Debatten om Ukraina-konflikten dreier seg om Donald Trumps innflytelse og hvordan Norge best kan støtte landet. Eksperter diskuterer Trumps mulige mineralavtale med Ukraina og hans ønske om å redusere USAs engasjement.
Samtidig kritiseres norske politikere for å ikke ta høyde for Trumps utenrikspolitikk. Partiledere understreker Ukrainas avhengighet av USA, men argumenterer for at Europa må ta et større ansvar.
Norge får kritikk for å ligge etter andre skandinaviske land i støtte målt i prosent av BNP. Statsminister Støre har varslet en ny støttepakke til Stortinget.
1 måned siden
I NRK Debatten ble Donald Trumps innflytelse i Ukraina-konflikten diskutert, der eksperter påpekte Trumps overtak. Debatten ventet på Trumps offentliggjøring av en mineralavtale mellom USA og Ukraina. Samtidig argumenterte flere partiledere for økt europeisk støtte til Ukraina. Det ble fremhevet at Norge ligger sist i Skandinavia når det gjelder støtte til Ukraina, målt i prosent av BNP, til tross for landets oljeinntekter. Statsminister Støre vil presentere en ny støttepakke for Stortinget.
1 måned siden
Russland-forsker Julie Wilhelmsen kritiserer norske politikere for å fokusere for mye på idealer og for lite på realitetene i Trumps utenrikspolitikk, spesielt hans syn på Ukraina-konflikten. Hun mener Trump ønsker å redusere USAs globale engasjement, noe norske politikere må forstå. Under en NRK-debatt erkjente flere partiledere Ukrainas avhengighet av USA, men understreket samtidig behovet for at Europa tar et større ansvar for egen sikkerhet og støtter Ukraina. Det ble også reist spørsmål om hvor avhengig Norge og Europa bør være av USA, og behovet for å styrke europeisk innsats ble fremhevet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
I «Debatten» på NRK diskuterte norske politikere Donald Trumps uttalelser om Ukraina, hvor han hevdet at Ukraina startet krigen og kalte president Zelenskyj en diktator. Statsminister Støre understreket at han forholder seg til Trumps uttalelser, men at man må vurdere dem nøye. Høyre-leder Solberg mente Trumps uttalelser minner om russisk propaganda. Listhaug ble irettesatt av Solvang for å ikke svare på spørsmål om Trumps kutt i bistandsmidler til likestilling, inkludering og mangfold. Flere politikere mente Trump sprer russisk propaganda og lyver om Ukraina-krigen, og Senterpartiets Vedum trakk frem de store menneskelige lidelsene.
1 måned siden
Stortinget debatterte Norges forhold til USA etter Donald Trumps tale, der han blant annet snakket om Ukraina og handelskriger. Utenriksminister Espen Barth Eide forsikret at Norge har en omfattende dialog med amerikanske myndigheter og at de blir hørt, spesielt i synet på Ukraina. Sylvi Listhaug (FrP) kritiserte Anniken Huitfeldts rolle som ambassadør og spurte om tiltak mot Trumps tollpolitikk. Trump varslet også opptrapping av handelskrigen med nye tollsatser. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) oppfordret regjeringen til å tydelig støtte Danmark i spørsmålet om Grønland, noe Eide bekreftet at Norge gjør.
2 måneder siden
I NRK-programmet «Debatten» ble situasjonen i Ukraina diskutert etter et møte mellom USA og Russland, der Ukraina ikke var representert. Partene ble enige om å forhandle om fred, gjenoppta ambassadevirksomhet og vurdere økonomisk samarbeid. Eksperter fremhevet Europas svekkede stilling grunnet manglende militærmakt. Samtidig ble det påpekt at Russland har økonomiske utfordringer og lider store tap av soldater. Flere tok til orde for økt økonomisk støtte til Ukraina for å styrke landets forhandlingsposisjon og avverge en potensiell russisk seier. Mot slutten av debatten stilte spaltist Jørn Sund-Henriksen et provoserende spørsmål til programlederen om å feire en mulig kapitulasjonsdato, noe som skapte en spent stillhet i studio.
2 måneder siden
Partiledere i Norge reagerer på Donald Trumps uttalelser om Ukraina, NATO og Grønland i NRK-programmet Debatten. Trumps uttalelser har skapt bekymring i Europa, deriblant Tyskland, som beskriver situasjonen som «den verst tenkelige». Zelenskyj ønsker en avtale med Trump, mens Støre forsikrer om Norges fortsatte støtte til Ukraina. Trumps samtale med Putin og USAs utenriksministers fredssamtaler med Russland uten Ukraina til stede, har vakt reaksjoner.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre redegjorde i Stortinget om situasjonen i Ukraina og lovet en betydelig økning i Norges støtte til landet, uten å tallfeste løftet. Støtten skal bidra til Ukrainas forsvarskamp mot Russland og underbygge fredsplaner i Europa. Støre åpnet også for å revurdere planene for det norske Forsvaret, og kommenterte endringene i amerikansk politikk under president Trump. Norge har mottatt kritikk for å gi mindre støtte til Ukraina sammenlignet med andre skandinaviske land, spesielt sett i lys av landets økte gassinntekter etter Russlands invasjon av Ukraina.
2 måneder siden
Statsminister Støre deltok i et hastemøte med nordiske og baltiske ledere for å diskutere Donald Trumps nylige uttalelser om Ukraina-konflikten. Støre understreket at Norge vil fortsette å støtte Ukraina militært, slik at landet kan forhandle fra en posisjon der de kan ivareta sin egen integritet. Han gjentok også at ingen forhandlinger om Ukraina skal skje uten Ukrainas deltakelse. Trumps uttalelser inkluderte en påstand om at han hadde snakket med Putin og at USA og Russland burde starte forhandlinger umiddelbart, samt at det er usannsynlig at Ukraina vil få tilbake hele sitt territorium og at NATO-medlemskap er lite praktisk.
2 måneder siden
Donald Trump har uttalt at USA vil kreve sjeldne jordarter fra Ukraina som en betingelse for fortsatt støtte. Han hevder at Europa ikke bidrar nok til Ukraina, og at konflikten er viktigere for dem enn for USA. Trump mener at Europa burde matche USAs bidrag, men at de ligger langt etter. Han sier også at Ukraina er villig til å garantere sjeldne jordarter i bytte mot amerikansk støtte. Tall fra Kiel-instituttet viser at Europa samlet har gitt mer støtte enn USA, men at USA er det landet som har gitt mest enkeltvis. Det er bekymring for at Trump vil presse frem en fredsløsning som ikke er gunstig for Ukraina.
1 måned siden
Det er intern strid i Raudt om støtten til forsvarsforliket fra i fjor. Striden har blusset opp igjen etter Donald Trumps skandalemøte med Ukrainas president, som har aktualisert debatten om norsk og europeisk forsvarsevne. Partiledelsen mener forliket styrker Norges forsvar og reduserer avhengigheten av USA, mens motstandere frykter at det binder Norge tettere til Nato. Et kompromissforslag er lansert for å fokusere på fremtidig forsvarspolitikk og etablere en intern forsvarskommisjon. Avstemningen om forsvarsforliket vil skje på landsmøtet.
1 måned siden
Norske politikere vurderer å øke støtten til Ukraina etter kritikk fra en dansk redaktør, som påpeker at Norge har tjent betydelig på krigen gjennom økte gassinntekter. Redaktøren foreslår en støtte på minst 780 milliarder kroner. Statsminister Støre signaliserer en «betydelig» økning, men vil diskutere konkrete tall med partiene først. Flere partiledere har kommentert behovet for økt støtte, men uten å fastsette beløp. Venstre ønsker en mangedobling, mens MDG har foreslått 1000 milliarder kroner.
1 måned siden
Stortinget har besluttet å øke Norges økonomiske støtte til Ukraina med 50 milliarder kroner, slik at den totale støtten kommer opp i 85 milliarder. Statsminister Jonas Gahr Støre møtte de parlamentariske lederne for å diskutere Norges bidrag i lys av den alvorlige sikkerhetssituasjonen i Europa. Støre understreket at det er viktig at Europa står samlet i sin støtte til Ukraina, spesielt etter at USA har stanset både militærhjelp og etterretningsdeling med landet. Denne beslutningen kommer etter en periode med konflikt mellom president Zelenskyj og president Trump.