Brannvesenet advarer om brannfare knyttet til fettansamlinger i kjøkkenvifter, både i restauranter og private hjem. Flere nylige restaurantbranner, inkludert brannen i Festningen Restaurant, har spredt seg via ventilasjonsanlegg fylt med fett.
Slike branner er vanskelige å slukke og forårsaker store skader.
Det anbefales derfor å rengjøre fettfiltre i kjøkkenviften jevnlig, gjerne hver fjortende dag ved hyppig matlaging, for å redusere risikoen for brann.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Brannvernforeningen advarer om brannfare ved bruk av smultgryte i førjulstiden. Smult og matoljer kan selvantenne ved høy temperatur, og forsøk på å slukke med vann kan føre til en eksplosjonsartet brann. En boligbrann i Hol kommune illustrerer faren. Det anbefales å bruke lokk eller slukkespray for å slukke fettbranner, og man bør aldri forlate gryta uten tilsyn. Røykutvikling er et tegn på for høy temperatur. Det understrekes at man ikke må flytte på en brennende gryte.
4 måneder siden
Brannvesenet advarer mot økt brannfare i desember, med 30% flere branner sammenlignet med resten av året. De vanligste årsakene er knyttet til matlaging, elektrisk utstyr og bruk av levende lys. Julepynt som julekranser og lysmansjetter øker risikoen. Feil slukking av oljebranner med vann kan føre til farlige situasjoner. Det understrekes viktigheten av røykvarslere i alle etasjer og tilgjengelig slokkeutstyr. Brannvesenet oppfordrer også folk til å sjekke brannsikkerheten hos eldre og andre utsatte grupper.
4 måneder siden
Frende Forsikring og Brannvernforeningen advarer mot uforsiktig bruk av vifteovner, spesielt i julen. Feil bruk av varmeovner fører til rundt 50 boligbranner årlig. Det understrekes at vifteovner kun bør brukes under tilsyn, aldri mens man sover, og helst bare i nødstilfeller. Det er viktig å tørke støv av ovnen før bruk og sørge for at den står i god avstand fra brennbart materiale. Oljeovner bør også brukes med forsiktighet og sjekkes for lekkasjer. Fastmonterte ovner anbefales på barnerom for å unngå velt.
2 måneder siden
Brannmester advarer om økt risiko for pipebrann ved bruk av peis i kulden. Beksot, som dannes ved fyring med fuktig ved eller uegnet materiale, kan antennes ved høy temperatur og føre til alvorlig skade på pipa. Ved pipebrann er det viktig å stenge lufttilførselen, ringe 110 og overvåke huset for røyk. Brannvesenet vil vurdere skadene, og fyringsforbud kan pålegges inntil feier har kontrollert pipa. I verste fall kan en skadet pipe bli kondemnert.
14 dager siden
Artikkelen omhandler den økende faren for skogbranner og viktigheten av å overholde bålforbudet som trer i kraft 15. april. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) melder om mange gress- og skogbranner hittil i år og oppfordrer til forsiktighet ved bruk av åpen ild. Nedre Romerike Brann- og redningsvesen har mottatt meldinger om ungdommer som tenner bål uforsvarlig og oppfordrer foreldre til å snakke med barna om risikoen. Bålforbudet gjelder i utmark fra 15. april til 15. september, men det er tillatt å bruke godkjente bålplasser. På grunn av skogbrannfare er det satt inn ekstra beredskap med skogbrannhelikopter på Hamar.
3 måneder siden
Feiemester Morten Brauer anbefaler å fjerne aske og sot fra ildstedet regelmessig, avhengig av bruksfrekvens. For å fjerne asken trygt, bør man vente til dagen etter fyring, forsikre seg om at det ikke er glør igjen, og legge asken i en tett pose før den kastes i husholdningsavfallet. Større mengder aske bør leveres til en gjenvinningsstasjon. Brauer understreker viktigheten av god trekk og synlige flammer under fyring for å redusere sotdannelse. Han anbefaler også å lese bruksanvisningen for ildstedet for korrekt fyring.
11 dager siden
Artikkelen gir tips om hvordan du bør sjekke gassgrillen før grillsesongen starter. Det anbefales å bytte ut gasslangen hvert andre til tredje år, og å sjekke slangen og koblingene med såpevann for lekkasjer. Brennerne bør sjekkes for rust og defekter, og fettsamlerne må holdes rene for å unngå brannfare. Et tips for enklere rengjøring er å dekke fettoppsamleren med plastfolie under aluminiumsfolien.
1 måned siden
En kraftig brann har brutt ut i en låve på Stange, og politiet advarer publikum om å holde seg unna på grunn av eksplosjonsfare. Det er gassflasker i låven som kan eksplodere. Røyken sprer seg i retning Mjøsa, og Vestbygdvegen vil periodevis bli stengt. En brannmann og en innringer får behandling for røykskader etter å ha inhalert røyk. Det er bekreftet at det ikke var noen mennesker eller dyr inne i låven da brannen startet.
4 måneder siden
Mattilsynet advarer mot skjulte farer ved muggsopp i julematen. Mugg kan inneholde giftstoffer som er skadelige og ikke forsvinner ved oppvarming. Mat som ferskt kjøtt, fisk, myke oster og grønnsaker med høyt vanninnhold bør kastes ved mugg, mens harde oster og grønnsaker kan reddes ved å fjerne muggen med god margin. Pinnekjøtt med mugg bør kastes. Mattilsynet anbefaler å være forsiktig med oppbevaring og nedkjøling av mat for å unngå muggdannelse.
4 måneder siden
Bransjeforeningen Norsk Varme advarer mot kjøp av brukte vedovner, da det er ulovlig å montere ovner produsert før 1998. Disse eldre ovnene er ikke rentbrennende og slipper ut betydelig mer forurensning. Salg av slike ovner er ikke forbudt, men montering er det. Ved bytte av ildsted må dette meldes til brann- og feiervesenet, og ulovlig monterte ovner kan medføre krav om utskifting for eiers regning. Det finnes unntak for antikvariske ovner og visse andre typer. Gamle ovner kan leveres til gjenvinning, og noen kommuner har panteordninger.