VG har valgt å legge ned Unge meninger, etter at Aftenposten og NRK tidligere har gjort lignende nedleggelser. Denne beslutningen kritiseres for å bidra til en økende informasjonskløft mellom unge og eldre, noe som potensielt kan utnyttes av aktører som ønsker å spre desinformasjon og skape splittelse.
Det argumenteres for at redaktørstyrte medier har en viktig rolle i å inkludere unge stemmer og forme samfunnsdebatten. Nedleggelsen vil gjøre det vanskeligere for unge å delta i den offentlige debatten og påvirke medienes fremstilling av saker som er relevante for dem.
Beslutningen beskrives som en gavepakke til dem som ønsker å skape splittelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Aviser legger ned debattplattformer for unge, noe som fører til færre unge i offentlige debatter. Dette skaper bekymring for polarisering og mangel på dialog mellom generasjoner. Avisene satser mer på underholdning for å nå unge, enn å ta dem på alvor i debatter. Mediene bør senke terskelen for unges deltakelse og prioritere debattsider for å motvirke polarisering og fremme saklig dialog.
1 måned siden
En ny studie viser at unge sliter mer enn eldre med å oppdage feilinformasjon på nett, noe som bekymrer medieforskere. Funnene utfordrer tidligere forskning som viste at eldre delte mer feilinformasjon. Ungdommer forteller at kunstig intelligens (KI) gjør det vanskeligere å skille ekte fra falske nyheter, spesielt på sosiale medier hvor mange får sine nyheter fra. Medievitere understreker behovet for økt mediekompetanse i utdanningen for å ruste unge til å navigere i et komplekst medielandskap, men advarer mot å skape overdreven kritikk mot etablerte nyhetskilder.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer norske mediers forsøk på å nå unge lesere ved å forenkle nyhetsstoff og fokusere på overfladiske temaer som influensere og trender. Forfatteren argumenterer for at denne tilnærmingen undergraver viktig journalistikk og fremstiller ungdom som mindre intelligente enn de er. Medier som VG, NRK og Aftenposten trekkes frem for å prioritere underholdning over informasjon. Forfatteren etterlyser mer tillit til journalister og en satsing på saker som engasjerer ungdommen intellektuelt, fremfor å servere dem 'nyheter med barneskje', og mener dette fremmedgjør den reflekterte ungdommen.
1 måned siden
Ungdom mot EU opplever økt interesse og har styrket sin tilstedeværelse med flere lokallag. Leder Kim Rene Hamre fremhever satsing på podkast og skolebesøk for å nå unge velgere. Europeisk Ungdom melder om økt engasjement for EU-medlemskap, påvirket av den sikkerhetspolitiske situasjonen. Unge Venstre kritiserer andre ungdomspartier for manglende engasjement i EU-debatten, mens SU og AUF mener tiden ikke er riktig for en ny debatt rundt EU-medlemskap på grunn av global ustabilitet. Uenigheten viser et behov for en bredere diskusjon om Norges forhold til EU blant de unge.
15 dager siden
Valgdirektoratet og forskere uttrykker bekymring for at unge velgere i økende grad bruker sosiale medier som sin primære informasjonskilde, noe som øker risikoen for valgpåvirkning. Algoritmer på sosiale medier skreddersyr innhold og kan skape ekkokammer, som igjen kan føre til en fordreid virkelighetsoppfatning. Selv om det ikke er konkrete bevis for at fremmede makter vil påvirke norske valg, understrekes viktigheten av kildekritikk og bevissthet rundt trusselen. Store medieaktører som NRK tar grep for å beskytte seg mot potensielle påvirkningsaksjoner. Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) påpeker at valgpåvirkning er en økende internasjonal trussel, og at dette kan utgjøre et demokratisk problem.
4 måneder siden
En eventuell økning av aldersgrensen for sosiale medier fra 13 til 15 år kan føre til utenforskap og digital ekskludering for unge. Mange unge bruker sosiale medier før fylte 15 år, og plattformene er viktige for sosial interaksjon og informasjonsdeling. Digital ekskludering kan føre til ensomhet og mistrivsel, og mange unge deler ikke sitt digitale liv med foresatte. Det er behov for mer forskning på hvordan sosiale medier påvirker unges liv og helse, og det er viktig å gi unge kunnskap om trygg bruk og kildekritikk.
4 måneder siden
Onsdag 11. desember fokuserer norske aviser på flere politiske saker. Arbeiderpartiet opplever historisk lav oppslutning, og interne diskusjoner om ledelsen uteblir. Oslo-byrådet kan falle dersom Fremskrittspartiet støtter mistillitsforslaget mot kulturbyråd Anita Leirvik North. LO har brutt samarbeidet med NHO etter påståtte tillitsbrudd i IA-forhandlingene, og konflikten skaper debatt om sykelønnsordningen. Høyesterett skal behandle miljøorganisasjonenes krav om midlertidig stans på tre olje- og gassfelt. Regjeringen møter representanter fra Meta, Tiktok og Snapchat for å diskutere aldersgrenser og barns sikkerhet på sosiale medier. UDI gjør unntak for enslige barn fra Syria i asylbehandlingen.
1 dag siden
Stortinget bryter et tidligere løfte om å forby plassering av unge på sykehjem mot deres vilje. Regjeringen droppet lovforslaget og får nå støtte fra et flertall i Stortinget.
1 måned siden
Unge Høyre ønsker å omprioritere midler fra klimatiltak som havvind og elbil-subsidier til forsvarsbudsjettet, noe som har skapt debatt. Leder Ola Svenneby mener sikkerhetspolitikk må gå foran klima. Forslaget møter skepsis fra studenter, men får støtte fra Høyres nestleder Tina Bru. MDG og SV kritiserer forslaget, mens Venstre understreker at klimapolitikk er en del av sikkerhetspolitikken.
4 måneder siden
Artikkelen tar for seg bekymringen rundt overflod av julegaver til barn og det økende fokuset på dyre gaver. Isabelle Ringnes mener foreldre må begrense antall gaver for å lære barna verdien av dem. Ole Robert Reitan deler erfaringer om at hans familie måtte redusere antall gaver fordi barna ble overveldet. Samtidig viser Vipps' digitale ønskelister at mange nordmenn ønsker seg kostbare gaver. Vipps har fått kritikk for å bidra til kjøpepress, men argumenterer for at de bidrar til færre bomkjøp. De har også lansert lister med forslag til gratis gaver.