Russland-forsker Julie Wilhelmsen kritiserer norske politikere for å fokusere for mye på idealer og for lite på realitetene i Trumps utenrikspolitikk, spesielt hans syn på Ukraina-konflikten. Hun mener Trump ønsker å redusere USAs globale engasjement, noe norske politikere må forstå.
Under en NRK-debatt erkjente flere partiledere Ukrainas avhengighet av USA, men understreket samtidig behovet for at Europa tar et større ansvar for egen sikkerhet og støtter Ukraina.
Det ble også reist spørsmål om hvor avhengig Norge og Europa bør være av USA, og behovet for å styrke europeisk innsats ble fremhevet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 dager siden
Julie Wilhelmsen, statsviter ved Norsk utenrikspolitisk institutt, påpeker at det er forskjell på hva Ukraina bør få og hva de realistisk kan oppnå i konflikten med Russland. Etter at Donald Trump tok over som USAs president, har maktbalansen endret seg, og presset øker på Ukraina for å inngå kompromisser, inkludert å gi opp deler av territoriet. Kyivs borgermester Vitalij Klitsjko uttalte i et BBC-intervju at Ukraina kanskje må gi fra seg territorium for å oppnå midlertidig fred, noe som markerer et skifte i den offentlige debatten. Norges statsminister Jonas Gahr Støre har møtt Trump og anerkjenner nødvendigheten av å forholde seg til maktens realiteter, selv om det innebærer å justere forventningene til hva Ukraina kan oppnå. Samtidig advarer kritikere om at en slik avtale kan være urettferdig og skape problematiske presedenser i folkeretten. Wilhelmsen understreker at dette er et komplekst og dynamisk spill hvor både moralske hensyn og realpolitikk må veies.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker usikkerheten rundt USAs og NATOs pålitelighet, særlig i lys av Trumps handlinger og uttalelser. Norske politikere kritiserer Trumps løgner om Ukraina, mens eksperter som Marianne Riddervold og Iver B. Neumann antyder at NATO kan være i ferd med å oppløses. Det fremkommer også opplysninger om at USA viser minkende interesse for Europa, med spekulasjoner om en mulig tilbaketrekning. Samtidig understrekes betydningen av fortsatt støtte til Ukraina og en styrking av det europeiske forsvaret, hvor Sylvi Listhaug etterlyser raskere opprustning og mer handlekraft.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide beskriver situasjonen i Ukraina og Europa som en «skjebnetid» og understreker behovet for økt og målrettet støtte til Ukraina. Han kritiserer munnhuggeriet mellom Trump og Zelenskyj, samtidig som han fremhever viktigheten av samhold i Europa. Flere partiledere, inkludert Støre, Melby, Bergstø, Solberg og Hermstad, støtter kravet om økt støtte, og foreslår konkrete tiltak som hasteinnkalling av Stortinget og en europeisk kronerulling. De understreker at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet og fremtid, spesielt i lys av usikkerheten rundt USAs engasjement.
1 måned siden
Ferd-eier Johan H. Andresen oppfordrer Norge til å støtte Ukraina som om landet selv var i krig, og etterlyser handlekraft fra norske politikere. Han påpeker at Europa ikke lenger kan stole på at USA vil gripe inn. Flere partiledere, som Erna Solberg og Sylvi Listhaug, støtter økt støtte til Ukraina. Gründer Isabelle Ringnes mener Norge bør søke EU-medlemskap i lys av situasjonen. Petter Stordalen uttrykker bekymring for økt polarisering, men understreker viktigheten av håp og fred.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og Høyre-leder Erna Solberg refser Donald Trumps uttalelser om Ukraina-krigen. Eide understreker at krigen er ulovlig og startet av Russland, mens Trump antyder at Ukraina startet krigen. Solberg understreker at Ukraina selv må delta i forhandlinger om egen fremtid, og at Russland kan avslutte krigen ved å trekke seg ut av landet. Begge politikere understreker viktigheten av europeisk samhold og støtte til Ukraina.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan Trumps press på Europa for økt sikkerhetsansvar skaper et dilemma for Norge, som balanserer mellom USA og EU. Usikkerhet rundt USAs NATO-forpliktelser får eksperter til å anbefale at Europa vurderer alternativer, samtidig som de advarer mot å fremmedgjøre USA. Norsk utenrikspolitikk trues av splittelse i EU-spørsmålet. Artikkelen trekker frem Ukrainas ønske om en europeisk hær og Norges potensielle bidrag til USA gjennom etterretning og gassleveranser.
2 måneder siden
Eksperter kritiserer norske politikere for å unngå en ny EU-debatt i lys av Russlands aggresjon og usikkerhet rundt USAs rolle. De mener Norge risikerer å miste innflytelse, spesielt innen sikkerhet og forsvar. En meningsmåling viser fortsatt flertall mot EU-medlemskap, men EØS-tilhengere øker. Statsminister Støre og Solberg avviser en ny debatt nå, mens forskere foreslår alternativer som EUs tollunion for å styrke Norges posisjon.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må handle raskt for å støtte Ukraina og styrke egen sikkerhet, særlig etter signaler fra USA om redusert engasjement i Europa. Den kritiserer passiviteten i norsk politikk, hvor statsministeren avviser sammenhengen mellom krigen og Norges økte inntekter, og flere partier har vage formuleringer om støtte til Ukraina. MDG og Venstre foreslår å øke støtten betraktelig, mens Tyskland vurderer tiltak for å øke forsvarsinvesteringene. Artikkelen fremhever at Norges rikdom kan ha ført til manglende forståelse for den alvorlige situasjonen.
2 måneder siden
En forsker ved Fridtjof Nansens Institutt mener det er uansvarlig av Høyre og Arbeiderpartiet å ikke diskutere norsk EU-medlemskap, spesielt når Nato svekkes og USA viser uforutsigbarhet. Bekymringen kommer etter meldinger om at Europa vil bli ekskludert fra et planlagt toppmøte mellom Trump og Putin om Ukraina. Frankrike har reagert med å kalle inn til et europeisk toppmøte om sikkerhet, men Norge er ikke invitert. Utenriksministeren mener at Europa kan ta større ansvar for egen sikkerhet uten EU-medlemskap, og at det ikke er stor støtte for et selvstendig europeisk forsvar i EU.
1 måned siden
Europeiske ledere møtes for å diskutere Ukraina og EUs forsvarsevne i lys av Donald Trumps uttalelser. Analytiker Jette F. Christensen understreker at Europa må ta ansvar og forberede seg på at etterkrigstiden er over, og mener man må forhandle med Trump som en autokrat, og minne USA om viktigheten av allianser med demokratiske land. Christensen påpeker også at Russland og USA indirekte støtter ytre høyre i Tyskland, og at Trumps syn på «fred» innebærer at Ukraina må gi opp NATO-medlemskap og tapte landområder. Hun forteller også om en episode der hun ble fortalt at innvandrere var skyld i at hun brakk armen i Tyskland.