En ekspert advarer om at dagens foreldrestil, med lave forventninger og fokus på individuell prestasjon, kan føre til at generasjon Alpha får de samme problemene som generasjon Z, som ofte kritiseres for å være late og krevende. Psykologer mener at voksne har skapt denne situasjonen ved å ikke gi barna nok motstand og erfaring med å håndtere vanskelige følelser.
Dette fører til problemer i arbeidslivet. Forskere påpeker at systemene rundt barna, som skolen og sosiale medier, også bidrar til utfordringene.
Ekspertene oppfordrer foreldre til å stille høyere forventninger og la barna bidra mer hjemme for å forberede dem bedre på arbeidslivet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En økende tendens til overbeskyttelse og innblanding i barnas liv fører til at barn blir mindre selvstendige og løsningsorienterte. Eksperter påpeker at foreldre i dag overtar oppgaver barna burde klare selv, noe som resulterer i at de ikke lærer å håndtere problemer eller konflikter på egen hånd. Dette intensive foreldreskapet, der foreldre alltid er tilgjengelige og engasjerte, fører til at barn blir mer sensitive og mindre robuste. Foreldre stoler ikke lenger på egne instinkter, men søker konstant råd fra eksperter, og deres selvfølelse er i økende grad knyttet til barnas suksess.
3 måneder siden
En undersøkelse viser at mange ledere opplever generasjon Z som mer krevende å lede enn tidligere generasjoner, og beskriver dem som krevende med dårligere arbeidsmoral. Malene Nilsen Sunde (18) fra generasjon Z bekrefter at hennes generasjon er mer hårsår og har store forventninger om å bli sett og hørt. Hun mener også at foreldrene har pakket inn tilbakemeldinger, og at de unge er opptatt av balanse mellom jobb og fritid. En rapport viser at mange i generasjon Z opplever psykiske utfordringer knyttet til jobb. Professor Ole Jacob Madsen mener at manglende arbeidserfaring og endringer i skolen kan være medvirkende årsaker. Han påpeker også at kritikk av arbeidsmoral ikke er nytt, og at hver generasjon har en tendens til å kritisere den neste.
4 måneder siden
Psykolog Line Marie Warholm argumenterer for at skuffelse er en viktig del av barns utvikling. Hun mener foreldre ofte prøver for hardt å innfri alle barns ønsker, noe som kan føre til bortskjemthet. Warholm oppfordrer foreldre til å gi barna tid og opplevelser i stedet for bare materielle gaver. Hun understreker at det er viktig å la barn oppleve og takle skuffelse, da dette er en del av en sunn utvikling. Hun mener foreldre bør stoppe opp og gjøre det de selv synes er riktig, i stedet for å følge et press om å gi mest mulig.
2 måneder siden
Barnepsykiater Henriette Kirkaune Sandven mener ADHD overdiagnostiseres blant barn på grunn av samfunnets krav og tidlig skolestart. Hun kritiserer at samfunnet individualiserer problemer istedenfor å ta ansvar for barns oppvekst. Sandven påpeker at mange barn som utredes, egentlig er umodne og trenger annen type hjelp, som bedre søvnrutiner og redusert skjermbruk. Hun advarer mot bruken av ADHD-medisiner, som hun mener er prestasjonsfremmende og har bivirkninger, og problematiserer at legemiddelindustrien tjener på medisineringen. Sandven foreslår å revurdere diagnosen i voksen alder. Jan Haavik understreker at økt kunnskap og utbygging av helsetjenester bidrar til flere diagnoser.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg kritikken som rettes mot Generasjon Z i arbeidslivet. Arbeidslivsekspert Per Henrik Stenstrøm mener kritikken er overdrevet og potensielt skadelig, da han ikke gjenkjenner problemstillingene i samtaler med ledere. Direktør Irene Halvorsen påpeker at ulike generasjoner alltid har hatt forskjellige forventninger og behov. En undersøkelse understreker at Generasjon Z vurderer arbeidsgivers verdier i tillegg til lønn og karriere. Kritikken mot Generasjon Z går ofte på at de er late, illojale og stiller for store krav.
3 måneder siden
En undersøkelse fra NHO viser at mange bedriftsledere opplever Generasjon Z som mer krevende å lede, med lavere arbeidsmoral og høyere forventninger til fleksibilitet. Kommentator Emil André Erstad mener det må være felles regler for alle generasjoner. Professor Ole Jacob Madsen påpeker at bekymring for synkende arbeidsmoral er et tilbakevendende fenomen gjennom historien, og at lignende kritikk har blitt rettet mot tidligere generasjoner. Han mener også at koronapandemien og digital oppvekst kan ha påvirket Generasjon Z sine holdninger til arbeidslivet. Både ledere og eksperter understreker at det er viktig å tilpasse seg en ny tid og at ledelsen har et ansvar for å legge til rette for de unge arbeidstakerne.
1 måned siden
En undersøkelse viser at mange barnehageansatte opplever konflikter med foreldre, ofte på grunn av urealistiske forventninger og manglende forståelse for barnehagens ressurser. Barnehagelærer Monica Rosita Alvåg-Nyqvist understreker at foreldre må ta ansvar for barnets behov, spesielt ved sykdom. Psykolog Benjamin Baarli Silseth mener foreldre legger for stort ansvar på barnehagen, og at tydelig forventningsavklaring er viktig. Både han og politisk redaktør Anne Ekornholmen oppfordrer foreldre til å stole mer på seg selv og ta ansvar for barneoppdragelsen, da barnehagen allerede er presset med bemanning og mange barn.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg utfordringene knyttet til generasjon Z i arbeidslivet. Arbeidsgivere opplever at de unge har lavere arbeidsmoral og for høye forventninger, samtidig som de ønsker fleksibilitet, hjemmekontor og myke ledere. Generasjon Z er formet av en tøffere hverdag med store endringer og sliter med psykisk helse. De har mindre lojalitet til arbeidsplassen og søker mening i jobben. Det er et gap mellom de unges forventninger og arbeidslivets realiteter, spesielt i helse- og omsorgssektoren, hvor det er mangel på arbeidskraft. Artikkelen konkluderer med at arbeidsgivere må møte noen av de forventningene generasjon Z har for å sikre fremtidig arbeidskraft.
3 måneder siden
Norske ledere opplever generasjon Z som vanskelig å lede, og beskriver dem som late og krevende, ifølge en undersøkelse fra NHO. BI-studenter kjenner seg ikke igjen i denne beskrivelsen, og mener at de jobber hardt og er opptatt av å levere. De påpeker også at eldre generasjoner ofte har kritisert de yngre for å være late. En organisasjonspsykolog mener at ledere må tilpasse seg de nye generasjonene, og se på generasjonsforskjeller som en mulighet. Han understreker at behov for tilbakemelding, fleksibilitet og tettere oppfølging er viktig for de unge. Studentene mener at deres generasjon har et annet syn på jobb, og at det skal være et sted for personlig utvikling, samt at de er gode på bruk av teknologi.
4 måneder siden
Familiepsykolog Charlotte Mjelde advarer mot tidlig barnehagestart for barn under tre år, og hevder det kan føre til stress og manglende nærkontakt med foreldre. Hun mener utviklingen er drevet av samfunnets fokus på produktivitet fremfor barns behov. Barne- og familieminister Kjersti Toppe støtter viktigheten av foreldrestøtte og fleksible ordninger, men understreker at foreldre selv må velge hva som passer best for dem. Mjelde foreslår politiske tiltak som bedre pensjonsopptjening for småbarnsforeldre og mer fleksible permisjonsordninger. Regjeringen har nylig bevilget 550 millioner kroner til å styrke bemanningen i barnehager.