Artikkelen gir tips om hvordan man unngår å kaste bort stearinlys. Det er viktig å la lyset brenne lenge nok første gang, slik at hele overflaten smelter, for å unngå at det dannes et hull i midten. Dette gjelder spesielt lys i glass eller krukke.
Det anbefales også å klippe veken til cirka en centimeter før bruk for å unngå sot og ujevn smelting. Avstand mellom lysene bør være minst fem centimeter for stearinlys og åtte centimeter for kubbelys.
Det er også viktig å unngå å plassere lys på varme overflater eller i trekk. Følg produsentens anvisninger for hvor langt ned lyset kan brennes, spesielt lys i glass.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
11 dager siden
Artikkelen gir tips om hvordan du bør sjekke gassgrillen før grillsesongen starter. Det anbefales å bytte ut gasslangen hvert andre til tredje år, og å sjekke slangen og koblingene med såpevann for lekkasjer. Brennerne bør sjekkes for rust og defekter, og fettsamlerne må holdes rene for å unngå brannfare. Et tips for enklere rengjøring er å dekke fettoppsamleren med plastfolie under aluminiumsfolien.
3 måneder siden
Feiemester Morten Brauer anbefaler å fjerne aske og sot fra ildstedet regelmessig, avhengig av bruksfrekvens. For å fjerne asken trygt, bør man vente til dagen etter fyring, forsikre seg om at det ikke er glør igjen, og legge asken i en tett pose før den kastes i husholdningsavfallet. Større mengder aske bør leveres til en gjenvinningsstasjon. Brauer understreker viktigheten av god trekk og synlige flammer under fyring for å redusere sotdannelse. Han anbefaler også å lese bruksanvisningen for ildstedet for korrekt fyring.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd for å holde et ekte juletre friskt gjennom julen. Det anbefales å velge et tre som ser friskt ut og ikke drysser. Når treet er hentet hjem, bør man kutte 1,5-2 cm av stammen for å åpne porene. Treet bør akklimatiseres i et døgn i en bøtte med vann i et rom med 10-15 grader. Det er viktig å vanne treet jevnlig, gjerne med varmt vann, og unngå å plassere det nær varmekilder. Hvis man reiser bort, kan en flaske med vann i juletrefoten sørge for vanning.
4 måneder siden
Artikkelen gir tips for å redde julemiddagen fra vanlige feil. Den dekker problemer som svidd mat, uvannet pinnekjøtt, og manglende sprø svor. Løsninger inkluderer å skjære bort svidd mat, koke pinnekjøttet for å fjerne salt, og bruke grillelement eller eddik for å få sprø svor. Råd for tining av frossen ribbe i saltlake og justering av smak og konsistens på saus og stappe er også inkludert. Artikkelen gir også tips for å håndtere klumpete saus, mangel på kokeplass, og ihjelkokte poteter. Til slutt understrekes viktigheten av samvær fremfor perfekt mat.
4 måneder siden
En forsikringsekspert advarer mot brannfaren ved bruk av levende lys, spesielt i desember. Juledekorasjoner med levende lys og glemsomhet hos eldre er nevnt som risikofaktorer. Det advares også mot bruk av levende lys på badet. Eksperten anbefaler å bytte til batteridrevne lys og å sjekke at alle lys er slukket før man legger seg. Han oppfordrer også til å gi røykvarslere i julegave.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man unngår problemer med julegaver i bagasjen på flyreiser. Det anbefales å ikke pakke inn gaver i håndbagasjen, da de kan bli åpnet i sikkerhetskontrollen. Væsker må være i beholdere under 100 ml. Julemat som kaker og ribbe er tillatt, men surkål ikke. Det tryggeste er å sende julegaver i innsjekket bagasje, bortsett fra powerbanks som skal i håndbagasjen. Artikkelen advarer også mot å ta med vin i innsjekket bagasje på grunn av risiko for lekkasje.
4 måneder siden
En studie fra Galway-universitetet viser at duftlys og stearinlys kan forurense inneluften med skadelige partikler og flyktige organiske forbindelser (VOC). Disse stoffene kan forårsake irritasjon i luftveiene, og langtidseksponering kan øke risikoen for alvorlige sykdommer som hjerteproblemer og lungekreft. Forskningen viser at konsentrasjonen av fine partikler kan overstige Verdens helseorganisasjons grenser med opptil 15 ganger. Norges Astma- og Allergiforbund (Naaf) advarer også mot bruk av stearinlys, da de kan forverre astma og allergi. For å redusere røykutvikling anbefales det å bruke lyseslukker eller knipe veken.
3 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man skal håndtere bilen på glatt føre. Moderne biler har førerstøttesystemer som varsler om glatt vei via blinkende lys på dashbordet. Ved understyring, der bilen går rett frem i en sving, skal man unngå bråbremsing og heller la bilen trille mens man svinger forsiktig. Ved overstyring, der bakenden sklir ut, skal man svinge mot motsatt retning av sladden. Gode dekk er essensielt, spesielt for store biler, og man bør unngå for kraftige rattutslag ved korrigering av skrens for å hindre kontraskrens. Artikkelen understreker viktigheten av å tilpasse farten og være oppmerksom på bilens signaler.
12 dager siden
Artikkelen gir tips om hvordan du bruker mobilen smart på fjelltur i påsken. Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, anbefaler å alltid ha med en fulladet strømbank, da mobilen bruker mye strøm når den er uten dekning. Det er viktig å ringe når du har dekning, ikke stole på at det er dekning overalt, og aldri slå av telefonen, slik at redningshelikopter kan søke etter den. Unngå å søke dekning i høyden på grunn av rasfare, og oppbevar mobilen inntil kroppen for å forlenge batteriets levetid. Du kan også få dekning fra andre operatører i nødsituasjoner, og appen Hjelp 113 kan brukes for å oppgi posisjonen din.
3 måneder siden
Artikkelen understreker viktigheten av å ikke stenge ventilene i boligen om vinteren, selv om det kan virke fristende for å holde på varmen. Ifølge Sintef og Norges Astma- og Allergiforbund kan stengte ventiler føre til dårlig inneklima, fuktskader, soppvekst og helseproblemer. Det anbefales å lufte boligen regelmessig, gjerne annenhver time, og sørge for at ventilene er åpne når man fyrer i peisen. Artikkelen råder også til å vedlikeholde ventilene ved å støvsuge dem hver høst. I tillegg bør man være oppmerksom på temperaturen i boliger med gamle vannrør og stenge hovedkrana og tømme rørene for vann hvis man reiser bort om vinteren.