Artikkelen gir tips om hvordan du bør sjekke gassgrillen før grillsesongen starter. Det anbefales å bytte ut gasslangen hvert andre til tredje år, og å sjekke slangen og koblingene med såpevann for lekkasjer.
Brennerne bør sjekkes for rust og defekter, og fettsamlerne må holdes rene for å unngå brannfare.
Et tips for enklere rengjøring er å dekke fettoppsamleren med plastfolie under aluminiumsfolien.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Brannvesenet advarer om brannfare knyttet til fettansamlinger i kjøkkenvifter, både i restauranter og private hjem. Flere nylige restaurantbranner, inkludert brannen i Festningen Restaurant, har spredt seg via ventilasjonsanlegg fylt med fett. Slike branner er vanskelige å slukke og forårsaker store skader. Det anbefales derfor å rengjøre fettfiltre i kjøkkenviften jevnlig, gjerne hver fjortende dag ved hyppig matlaging, for å redusere risikoen for brann.
3 måneder siden
Artikkelen gir tips om hvordan man unngår å kaste bort stearinlys. Det er viktig å la lyset brenne lenge nok første gang, slik at hele overflaten smelter, for å unngå at det dannes et hull i midten. Dette gjelder spesielt lys i glass eller krukke. Det anbefales også å klippe veken til cirka en centimeter før bruk for å unngå sot og ujevn smelting. Avstand mellom lysene bør være minst fem centimeter for stearinlys og åtte centimeter for kubbelys. Det er også viktig å unngå å plassere lys på varme overflater eller i trekk. Følg produsentens anvisninger for hvor langt ned lyset kan brennes, spesielt lys i glass.
3 måneder siden
Artikkelen understreker viktigheten av å ikke stenge ventilene i boligen om vinteren, selv om det kan virke fristende for å holde på varmen. Ifølge Sintef og Norges Astma- og Allergiforbund kan stengte ventiler føre til dårlig inneklima, fuktskader, soppvekst og helseproblemer. Det anbefales å lufte boligen regelmessig, gjerne annenhver time, og sørge for at ventilene er åpne når man fyrer i peisen. Artikkelen råder også til å vedlikeholde ventilene ved å støvsuge dem hver høst. I tillegg bør man være oppmerksom på temperaturen i boliger med gamle vannrør og stenge hovedkrana og tømme rørene for vann hvis man reiser bort om vinteren.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man best kan fryse ned matrester for å unngå matforgiftning. Det understrekes viktigheten av å avkjøle maten før nedfrysing for å hindre rimdannelse, som kan redusere holdbarheten. Artikkelen anbefaler flatpakking i poser eller frysefolie for effektiv plassutnyttelse og å fjerne mest mulig luft fra pakken for å unngå rimfrost. Prioritering av matvarer med kort holdbarhet, som kjøtt og pålegg, anbefales. De fleste grønnsaker bør forvelles før nedfrysing, mens løk, purre, paprika og krydderurter kan fryses ned uten forvelling. Det er viktig å merke maten med dato for nedfrysing for å holde oversikt.
14 dager siden
Artikkelen forklarer reglene rundt det generelle bålforbudet som trer i kraft 15. april. Selv om det er et generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark, er det unntak hvis det ikke innebærer brannfare. Aktsomhetsplikten gjelder hele året, og brudd kan straffes med bøter eller fengsel. Brannvernforeningen anbefaler å sjekke med kommunen angående godkjente bålplasser og lokale forskrifter, da selv små gnister kan forårsake skogbrann. Det er viktig å følge med på farevarsler, spesielt i tørre perioder, og å utvise aktsomhet ved bruk av åpen ild.
27 dager siden
Artikkelen omhandler anbefalinger rundt skifte fra vinter- til sommerdekk. Selv om fristen for piggdekk er satt, og våren har kommet tidlig, anbefaler NAF å beholde vinterdekkene hvis man skal til fjells i påsken, grunnet risiko for snøfall. I lavlandet kan man vurdere å skifte, men bør være forberedt på at det kan komme snø. Nattefrost og isete veier, spesielt i innlandet, er også faktorer å vurdere før man skifter dekk.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man velger en god ribbe i butikken. Kjøkkensjef Adam Wiatrowski anbefaler å se etter fargen på kjøttet, som skal være rosa, og fettfordelingen, som skal ligge i fine lag. Ribben bør være fast, ikke myk, noe som kan indikere dårlig kvalitet eller bruk av saltsprøyter. Ingredienslisten kan avsløre om vann er sprøytet inn. Et tykt fettlag under svoren er viktig for sprø svor. Kokkene på Engebret anbefaler også å sjekke at pakken er jevn på toppen.
3 måneder siden
Feiemester Morten Brauer anbefaler å fjerne aske og sot fra ildstedet regelmessig, avhengig av bruksfrekvens. For å fjerne asken trygt, bør man vente til dagen etter fyring, forsikre seg om at det ikke er glør igjen, og legge asken i en tett pose før den kastes i husholdningsavfallet. Større mengder aske bør leveres til en gjenvinningsstasjon. Brauer understreker viktigheten av god trekk og synlige flammer under fyring for å redusere sotdannelse. Han anbefaler også å lese bruksanvisningen for ildstedet for korrekt fyring.
4 måneder siden
Artikkelen gir tips for å redde julemiddagen fra vanlige feil. Den dekker problemer som svidd mat, uvannet pinnekjøtt, og manglende sprø svor. Løsninger inkluderer å skjære bort svidd mat, koke pinnekjøttet for å fjerne salt, og bruke grillelement eller eddik for å få sprø svor. Råd for tining av frossen ribbe i saltlake og justering av smak og konsistens på saus og stappe er også inkludert. Artikkelen gir også tips for å håndtere klumpete saus, mangel på kokeplass, og ihjelkokte poteter. Til slutt understrekes viktigheten av samvær fremfor perfekt mat.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer om man bør velge ekstra prepp ved kjøp av felleski. Skiforeningens ekspert mener at det er unødvendig, og at man fint kan vedlikeholde skiene selv med enkle sprayprodukter. Han anbefaler en rød og en blå spray for henholdsvis pluss- og minusgrader, samt fellerens. XXL påpeker at felleski ikke er vedlikeholdsfrie, og tilbyr prepp-tjenester for de som ikke ønsker å gjøre det selv. De anbefaler en grundigere behandling med varm glider for best resultat, men understreker at flytende glider også kan brukes. Begge er enige om at fellerens er viktig for å opprettholde god glid.