Krigsforsker Kåre Dahl Martinsen retter kritikk mot milliardærene Arne Blystad og Trond Mohn for salg av tankskip som havnet i Russlands skyggeflåte. Martinsen mener profitt har veid tyngre enn å unngå å finansiere Russlands krigføring.
En NRK-avsløring viser at minst 11 skip har gått fra norske hender til kjøpere med tilknytning til skyggeflåten. Rederiforbundet uttrykker bekymring for utviklingen, da denne flåten representerer en trussel mot miljøet og den regulerte skipsfarten.
Advokater som bistår ved salg kan bli erstatningsansvarlige ved uaktsom rådgivning, og en sikkerhetsrådgiver påpeker at Russland utnytter smutthull i norske virksomheters regelverk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
SV kritiserer regjeringen for å ikke ta tilstrekkelig tak i at norske skip har havnet i Russlands skyggeflåte. Etter avsløringer om at minst 11 skip har gått fra norske hender til kjøpere knyttet til den russiske skyggeflåten, oppfordrer SV regjeringen til handling og vurdering av innstramminger i lovverket. Utenriksdepartementet understreker at norsk lov gjelder, men oppfordrer også til etiske vurderinger. Meldeplikt er innført for salg av tankskip til land utenfor EØS/EU, og UD har meldt saker til PST. PST ser skyggeflåten som en sikkerhetsutfordring, mens DNB stopper transaksjoner ved mistanke om sanksjonsomgåelse og anbefaler grundige bakgrunnssjekker.
3 måneder siden
Rederiforbundet uttrykker bekymring over den kraftige veksten i Russlands skyggeflåte av tankskip siden krigen i Ukraina. Flåten består av skip med uklar eierstruktur og dårligere standard, noe som øker risikoen for ulykker og miljøskader. Rederiforbundet mener at sanksjonene mot Russland har bidratt til denne utviklingen og frykter en todeling av skipsfarten. De oppfordrer til en gjennomgang av sanksjonene for å unngå utilsiktede konsekvenser, samtidig som de understreker at de støtter sanksjonene.
3 måneder siden
Rederiforbundet advarer om en alvorlig miljøtrussel fra en voksende russisk skyggeflåte av tankskip som opererer langs norskekysten. Skipene, ofte i dårlig stand og uten forsikring, utgjør en betydelig risiko for miljøet og sikkerheten til andre skip. Minst fem skip fra denne flåten har passert Nordkapp den siste måneden, inkludert tankskipet 'Sirius' som frakter diesel. Skyggeflåten, som nå utgjør 20 prosent av verdens tankskip, opererer ofte utenfor internasjonale kvalitets- og kontrollsystemer. Norges Rederiforbund krever at EU og Norge innfører sanksjoner, etter at USA har gjort det.
3 måneder siden
Norges Rederiforbund og forsikringsselskaper slår alarm om en voksende skyggeflåte av tankskip som frakter russisk olje, utenfor det internasjonale forsikringssystemet. Sanksjoner mot Russland har ført til at denne flåten har vokst kraftig, og det er nå anslått at den består av mellom 500 og 1000 skip. Mange av disse skipene er gamle og i dårlig forfatning, noe som øker risikoen for ulykker. Bekymringen er at det ved en eventuell ulykke vil være vanskelig å stille noen til ansvar, og at norske myndigheter kan måtte ta regningen for opprydding. Daglig passerer rundt ti av disse skipene Sørlandskysten på vei ut i Nordsjøen.
3 måneder siden
Danmarks statsminister, Mette Fredriksen, har uttrykt bekymring for Russlands skyggeflåte i Østersjøen. Denne flåten består av eldre og uforsikrede tankskip som seiler under andre flagg for å omgå sanksjoner. Skyggeflåten frakter olje og gass globalt og har vokst betydelig det siste året. Danmark vurderer nå tiltak, inkludert kontroll av forsikringspapirer, for å håndtere flåten. Flere russiske skip har også operert nær norske farvann, og Norges Rederiforbund har advart mot de potensielle miljø- og sikkerhetsrisikoene.
3 måneder siden
Til tross for omfattende sanksjoner mot russisk olje og gass, fortsetter tankskipstrafikken fra Russland som før. Sjøtrafikksentralen i Vardø observerer en jevn strøm av skip, og Russland har funnet nye kjøpere i Kina og India, selv om de må selge til lavere priser. Sanksjonene har ført til fremvekst av en skyggeflåte som omgår reglene med uklart eierskap og hyppige flaggskifter. Paradoksalt nok har noen sanksjoner styrket Russlands økonomi ved å hindre kapitalflukt og arbeidskraftutvandring. Samtidig understreker krigsforbrytelser i Ukraina alvoret i situasjonen og behovet for å vurdere effekten av sanksjonene.
24 dager siden
Oljeskadefondet slår alarm om sikkerheten til oljetankere etter avsløringer om falske forsikringspapirer fra det norske selskapet Ro Marine. Skip uten forsikring opererer i strid med internasjonale konvensjoner, noe som øker risikoen for ulykker og miljøskader. En hendelse i Svartehavet, hvor tankskipet «Volgoneft 212» havarerte og forårsaket oljesøl, illustrerer faren. Sanksjonseksperter oppfordrer det internasjonale samfunnet til å holde Russland ansvarlig og sikre overholdelse av sjøsikkerhetsstandarder, da slike forsikringssvindler undergraver viktige konvensjoner.
2 måneder siden
En svensk investor kjøpte det norske tankskipet «Solviken» og solgte det videre etter åtte måneder med en fortjeneste på 153 millioner kroner. Skipet ble deretter en del av Putins skyggeflåte og brukt til å frakte russisk olje, noe som resulterte i britiske sanksjoner. Investoren hevder at han ikke var klar over skipets endelige bruk. Salget er en del av en større trend der norske redere har tjent milliarder på salg av skip til selskaper som mistenkes for å omgå sanksjoner mot Russland. Økningen i verdi på eldre tankskip skyldes økt etterspørsel etter oljetransport og skipenes evne til å operere i islagte farvann.
3 måneder siden
Tankskipet «Mulan», som antas å være en del av Russlands skyggeflåte, har siden 2. juledag seilt i et uregelmessig mønster utenfor norskekysten. Skipet, som er registrert i Panama, frakter flytende naturgass (LNG) og skal ifølge rapporter være på vei fra Russland til Egypt. Både Kystverket og Forsvaret følger nøye med på skipets bevegelser. Natt til lørdag endret «Mulan» kurs og seiler nå nordvestover langs kysten av Egersund. Skipet har en uklar eierstruktur, men er knyttet til sanksjonerte russiske selskaper og frakter angivelig sanksjonert russisk gass. Det er økt oppmerksomhet rundt skipets bevegelser på grunn av den sensitive undersjøiske infrastrukturen i området.
3 måneder siden
Bellona uttrykker bekymring for at Norges planlagte kjøp av klimakvoter fra Usbekistan kan indirekte finansiere Russlands krig i Ukraina, ettersom Usbekistan skal betale store summer for russisk atomkraftverk og teknologi. Regjeringen avviser dette og hevder at pengene skal gå til tiltak for å redusere energiforbruk og etablere et system for klimagassutslipp i Usbekistan. Kvotekjøpene skal bidra til at Norge når sine klimamål. Bellona mener Norge bør avstå fra å kjøpe kvoter fra diktaturer, da det kan styrke makthaverne. Klima- og miljødepartementet understreker at de har nulltoleranse for menneskerettighetsbrudd og korrupsjon, og at de følger nøye med på at pengene brukes i henhold til kontrakten.