Nav-leder Rudi André Olsen oppfordrer arbeidsgivere til å melde fra om mistanke om falske sykemeldinger fra arbeidsinnvandrere, og understreker viktigheten av tillit i velferdssystemet. Arbeidsinnvandrere må oppfylle krav som minimumsinntekt og arbeidstid for å ha rett til trygdeytelser.
Norge har en generøs sykelønnsordning, og EØS-borgere har rett til barnetrygd, justert etter eventuelle ytelser fra hjemlandet.
Folketrygden utgjør en betydelig del av statsbudsjettet, med estimerte utgifter på nesten 450 milliarder kroner i 2025.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
29 dager siden
Byggebransjen i Norge erfarer et økende problem med misbruk av sykemeldinger fra utenlandske arbeidere. Arbeidsgivere forteller om ansatte som skaffer seg sykemeldinger fra hjemlandet etter kort tid i arbeid, forlenger ferier med sykemeldinger og bevisst utnytter systemet for å sikre seg økonomiske ytelser. Dette fører til betydelige økonomiske tap for bedriftene, som er lovpålagt å dekke sykelønn de første 16 dagene. I noen tilfeller har arbeidsgivere mottatt trusler når de har forsøkt å bestride sykemeldinger. Bransjen oppfordres til å være mer kritisk ved ansettelser og grundig sjekke potensielle ansattes bakgrunn for å unngå utnyttelse.
20 dager siden
En artikkel i Fremover avslører omfattende svindel av det norske trygdesystemet, der utenlandske arbeidere utnytter fiktive sykemeldinger for å heve trygd. Bedrifter og staten taper milliarder, og problemet forverres av organisert kriminalitet. En rettssak i Narvik avdekket menneskehandel og skattesvindel. Politikere krever handling, men regjeringen nøler med å endre EØS-regelverket, og ansvaret skyves over på næringslivet, som frykter konsekvensene for arbeidsimporten. Avisen foreslår å løse opp EØS-avtalen, gi Nav større spillerom og styrke Økokrim.
2 måneder siden
I 2024 anmeldte Nav 346 personer for trygdesvindel til en samlet verdi av 76 millioner kroner. Dette er en nedgang fra 2023, men Nav-direktør Hans Christian Holte forklarer at sakene har blitt mer komplekse, og at ressursene brukes på større og mer alvorlige saker. Svindel med dagpenger er mest vanlig, men identitetsmisbruk utgjør de største beløpene. Nav anmelder kun de mest alvorlige sakene, og jobber kontinuerlig med å avdekke og tilbakekreve feilutbetalinger, som årlig beløper seg til rundt 1 milliard kroner.
2 måneder siden
I 2024 anmeldte Nav 346 personer for trygdesvindel til en samlet verdi av 76 millioner kroner. Dette er en nedgang fra 2023, men Nav-direktør Hans Christian Holte forklarer at sakene har blitt mer komplekse og ressurskrevende. Flere av de anmeldte er knyttet til arbeidslivskriminalitet og svart arbeid. Svindel med dagpenger er vanligst, men identitetsmisbruk utgjør de største enkeltsakene. Nav tilbakekrever årlig rundt 1 milliard kroner i feilutbetalinger, og kun de mest alvorlige sakene anmeldes.
3 måneder siden
Fremskrittspartiet (FrP) slår alarm om det de mener er misbruk av sosialhjelp, der penger sendes ut av landet. Kristoffer Sivertsen, FrPs førstekandidat i Rogaland, foreslår å avkorte stønaden krone for krone for de som sender penger utenlands. Han mener sosialhjelp skal hjelpe folk i Norge, ikke finansiere utenlandske regimer. Sivertsen viser til SSB-tall som indikerer at en stor andel av sosialhjelpen går til innvandrere, og at det er en sammenheng mellom sosialhjelp og pengeoverføringer til utlandet. FrP ønsker å stoppe dette, og mener det går på bekostning av barn i Norge. Erlend Wiborg støtter forslaget og ser frem til en intern debatt om løsninger.
3 måneder siden
Nav-direktør Hans Christian Holte er bekymret over at kommunale Nav-kontor rutinemessig ber sosialhjelpsmottakere om å vise kontoutskrifter, noe som kan være ulovlig. Til tross for en veileder fra Nav-ledelsen for to år siden, hevder Oslos sosialombud at denne praksisen fortsatt er utbredt. Nav-direktøren understreker at det er kommunenes ansvar å følge reglene, men sender nå en ny påminnelse til kommunene om å utvise skjønn og tillit i disse sakene. Nav-ledelsen forventer at kommunene følger veilederen og behandler sosialhjelpsmottakere med respekt.
2 måneder siden
I 2024 anmeldte Nav 346 personer for trygdesvindel, til en samlet verdi av 76 millioner kroner. Dette er en nedgang fra 2023, men Nav-direktør Hans Christian Holte forklarer at sakene har blitt mer komplekse og ressurskrevende. De største sakene omhandler identitetsmisbruk, hvor 13 saker utgjør over 9 millioner kroner. Nav ser også en kobling til arbeidslivskriminalitet og svart arbeid. Selv om færre saker anmeldes, tilbakekreves årlig rundt 1 milliard kroner i feilutbetalinger. Nav prioriterer å anmelde de største og mest alvorlige sakene.
3 måneder siden
Regjeringen, ved statsminister Jonas Gahr Støre og arbeidsminister Tonje Brenna, presenterer en ny plan for å redusere det økende sykefraværet i Norge. Planen inkluderer en holdningskampanje, styrking av fastlegenes rolle og bedre etterlevelse av gjeldende regler. Regjeringen garanterer at sykelønnen ikke skal kuttes, og understreker at dette er en viktig del av tryggheten for norske arbeidstakere. De mener at både arbeidsgivere og arbeidstakere må ta ansvar for å redusere fraværet, og at det må legges til rette for graderte sykmeldinger og tilpassede arbeidsoppgaver. Målet er å få flere tilbake i jobb, selv om de er syke.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler forslag fra forsker Arnstein Mykletun for å redusere sykefraværet i Norge. Han mener politikerne har en unik sjanse til å ta styring over området. Mykletun foreslår fire «bremseklosser» i systemet: arbeidstaker, arbeidsgiver, fastlege og Nav. Han argumenterer for at arbeidstakere bør ha en liten egenandel ved sykemelding, arbeidsgivere bør ha større ansvar for langtidssykefravær, fastleger må ikke premieres for å sykemelde, og Nav må støtte saksbehandlere som underkjenner urettmessige sykemeldinger. Mykletun mener dagens system gir feil insentiver og at Norge bruker for mye penger på trygd.
3 måneder siden
Nye tall fra Nav viser at rekordmange nordmenn mottar arbeidsavklaringspenger (AAP). Ved utgangen av 2024 var det 158 539 AAP-mottakere, en økning på 9500 personer fra året før. Høyre kritiserer regjeringen for å ha skapt et «hurtigspor ut av arbeidslivet», spesielt i fylkene Vestfold, Østfold, Akershus og Oslo. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte peker på høyt sykefravær som en mulig årsak. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er bekymret over utviklingen og understreker behovet for å redusere sykefraværet.