytt sjimpansehus på 800 kvadratmeter. Målet er å forbedre leveforholdene og øke kapasiteten for sjimpanser, spesielt med tanke på avl. Kjendissjimpansen Julius, som er en vestafrikansk sjimpanse og tilhører en truet underart, er i fokus, og parken håper han kan få flere avkom. Biolog Helene Axelsen uttaler at hunner vil bli valgt ut basert på genetisk kompatibilitet med Julius. HSH og Olav Martin Sørli AS er entreprenørene, og bygget skal stå ferdig 1. juni 2026.
4 måneder siden
Fjellrevbestanden i Norge viser tegn til bedring med 300 fødte valper i 2024, og en totalbestand på 330 voksne individer. Til tross for økningen, er det fortsatt utfordringer som innavl, endringer i smågnagerbestanden, og sykdom som påvirker valpekullenes størrelse. For å styrke bestanden og hindre innavl, planlegges det å sette ut 29 valper i nye områder. I tillegg fortsetter støttefôring og overvåking av smågnagerbestanden. Norge investerer 10 millioner kroner årlig i bevaringsarbeidet. Målet er å bygge en stor og trygg bestand etter at den nesten var utryddet.
3 måneder siden
Nye miljøregler på Svalbard, som trer i kraft 1. januar, innfører strengere beskyttelse av dyrelivet og naturen. Det blir krav om betydelig avstand til isbjørn, spesielt i den sårbare perioden. Kvalross får også økt beskyttelse med avstandskrav og fartsgrenser. Dronebruk blir forbudt ved fuglefjell i hekketiden og i alle verneområder. Turister får begrensninger i hvilke verneområder de kan besøke, og det kreves tillatelse for å sette opp telt eller leirplass. Disse endringene er et svar på økt turisme og klimaendringer, med mål om å bevare Svalbards unike natur.
21 dager siden
De nesten hundre år gamle Galapagos-skilpaddene Mommy og Abrazzo i Philadelphia Zoo har blitt foreldre for første gang. Dyrehagen kunngjorde nyheten om de fire nyklekte skilpaddeungene, som er en viktig milepæl for bevaring av den kritisk truede arten. Mommy har bodd i dyrehagen siden 1932, og nå planlegges en navnekonkurranse for de små. Dyrehagen håper at de nye tilskuddene vil bidra til en sunn bestand av Galapagos-skilpadder i fremtiden. De nyklekte veier rundt 70-80 gram, og det første egget klekket i slutten av februar. Sist gang skilpadder av denne arten klekket i en amerikansk dyrehage var i 2019.
14 dager siden
For første gang i Norge tas kontrollerte skogbranner i bruk for å restaurere naturen. Metoden, kalt naturvernbrenning, innebærer å tenne på skogen for å skape nytt liv og bedre forhold for arter som er avhengige av brent skog. Først ut er et naturreservat i Aurskog-Høland, etterfulgt av Femundsmarka og Gutulia nasjonalpark. Statsforvalteren samarbeider med svenske eksperter og lokalt brannvesen for å sikre kontrollert brenning. Miljødirektoratet understreker at branner er naturlige hendelser i skogen, og at mangel på brann fører til tap av leveområder for visse arter.
1 måned siden
Geirangerfjorden verdsarv har valt ut 16 digitale nomadar frå ulike land, inkludert Italia, Island, Belgia, Tyskland og Noreg, for eit gratis vinteropphald i Geiranger og nabobygdene. Gjennom «Arctic Digital Nomads Stipend» ønsker dei å skape meir liv i bygdene utanom sommarsesongen og tiltrekke seg ny kompetanse. Ein belgisk familie deltek for å bryte ut av kvardagen og gi døtrene høve til å oppleve norsk natur. Deltakarane skal bidra til å forbetre prosjektet, og det vil bli ein ny søknadsrunde neste år.
23 dager siden
De rundt 100 år gamle elefantskilpaddene Mommy og Abrazzo i Philadelphia Zoo har fått fire unger etter flere års innsats fra dyrehagen. Elefantskilpaddene er av en kritisk utrydningstruet underart fra Galápagosøyene, og målet er at de nyklekte skilpaddene skal bidra til artens overlevelse. Mommy la 16 egg som ble plassert i inkubatorer med forskjellige temperaturer for å bestemme kjønn. Zoolog Petter Bøckman påpeker at skilpadder kan leve lenge og at bevaringsprogrammer er viktige, spesielt fordi skilpadder ikke er av de lureste dyrene og dermed lettere å reintrodusere i naturen.
4 måneder siden
Lars Monsen er tilbake på NRK med programmet «Monsen og nasjonalparkene», der han skal realisere en gammel drøm om å utforske norsk natur. I de kommende årene vil han besøke så mange nasjonalparker som mulig, noe han aldri har gjort så systematisk før. Programmet vil ikke bare vise spektakulær natur, men også fokusere på den truede og varierte naturen, samt møter med mennesker som har lokal kunnskap. Målet er at både publikum og Monsen skal bli bedre kjent med nasjonalparkene. Programmet har premiere 11. januar.
13 dager siden
Økende turisme i villreinområder, særlig i kalvingsperioden, skaper bekymring. En ekspert fra Statens naturoppsyn påpeker at økt ferdsel forstyrrer dyrene. DNT lover tiltak som reduserte åpningstider og vurdering av ruteendringer for å beskytte villreinen. Norge har et spesielt ansvar for villreinen, da over 90 prosent av bestanden i Europa finnes her. Fjellturisme og hyttebygging truer dyrene, og en mer ansvarlig tilnærming til naturbruk etterlyses fra både kommuner og DNT.
2 måneder siden
En storstilt redningsaksjon er iverksatt for å redde darwinfrosker fra utryddelse etter at en soppsykdom nesten utryddet arten i Chile. Forskere samlet inn gjenlevende individer og fraktet dem til London Zoo, hvor de nå formerer seg. 33 frosker har blitt født i dyrehagen. Darwinfroskene har en unik reproduksjonsmetode der hannen ruger rumpetrollene i sin egen kvekkepose. Forskerne håper at prosjektet vil gi arten en sjanse til å overleve og samtidig bidra til å bekjempe soppsykdommen som truer amfibier globalt.