Unge reagerer på det høye energiforbruket og klimaavtrykket til kunstig intelligens (KI), som for eksempel ChatGPT. Et KI-søk genererer ti ganger mer klimautslipp enn et Google-søk, og datakraften som trengs for KI dobles omtrent hver 100. dag.
Datasentre for KI krever mye energi og kjøling, noe som fører til økte klimagassutslipp. Microsoft og Google har rapportert betydelige økninger i sine klimautslipp på grunn av KI.
Studenter er bekymret for utviklingen og mener det bør være restriksjoner på bruken. En ekspert mener vi bør begrense bruken av KI, men ikke stoppe den helt, og oppfordrer til bevisst bruk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Kunstig intelligens (KI) krever store mengder energi og vann, noe som skaper bekymring blant forskere. En spørsmålsrekke til ChatGPT kan fordampe en halv liter vann, og Microsofts vannforbruk økte betydelig i 2022 på grunn av samarbeidet med OpenAI. Det er vanskelig å få full oversikt over KI-tjenesters faktiske vannforbruk på grunn av manglende transparens i bransjen. Samtidig som KI kan bidra til å løse klimakrisen, bidrar det også til å forverre den. Forskere mener det bør være en grense for hvor mye energi som skal brukes på «tull og tøys», og at det er behov for bevisstgjøring rundt miljøkonsekvensene ved bruk av KI. FN uttrykker også bekymring for KI sitt vannforbruk, og den globale etterspørselen forventes å øke betydelig i årene som kommer.
3 måneder siden
Unge uttrykker bekymring for den raske utviklingen av kunstig intelligens (AI) og dens innvirkning på samfunnet. De peker på problemer som juks i skolen, spredning av falske nyheter og potensiell jobberstatning. Det argumenteres for at Norge må innføre strengere retningslinjer for AI-bruk, med fokus på personvern og etisk ansvar, og at skoler må lære opp elever om AI. Bedrifter må også holdes ansvarlige for teknologien de utvikler. Ungdom krever å bli inkludert i prosessen, da de er de som må leve med konsekvensene av AI-utviklingen. Det understrekes at det haster med å handle før teknologien løper løpsk.
1 måned siden
Studenter ved UiT etterlyser bedre informasjon om retningslinjer for bruk av kunstig intelligens (KI) på eksamen, da de er usikre på hva som er tillatt og hvordan KI-bruk dokumenteres korrekt. En undersøkelse viser at bruken av KI i studiearbeidet øker, men mange studenter mangler tilstrekkelig opplæring, noe som fører til frykt for å bli tatt for fusk. Studentparlamentet understreker behovet for bedre vurderingsformer og integrering av KI i undervisningen. UiT erkjenner behovet for tydeligere retningslinjer, men påpeker at utviklingen er rask og at det vil ta tid å få full oversikt. Både professorer og næringsliv mener KI-kunnskaper vil være viktig i arbeidslivet fremover.
4 måneder siden
En artikkel fra NRK omhandler hvordan ungdom bruker kunstig intelligens (KI) i hverdagen. En 16 år gammel jente, Ida, brukte ChatGPT til å skrive en unnskyldning til moren sin og en trøstemelding til en venninne. Undersøkelser viser at syv av ti unge bruker KI daglig, ofte for å formulere meldinger. Psykologer og forskere uttrykker bekymring for at dette kan føre til mer overfladiske vennskap og at unge stoler mer på KI enn på mennesker. Samtidig understrekes det at unge har dømmekraft og evne til å tenke kritisk, men at det er viktig å være klar over KI sine begrensninger.
19 dager siden
Det internasjonale energibyrået (IEA) forventer at strømforbruket fra datasentre vil dobles innen 2030, hovedsakelig på grunn av økningen i generativ kunstig intelligens (KI). I 2024 sto datasentre for 1,5 prosent av det globale strømforbruket, men har hatt en årlig økning på 12 prosent de siste fem årene. Denne utviklingen skaper betydelige utfordringer for energi- og klimapolitikken. Selv om fornybare energikilder og naturgass forventes å øke sine andeler i energimiksen, vil den store veksten i datasentre føre til økte klimagassutslipp. IEA anslår at datasentrenes strømforbruk kan komme til å utgjøre 3 prosent av verdens totale strømforbruk innen 2030.
2 måneder siden
Studiebarometeret viser at lærerstudenter er minst fornøyde, noe Lærerstudentene i Utdanningsforbundet mener skyldes manglende ressurser og kvalitet i praksisperioden. De krever handling fra regjeringen for å bedre situasjonen. Samtidig avdekker undersøkelsen en kraftig økning i bruken av kunstig intelligens (KI) blant studenter. Mange studenter opplever imidlertid mangel på opplæring i KI-verktøy. Bruken av KI varierer betydelig mellom ulike fagområder og aldersgrupper, hvor yngre studenter innen økonomiske og tekniske fag er mest aktive.
5 dager siden
Å være høflig i samtaler med kunstig intelligens som ChatGPT kan koste OpenAI titalls millioner dollar, ifølge administrerende direktør Sam Altman. Kostnadene øker fordi lengre og flere meldinger krever mer datakraft og energi. Førsteamanuensis Henrik Skaug Sætra ved Universitetet i Oslo forklarer at ekstra høflighetsfraser som «takk» og «please» genererer flere svar og dermed øker både økonomiske og miljømessige kostnader. Han anbefaler å holde interaksjonene korte og presise for å redusere ressursbruken. Samtidig påpeker han at høflighetsfraser ikke har stor betydning for svarenes innhold, men kan påvirke samtalens form. Sætra understreker også at bruk av slike språkmodeller bør begrenses til nødvendige situasjoner på grunn av deres høye energiforbruk og karbonavtrykk.
19 dager siden
En fersk rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA) anslår at strømforbruket i datasentre vil dobles innen 2030, drevet av økningen i kunstig intelligens (AI). Dette tilsvarer syv ganger Norges samlede strømforbruk. IEA-sjef Fatih Birol påpeker at datasentrenes forbruk vil tilsvare Japans totale forbruk. Investeringene i datasentre har økt kraftig, og i Norge bygges det flere nye anlegg, noe som har skapt debatt om strømforbruk. IEA anbefaler land å investere i strømnett og kraftproduksjon for å møte den økende etterspørselen fra datasenterindustrien.
1 måned siden
En ny studie viser at unge sliter mer enn eldre med å oppdage feilinformasjon på nett, noe som bekymrer medieforskere. Funnene utfordrer tidligere forskning som viste at eldre delte mer feilinformasjon. Ungdommer forteller at kunstig intelligens (KI) gjør det vanskeligere å skille ekte fra falske nyheter, spesielt på sosiale medier hvor mange får sine nyheter fra. Medievitere understreker behovet for økt mediekompetanse i utdanningen for å ruste unge til å navigere i et komplekst medielandskap, men advarer mot å skape overdreven kritikk mot etablerte nyhetskilder.
1 måned siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt unges økende bruk av kreditt, spesielt gjennom betalingsløsninger som Klarna. Forbrukerrådet og Sparebank 1 advarer om at dette kan føre til vanebasert bruk og gjeldsproblemer. Gjeldsregisteret viser en betydelig økning i antall unge med forbrukskreditt. Klarna avviser at deres tjeneste er spesielt rettet mot unge, og understreker at de har tydelige betingelser og få skjulte gebyrer. De fleste kjøp gjennomføres uten rente- og gebyrbelastning.