Norske melkebønder opplever en uventet inntektsøkning på grunn av økt etterspørsel etter melk. Flere bønder investerer i nye fjøs og øker produksjonen.
Bøndene kan i år produsere så mye melk de klarer, og neste år kan de gå over kvoten med 20 prosent. Melkeproduksjonen har økt med 70 millioner liter i år, og målet er ytterligere 50 millioner liter neste år.
Økt salg av meieriprodukter, spesielt proteinprodukter, bidrar til økt etterspørsel. Bondelaget er fornøyd med de økte inntektsmulighetene for melkeprodusentene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Norsk melkeproduksjon har økt med 8 prosent i 2024 sammenlignet med 2023, noe som indikerer at det ikke vil bli en ny melkekrise i vinter. Økningen skyldes blant annet høyere melkekvoter, som for 2025 er satt 20 prosent høyere enn i fjor. Til tross for økt produksjon forventes det fortsatt en stram tilførselssituasjon gjennom sommeren og høsten. Tine bygger derfor melkelager for å sikre forsyningen. I fjor måtte Tine importere melkepulver for å dekke etterspørselen, noe som førte til at Nyt Norge-merket ble fjernet fra enkelte yoghurtprodukter. Importen av melkepulver fortsatte utover året i fjor.
1 måned siden
Landbruksdirektoratet har offentliggjort tall som viser en kraftig økning i tilskudd til norske bønder, som i 2024 har steget til 21,6 milliarder kroner. Gamkinn Landbruk mottok mest støtte, etterfulgt av Jamtsve/Hanemo Samdrift og Lundstad Grønt AS. Brødrene Freberg mener tilskuddene er avgjørende for norsk matproduksjon, mens Ivar Gaasland ved Handelshøyskolen BI mener forbrukerne betaler dobbelt og at subsidiene i hovedsak går til kjøtt- og melkeproduksjon. Han mener Norge bør vurdere en annen modell for landbruksstøtte.
2 måneder siden
Nettavisen melder at norske bønder i gjennomsnitt har en netto årsinntekt på 760.000 kroner, en økning på 30,1 prosent fra 2018 til 2023. Mange bønder har inntekter utenfor selve gårdsdriften, noe som bidrar til den samlede inntekten. Netto næringsinntekt fra jordbruk er i gjennomsnitt 257.000 kroner. Statistikken viser at rundt en tredjedel av bøndene har jordbruk som sideinntekt. Inntektene varierer mellom fylkene. Diskusjonen rundt bønders inntekter kompliseres av «hobbybønder» og store variasjoner i inntektene. Konklusjonen er at bønder flest har bedre økonomi enn for eksempel sykepleiere, når alle inntekter regnes med.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den store etterspørselen etter cottage cheese, som har ført til leveringsproblemer siden sommeren 2023. Tine, som er den største produsenten, har iverksatt flere tiltak for å øke produksjonen, inkludert rekruttering av nye medarbeidere, økt antall produksjonsdager og investering i nytt utstyr. Salget av cottage cheese økte med 42 prosent i 2024, og dette har ført til utsolgtsituasjoner. Tine forventer at situasjonen vil bedre seg gradvis de neste månedene, etter at de begynte å se effekten av tiltakene i slutten av november 2024.
1 måned siden
Artikkelen belyser den økende populariteten til proteinrike produkter i norske matbutikker. Meieriprodusenter som Q-meieriene og Tine responderer på etterspørselen ved å lansere nye produkter. Ifølge en ernæringsfysiolog dekker et balansert kosthold proteinbehovet for folk flest, mens en personlig trener argumenterer for at de som ønsker å bygge muskler trenger ekstra protein. Undersøkelser viser at et stort antall nordmenn anser protein som viktig, og at proteinprodukter appellerer til et bredt spekter av aldersgrupper.
1 måned siden
Brunost opplever en salgsøkning etter flere år med nedgang, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Salget har økt med 9,2 % de siste to årene. Ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen i MELK mener at økt interesse for tradisjonell mat bidrar til at brunosten igjen er å finne på flere frokostbord. Over halvparten av alle nordmenn anser brunost som Norges nasjonalost.
2 måneder siden
Norske matvarebutikker rapporterer om rekordomsetning grunnet økt etterspørsel etter lokalmat og rene råvarer. Dagligvarekjeder som Meny og Spar ser betydelig vekst i salget av lokalproduserte varer i 2024. Forbrukerne prioriterer kvalitet, norsk opprinnelse og muligheten til å kjøpe nøyaktig mengde. Aktører som Norsk Mat og Norges Bondelag bekrefter trenden. I 2025 fortsetter interessen for norsk matkultur og tradisjonelle produkter å øke. Ernæringsfysiologer fremhever at denne utviklingen er positiv for både helse og miljø, da den bidrar til redusert matsvinn og bedre kosthold.
19 dager siden
Artikkelen omhandler lanseringen av Yoplait Kvarg i Norge, en ny kvarg-yoghurt som konkurrerer med Tines Kesam. Produktet har blitt svært populært og salget overgår forventningene. En kostholdsrådgiver uttrykker bekymring for et økende «proteinhysteri» og påpeker at de fleste ikke trenger å øke proteininntaket. Butikkjeder som Coop og Meny bekrefter den høye etterspørselen etter proteinrike meieriprodukter, og fremhever Yoplait Kvarg som en av de mest populære lanseringene.
3 måneder siden
Norske eggpriser har steget kraftig det siste året, med en økning på 17,1 prosent. Dette skyldes en kombinasjon av økt etterspørsel og redusert import fra Europa på grunn av sykdomsutbrudd. Nortura meldte om underskudd på egg, og anbefalte import og redusert toll. Den økte etterspørselen etter norske egg førte til at det ble for lite egg i markedet, da produksjonen ikke kunne økes raskt nok. For å møte etterspørselen har Nortura økt prisene til bøndene og rekruttert nye produsenter. De forventer en normalsituasjon mot slutten av sommeren 2025, men import vil fortsatt være nødvendig. Butikkene har også opplevd økte innkjøpspriser og perioder med utsolgt.
3 måneder siden
En boikottkampanje mot Tine, som bruker metanhemmere i fôret til kyr, oppsto i sosiale medier. Kampanjen oppfordret til å kjøpe melk fra Rørosmeieriet, som ikke bruker metanhemmere. Salgstall viser at Rørosmeieriet hadde vekst, delvis på grunn av kampanjer, mens Tine ikke opplevde nedgang. Coop ser en liten økning i salget av Q-melk, men ingen store endringer i salget av Tine-melk. Rema 1000 har ikke merket nedgang i melkesalget, men ser en økning i salget av alternativer som mandel- og havremelk. Dagligvarekjedene har ikke mottatt mange henvendelser om metanhemmere fra kundene.