Fjellrevbestanden i Norge viser tegn til bedring med 300 fødte valper i 2024, og en totalbestand på 330 voksne individer. Til tross for økningen, er det fortsatt utfordringer som innavl, endringer i smågnagerbestanden, og sykdom som påvirker valpekullenes størrelse.
For å styrke bestanden og hindre innavl, planlegges det å sette ut 29 valper i nye områder. I tillegg fortsetter støttefôring og overvåking av smågnagerbestanden.
Norge investerer 10 millioner kroner årlig i bevaringsarbeidet. Målet er å bygge en stor og trygg bestand etter at den nesten var utryddet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En ny rapport fra Rovdata viser at det er mellom 54 og 59 ulver i Norge. Ved Kongsvinger er det oppdaget en ny flokk på fire ulver. Seks nye ulvekull er født i 2024, hvorav tre er helnorske. Den største ulveflokken, bestående av ni individer, befinner seg nordøst for Kongsvinger. Elgåulven har også fått fem valper i Settenreviret, og har ført sine gener videre. Sporingen fortsetter ut mars, før en endelig statusrapport kommer 1. januar.
28 dager siden
Stortinget behandler et forslag om å redde villgeitflokken i Sogn fra avliving. Næringskomiteen anerkjenner utfordringer knyttet til dyrevelferd, men åpner for at flokken kan leve videre dersom noen tar ansvar for tilsyn. Et mindretall i komiteen ønsker at Mattilsynet skal finne løsninger for å sikre dyrevelferden og bevare genressursene. Forslaget er avhengig av støtte fra FrP for å få flertall. Lokale ildsjeler engasjerer seg i å ta vare på flokken, spesielt geitekillingene, og jobber for å finne bærekraftige løsninger for fremtiden.
1 måned siden
Kristiansand Dyrepark investerer 35 millioner kroner i et nytt sjimpansehus på 800 kvadratmeter. Målet er å forbedre leveforholdene og øke kapasiteten for sjimpanser, spesielt med tanke på avl. Kjendissjimpansen Julius, som er en vestafrikansk sjimpanse og tilhører en truet underart, er i fokus, og parken håper han kan få flere avkom. Biolog Helene Axelsen uttaler at hunner vil bli valgt ut basert på genetisk kompatibilitet med Julius. HSH og Olav Martin Sørli AS er entreprenørene, og bygget skal stå ferdig 1. juni 2026.
21 dager siden
Amerikanske forskere har gjenskapt den utdødde skrekkulven ved hjelp av avansert genteknologi. Tre valper er født ved hjelp av DNA fra 13 000 og 72 000 år gamle funn. DNA-et ble manipulert inn i en gråulvs blodceller og plassert i en surrogatmor. Valpene lever nå i et naturreservat. Selskapet Colossal Biosciences, som står bak prosjektet, jobber også med å gjenskape andre utdødde arter og mener teknologien kan redde truede dyrearter. Kritikere advarer mot uforutsette konsekvenser, etiske utfordringer og mulige helseproblemer for de genmodifiserte dyrene.
16 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss varsler tiltak for å redde Oslofjorden. Fjorden er truet av avrenning, utslipp og fiskeri, noe som har ført til at torsken er truet og sjøstjerner spiser blåskjell. Regjeringen vurderer nullfiskesoner, men vil unngå yrkesforbud for fiskerne. 20 millioner kroner er bevilget til prosjekter for å bedre vannmiljøet. Funn av sildeegg og børstemark gir håp om at tilstanden i fjorden kan bedres.
18 dager siden
Stortinget har vedtatt en ny dyrevelferdsmelding, den første på 20 år, som skal bedre velferden for produksjonsdyr, kjæledyr og viltlevende dyr. Meldingen inneholder rundt 70 konkrete tiltak, blant annet bedre plass for griser, ID-merking av hunder og mer lys for kyllinger. Kritikere fra MDG og dyrevernsorganisasjonen Noah mener meldingen er for lite konkret og gir ikke et tilstrekkelig løft for dyrevelferden, særlig for gris, slaktekylling og kalkun. En grisebonde i Løten mener næringen stadig forbedrer seg, men understreker behovet for økonomisk støtte dersom nye krav fører til store endringer i driften.
2 måneder siden
Ringsaker kommune vil legge til rette for over 3500 nye hytter i Norges største hytteområde, Sjusjøen og Ringsakerfjellet, ifølge en ny arealplan. Naturvernforbundet reagerer og mener planene ikke tar hensyn til kunnskap om nedbygging av naturen, og er bekymret for nedbygging av myr og CO2-utslipp. Villreinnemnda for Rondane og Sølnkletten er bekymret for konsekvensene for villreinen, da økt menneskelig ferdsel kan forstyrre villreinens trekk til sommerbeite. Varaordføreren i Ringsaker kommune understreker at kommunen må balansere hensynet til grunneiere, hytteeiere, tilflyttere og naturen.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot Lars Monsens påstand om at norsk dyreliv er i tilbakegang. Den hevder at mange dyrebestander, inkludert fjellrev, rødrev og de fire store rovdyrene, har økt betydelig de siste tiårene. Artikkelen fremhever at moderne viltforvaltning, med samarbeid mellom grunneiere, jegere og myndigheter, har vært en suksess. Jakt blir fremstilt som en ubetydelig faktor for viltbestanden sammenlignet med naturlig predasjon, og det argumenteres for at kommersiell bruk og tilrettelegging i nasjonalparker er en større trussel mot dyrelivet. Artikkelen kritiserer også Monsens bruk av svenske nasjonalparker som eksempel, da det foregår jakt der også.
3 måneder siden
Nybilsalget i Norge har vært svakt i 2024, men elbilandelen har økt betydelig. 89 prosent av alle nye personbiler som ble registrert i 2024 var elbiler, en økning fra 82,4 prosent i 2023. Norge har den største elbilparken i verden. Elbilforeningen jubler over tallene og ser frem mot målet om kun nullutslippsbiler fra 2025. Bilimportørenes Landsforening forventer økt bilsalg de neste fem årene, med en forventet elbilandel på 99,6 prosent i 2030. De mener at veitransporten bidrar mest til reduksjon i klimautslipp, men at det fortsatt er et stykke igjen til målet.
3 måneder siden
Til tross for økt innsats for å redde Oslofjorden, er tilstanden i fjorden fortsatt alvorlig. Miljødirektoratet påpeker at fremdriften er for langsom til å nå de fastsatte miljømålene. Det siste året har det vært en forsterket innsats for å redusere tilførselen av nitrogen fra jordbruk og avløp, gjennom nye krav, reguleringer og økte statlige tilskudd. Likevel sliter fjorden fortsatt, og det er behov for en forsterket innsats over tid før man kan forvente en ren og frisk Oslofjord.