Flere steder i Norge arrangeres det demonstrasjoner mot et forslag som åpner for kraftutbygging i vernede vassdrag. Naturvernforbundet leder an i protestene og oppfordrer politikere til å revurdere forslaget før Stortingets behandling.
Forslaget, som primært omhandler flom- og skredsikring, tillater konsesjonsbehandling for kraftverk over 1 MW dersom samfunnsnytten vurderes som betydelig.
MDG reagerer kraftig og beskriver det som et angrep på norsk natur.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt å tillate kraftutbygging i vernede vassdrag, noe som har ført til sterke reaksjoner og demonstrasjoner. Motstanderne mener vedtaket er et angrep på norsk natur, og raftingselskaper frykter for sin eksistens. Naturvernforbundet og MDG beskriver vedtaket som et tilbakeskritt for naturpolitikken. Arbeiderpartiet, som står bak forslaget, argumenterer for at dette er nødvendig for å forebygge flomskader og sikre stabil kraftforsyning. KrF trakk sin opprinnelige støtte, mens SV, Rødt og MDG fremmet alternative forslag.
2 måneder siden
Stortinget åpner for konsesjonsbehandling av kraftverk over 1 MW i vernede vassdrag, begrunnet med flomdemping og akseptable miljøkonsekvenser. Miljøorganisasjoner og partier som Rødt, SV, Venstre og MDG protesterer, og mener vedtaket vil svekke vassdragsvernet. Høyre avviser kritikken og mener endringen er viktig for lavere strømpriser og oppgradering av eksisterende vannkraftverk. Klima- og miljøministeren forsikrer at Arbeiderpartiet vil verne vassdragene, men Rødt mener politikere som støtter forslaget, viser udugelighet.
2 måneder siden
Stortinget har utsatt en votering om et omstridt forslag som omhandler tiltak for å forebygge flom og skred, men som potensielt kan åpne for inngrep i vernede vassdrag. Forslaget har møtt sterk motstand fra miljøorganisasjoner som Naturvernforbundet og partiet Rødt, som frykter at det vil føre til en uthuling av vassdragsvernet og økte kraftutbygginger. Kristelig Folkeparti har snudd i saken, mens Fremskrittspartiet mener forslaget er nødvendig på grunn av klimaendringer og økt risiko for flom og skred. Energi- og miljøkomiteen understreker at alle eventuelle prosjekter vil kreve konsesjon, hvor miljøkonsekvensene vil bli nøye vurdert.
2 måneder siden
Stortinget har utsatt voteringen om en stortingsmelding som omhandler åpning for kraftverk i vernede vassdrag. Voteringen skulle opprinnelig finne sted tirsdag, men er nå flyttet til torsdag. Miljøaktivister har demonstrert foran Stortinget i protest mot meldingen, som potensielt kan åpne for kraftverk i de 390 vernede vassdragene Norge har. Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet har signalisert at de vil stemme for åpningen, mens KrF har endret sin posisjon og vil ikke lenger støtte forslaget.
2 måneder siden
Stortinget skal stemme over et omstridt forslag om å tillate utbygging i vernede vassdrag, noe som har utløst sterk kritikk fra opposisjonen. Venstre anklager Arbeiderpartiet for å bryte tidligere løfter og for miljøødeleggelse, mens regjeringen begrunner forslaget med behovet for flom- og skredsikring kombinert med økt kraftproduksjon. Kritikere som NVE og Naturvernforbundet hevder at potensialet for kraftproduksjon er minimalt sammenlignet med de forventede naturinngrepene. Forslaget har skapt splittelse, men det er forventet at Ap, Høyre, Frp og Senterpartiet vil sikre flertall for utbygging.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt et omstridt forslag som åpner for kraftutbygging i Norges 390 vernede vassdrag. Vedtaket ble støttet av Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Senterpartiet understreker at flomvern er avgjørende for deres støtte, og at vedtaket ikke skal tolkes som en generell åpning for økt energiproduksjon. Utbygging krever at samfunnsnytten er betydelig, for eksempel i form av flomdemping, og at miljøkonsekvensene er akseptable. Naturvernforbundet kritiserer vedtaket og lover å kjempe for hvert enkelt vernet vassdrag. Tidligere, i 2001, var det bred politisk enighet om å verne vassdragene.
3 måneder siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen besøkte Kristiansand for å markere sin motstand mot nye strømkabler til utlandet. Hun mener at fornyelse av de eksisterende kablene er det samme som å bygge nye, og at dette fører til høyere strømpriser i Norge. Martinussen kritiserer dagens strømstøtteordning og mener at den ikke kompenserer tilstrekkelig for de høye prisene. Hun understreker at Sør-Norge har stor kraftproduksjon, men likevel høye priser på grunn av eksport. Rødt krever at Stortinget behandler saken politisk før de aktuelle landsmøtene, og ønsker en demokratisk kontroll over kraften med en makspris på strøm. Hun er også bekymret for konsekvensene for næringslivet.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt en omstridt stortingsmelding om flom og skred, som åpner for kraftutbygging i vernede vassdrag dersom det er betydelig samfunnsnytte. Raftingselskaper i Sjoa frykter at dette kan føre til kroken på døra for deres næring, og er bekymret for konsekvensene for elva. Naturvernforbundet kritiserer vedtaket og mener det gir kraftselskap «blankofullmakt». Internt i Arbeiderpartiet er det uenighet om hvorvidt vedtaket svekker vassdragsvernet. Energi- og miljøkomiteen mener regulerbar kraft er viktigere for å regulere flom og hindre prishopp på strøm.
2 måneder siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, vil at staten skal betale for utbygging av strømnettet for å redusere nettleien for forbrukerne. Han foreslår også å gjøre Statnett om til et direktorat og øke vannkraftproduksjonen gjennom Statkraft. Aps statssekretær Elisabeth Sæther kritiserer forslaget for å favorisere byråkrati. Vedum mener Sp nå har større frihet til å fremme sin energipolitikk fra Stortinget. Forslaget kommer samtidig som flere partier, inkludert regjeringen med sin «norgesstrøm», konkurrerer om å presentere tiltak for å redusere strømregningen.
2 måneder siden
En gruppe demonstranter fra «Leve Lågendeltaet» har okkupert et hus i Vingromvegen på Lillehammer, som skal rives for å gi plass til tunnelinngangen for den nye E6. De protesterer mot motorveiprosjektet gjennom Lågendeltaet naturreservat, og mener det er et eksempel på politikernes manglende respekt for naturen. Demonstrantene sier de vil bli i huset så lenge som nødvendig for å hindre byggingen. Politiet er informert om aksjonen og forsøker å løse situasjonen gjennom dialog.