Norsk melkeproduksjon har økt med 8 prosent i 2024 sammenlignet med 2023, noe som indikerer at det ikke vil bli en ny melkekrise i vinter. Økningen skyldes blant annet høyere melkekvoter, som for 2025 er satt 20 prosent høyere enn i fjor.
Til tross for økt produksjon forventes det fortsatt en stram tilførselssituasjon gjennom sommeren og høsten. Tine bygger derfor melkelager for å sikre forsyningen.
I fjor måtte Tine importere melkepulver for å dekke etterspørselen, noe som førte til at Nyt Norge-merket ble fjernet fra enkelte yoghurtprodukter. Importen av melkepulver fortsatte utover året i fjor.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den store etterspørselen etter cottage cheese, som har ført til leveringsproblemer siden sommeren 2023. Tine, som er den største produsenten, har iverksatt flere tiltak for å øke produksjonen, inkludert rekruttering av nye medarbeidere, økt antall produksjonsdager og investering i nytt utstyr. Salget av cottage cheese økte med 42 prosent i 2024, og dette har ført til utsolgtsituasjoner. Tine forventer at situasjonen vil bedre seg gradvis de neste månedene, etter at de begynte å se effekten av tiltakene i slutten av november 2024.
4 måneder siden
Norske melkebønder opplever en uventet inntektsøkning på grunn av økt etterspørsel etter melk. Flere bønder investerer i nye fjøs og øker produksjonen. Bøndene kan i år produsere så mye melk de klarer, og neste år kan de gå over kvoten med 20 prosent. Melkeproduksjonen har økt med 70 millioner liter i år, og målet er ytterligere 50 millioner liter neste år. Økt salg av meieriprodukter, spesielt proteinprodukter, bidrar til økt etterspørsel. Bondelaget er fornøyd med de økte inntektsmulighetene for melkeprodusentene.
4 måneder siden
Norge opplever en betydelig mangel på egg i 2024, med en underdekning på 4000 tonn. Dette skyldes en kombinasjon av økt etterspørsel, sykdomsutbrudd i Europa, og lav kronekurs. For å møte etterspørselen i julen, importeres det egg fra Danmark. Selv om seks nye eggprodusenter har startet opp, og flere er planlagt, vil mangelen trolig vedvare til sommeren 2025. Nortura jobber med å øke eggproduksjonen, men det er usikkerhet knyttet til fremtidig etterspørsel, noe som innebærer en risiko for produsentene.
4 dager siden
Dagligvareaktører i Norge melder om knapphet på norsk storfekjøtt, noe som fører til økt bruk av importerte råvarer for å unngå tomme hyller. Norgesgruppen og Coop opplyser at de i hovedsak ønsker å selge norsk kjøtt, men benytter import når det norske markedet ikke dekker etterspørselen. Nortura, som regulerer kjøttmarkedet, bekrefter at det importeres rundt 9000 tonn storfekjøtt årlig, tilsvarende ni prosent av markedet. Tilførslene av storfe har vært som forventet, men det er noe lavere innmeldinger av ku etter mars, noe som skaper knapphet. Leverandører som Nordfjord Kjøtt opplever også underdekning, men importerer ikke råvarer. Nortura forventer at situasjonen vil bedre seg, men varsler en nedgang i tilførslene i 2025. For å sikre norsk kjøtt anbefales produkter fra Gilde og Prior, som alltid garanterer norsk råvare.
3 måneder siden
Norge opplevde en rekordhøy import av egg i 2024, med over 4000 tonn importert, ifølge tall fra SSB. Dette er en syvdobling fra 2023. Spesielt første halvår var preget av høy import grunnet eggmangel, med en topp i mai på 749 tonn. Selv om importen forventes å synke i 2025, vil det fortsatt være et importbehov i første halvår, ifølge Nortura. Nedsatt toll for import av egg er forlenget. Det forventes en økning i salg og tilførsel til eggepakkeriene i 2025.
3 måneder siden
Norske eggpriser har steget kraftig det siste året, med en økning på 17,1 prosent. Dette skyldes en kombinasjon av økt etterspørsel og redusert import fra Europa på grunn av sykdomsutbrudd. Nortura meldte om underskudd på egg, og anbefalte import og redusert toll. Den økte etterspørselen etter norske egg førte til at det ble for lite egg i markedet, da produksjonen ikke kunne økes raskt nok. For å møte etterspørselen har Nortura økt prisene til bøndene og rekruttert nye produsenter. De forventer en normalsituasjon mot slutten av sommeren 2025, men import vil fortsatt være nødvendig. Butikkene har også opplevd økte innkjøpspriser og perioder med utsolgt.
4 måneder siden
Tine økte produksjonen av julebrunost med 100 tonn i år, men melder likevel om utsolgte varer flere steder. Til tross for økt produksjon, ser det ikke ut til å dekke etterspørselen. Siste produksjonsdag var i slutten av november, og det vil ikke produseres mer julebrunost i år. Priskrig i butikkene kan ha bidratt til den økte etterspørselen. Tine vurderer nå å øke produksjonen ytterligere neste år. Som et alternativ til julebrunost, foreslår Tine Edamer.
4 måneder siden
Tine opplever problemer med å levere nok julegrøt på grunn av økt etterspørsel og priskrig i butikkene. Til tross for en daglig produksjon på opptil 80 000 beger, klarer ikke meieriet på Tretten å holde tritt med etterspørselen. Priskrigen har presset prisene ned til under 3 kroner per beger, noe som har ført til tomme hyller i flere butikker. Tine er kritisk til priskrigen og mener den er respektløs overfor produktet, som de anser som et kvalitetsprodukt med en god normalpris.
3 måneder siden
Flere dagligvarekjeder i Norge melder om utfordringer med varelevering og tomme hyller etter jul og nyttår. Hovedårsakene er høyt salg i forbindelse med julekampanjer, mange røde dager, og vanskelige værforhold med snø som har forsinket transporten. Selv om det ikke er mangel på svinekjøtt, har enkelte butikker opplevd å gå tom for svinekoteletter. I tillegg har det blitt vanskeligere å få tak i kaffe og sjokolade på grunn av redusert produksjon. Dagligvareekspert Ivar Pettersen forventer en moderat prisstigning på matvarer i januar, men påpeker at usikkerheten er stor for 2025 på grunn av handelspolitikk.
29 dager siden
Norge opplever eggmangel før påsken grunnet lav produksjon og destruksjon av egg med for høye D-vitaminverdier. Butikkene kompenserer med import for å møte etterspørselen. Nortura forventer økt produksjon i andre halvår, men forbrukerne kan oppleve mangel på enkelte eggvarianter. Dagligvarekjedene forsikrer at de jobber med å opprettholde tilgangen og at situasjonen ikke er permanent.