En førsteutgave av Knut Hamsuns roman «Sult» ble levert tilbake til Deichman bibliotek i Oslo i påsken 2025, hele 107 år etter at den skulle vært returnert i 1917. Boken ble opprinnelig lånt av en kvinne sin svigermor og har siden ligget ureturnert, muligens på grunn av frykt for gebyrer eller glemsel.
Til tross for sin slitte tilstand er boken en verdifull kulturskatt, med utlånsstempler som antyder at den også har vært hos Studentersamfundets bibliotek, noe som gir et unikt innblikk i studentlivet tidlig på 1900-tallet.
Deichman bibliotek vurderer nå hvordan de best kan bevare boken og ønsker å inspirere andre til å returnere gamle, glemte bøker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 dager siden
En førsteutgave av romanen «Sult» ble levert tilbake til Deichman bibliotek i Oslo i påsken, 107 år etter at den skulle vært levert i 1917. Boka, en viktig klassiker i norsk litteratur, ble opprinnelig lånt av innlevererens svigermor. Den har også vært utlånt ved Studentersamfundets bibliotek, noe som gir innsikt i studenters lesevaner tidlig på 1900-tallet. Boka er preget av mange utlån og lesere, noe som reduserer dens økonomiske verdi, men øker dens historiske betydning. Kulturetaten i Oslo arbeider nå med å bevare boka og håper at denne hendelsen kan inspirere andre til å levere tilbake gamle, glemte bøker.
2 dager siden
En kvinne leverte nylig tilbake en førsteutgave av Knut Hamsuns «Sult» til Deichman bibliotek, over 100 år etter at den ble lånt i 1917. Boken har ligget i familiens bokhylle siden lånet, og biblioteket oppdaget at den opprinnelig tilhørte Studentersamfundets bibliotek, noe som gir et unikt innblikk i studentlivet tidlig på 1900-tallet. Til tross for bokens slitte tilstand, regnes den som en viktig kulturarv. Deichman vurderer nå hvordan de best kan bevare og formidle bokens historie videre. Biblioteket understreker at det aldri er for sent å levere tilbake en bok, og at gamle bøker kan bære uvurderlige historier fra sin tid.
1 måned siden
Barneboken «Den fantastiske bussen» av Jakob Martin Strid er utsolgt fra forlagets lager allerede før lanseringen i Norge. Boken, som vant Nordisk råds litteraturpris, veier 2,5 kilo og koster 999 kroner. Bokens høye pris skyldes at den er håndinnbundet i Tyskland og trykket på kvalitetspapir. Forlaget Vigmostad & Bjørke vurderer å trykke et nytt opplag av den eksklusive utgaven, og vil også gi ut en rimeligere versjon til høsten. Bokanmelder Kristine Isaksen mener boken er verdt prisen, og bokhandlere melder om stor interesse, selv om prisen er uvanlig høy for en barnebok. Boken handler om en gutt som trenger helbredelse og en fantastisk reise.
3 måneder siden
Tina Harnesks roman «Folk som sår i snø» utforsker samisk kultur og historie, med et bakteppe av tvangsflytting av samer i Nord-Sverige. Boken hyller den muntlige fortellertradisjonen gjennom historien om det eldre ekteparet Máriddja og Biera, som har opplevd tvangsflytting og tap. En sentral myte om en háldijente speiler handlingen i nåtidsplanet, der de eldre sliter med å tilpasse seg moderne teknologi. Samtidig introduseres et ungt legepar som flytter til bygda, og deres veier krysses med de eldre. Romanen veksler mellom humor og alvor, og gir et innblikk i samisk kultur og utfordringer.
3 måneder siden
Norske dataspill er en viktig del av kulturarven, men de blir ikke bevart i henhold til loven. Nasjonalbiblioteket har kun 27 spill i sitt arkiv, og mangler en god løsning for å ta vare på spill. Spillfans bruker emulatorer for å spille gamle spill, men dette kan være ulovlig. Kulturministeren er positiv til at Nasjonalbiblioteket skal se nærmere på problemstillingen i 2025, men spillforskere mener det haster med å finne en god løsning for å bevare denne delen av kulturarven.
3 måneder siden
Johan B. Mjønes' roman «Spuria» følger 87 år gamle Kristin Krogstad som etter sin manns død leter etter sønnen hun måtte gi fra seg som 15-åring på 1950-tallet. Romanen veksler mellom Kristins nåtid og minner fra fortiden, og skildrer de vanskelige forholdene for ugifte mødre og deres barn. Gjennom en veksling mellom nåtid og fortid, og med en stream-of-consciousness teknikk, får leseren innblikk i Kristins tanker og følelser. Boken tar opp temaer som hemmelighold, adopsjon og jakten på identitet, og viser hvordan fortiden påvirker nåtiden. Romanen er en velskrevet og viktig fortelling om innenlandsadopsjon og stempling av mødre og barn som uekte.
18 dager siden
Aschehoug forlag utsetter utgivelsen av FpU-leder Simen Velles selvbiografiske bok «Våkn opp!» til høsten 2025. Boken er en personlig fortelling om Velles erfaringer med farens Huntington-sykdom, eget rusmisbruk og hans politiske engasjement. Velle, som er en markant ungdomspolitiker, ble valgt til andreplass på Oslo Frps stortingsvalgliste for 2025. Han får profesjonell hjelp med skrivingen, men har holdt identiteten til sin medforfatter hemmelig. Forlaget beskriver boken som en analyse av Norges utfordringer, og Velles syn på at handling betyr noe.
2 måneder siden
En familie i Lardal leverte nylig inn et vikingsverd og en øks til Kulturarv Vestfold. Gjenstandene ble funnet av bestefaren under våronna på 1970-tallet og har ligget på peishylla i over 50 år. Barnebarnet forteller at funnet var en "hemmelighet" og at familien var engstelig for å melde fra om det. Eksperter er begeistret og mener det dreier seg om en mannsgrav fra vikingtiden (900-tallet), noe som kan gi verdifull informasjon om gårdens historie. Våpnene skal nå undersøkes nærmere før de stilles ut på Historisk museum.
17 dager siden
En mann forsøkte å selge en steinalderøks, anslått å være over 4000 år gammel, på Finn.no. Arkeologer reagerte og politianmeldte saken. Øksen, som stammer fra Danmark, ble funnet av mannen som ungdom og tatt med til Norge. Selv om saken ble henlagt på grunn av foreldelse, returneres øksen nå til Danmark. Kulturminister Lubna Jaffery overleverer øksen til den danske ambassadøren, og understreker regjeringens engasjement i å bekjempe ulovlig handel med kulturgjenstander.
1 måned siden
Knut Hoem deler sine tanker om Dag Solstads forfatterskap, fra den tidlige "Roman 1987" til de senere verkene. Han sammenligner Solstad med Miles Davis, og understreker hans evne til å fornye seg stilistisk ved hvert tiår. Hoem beskriver hvordan Solstads bøker har fulgt ham gjennom livet, og fremhever spesielt romanene fra 1990-tallet og de mer personlige bøkene fra de siste årene. Han fremhever også Solstads essays og den internasjonale anerkjennelsen, inkludert Haruki Murakamis oversettelse til japansk, og avslutter med en personlig betraktning om Solstads plass i hans hjerte og bokhylle.