Kunstner Vebjørn Sand mener TV-serien om familien Nerdrum har aktualisert behovet for et studietilbud i klassisk figurativ kunst ved Kunsthøyskolen i Oslo. Sand mener det er et savn at skolen ikke tilbyr dette.
Rektor ved Kunsthøyskolen, Marianne Skjulhaug, avviser behovet, og mener skolen skal fokusere på samtidskunst. Kunstkritiker Lars Elton støtter et professorat i figurativ kunst, men advarer mot å skape en ny Nerdrum-skole.
Høyres stortingsrepresentant Anna Molberg engasjerer seg også i debatten og viser til at det finnes skoler for klassisk musikk og ballett, og at det er økende interesse for klassisk arkitektur. Hun håper et slikt tilbud kan føre til større mangfold i kunstproduksjonen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Odd Nerdrum reagerer på at Vebjørn Sand ble sendt ut av «Portrettmesterskapet» på NRK, og mener det er alvorlig at en så dyktig maler ikke nådde finalen. Nerdrum kritiserer konkurransen for å favorisere modernisme fremfor klassiske kvaliteter. William Heimdal støtter Nerdrums syn og mener juryens manglende maleerfaring er en svakhet. NRK avviser kritikken og sier dommerne hadde gode grunner for sine valg, og at de ønsker å vise bredde og mangfold. Redaksjonssjefen trekker frem at Trine Folmoe, som maler klassisk figurativt, kom til finalen.
1 måned siden
Senterpartiets Emile Mehl og Marit Knutsdatter Strand vil sikre etablering av tre nye private videregående skoler i Innlandet etter de omstridte skolenedleggelsene. De foreslår lovendringer for å sikre muligheten for privatskoler i distriktene der offentlige tilbud mangler, og vil at distriktspolitiske hensyn skal vektlegges ved godkjenning. Fylkesvaraordfører Hanne Velure (H) støtter i utgangspunktet private skoler, men understreker behovet for balanse og bredde i fagtilbudet, noe hun mener de nye initiativene ikke oppfyller. Innlandet fylkeskommune er klaget inn til Sivilombudet i forbindelse med nedleggelsene.
3 måneder siden
En tidligere elev ved Nerdrumskolen, Rune Furelid, beskriver skolen som en sekt med Odd Nerdrum som en sentral figur. Han mener miljøet var preget av strenge regler og sterk motstand mot modernisme, noe som gjorde det usunt. Furelid hevder at Nerdrums kamp mot modernismen har ført til kunstnerisk stagnasjon og gjort ham uaktuell. Nerdrums sønn avviser kritikken og mener det er et poeng å være radikalt uaktuell. Furelid mener kunsten må utvikle seg fritt, mens Nerdrums datter avviser påstanden om at faren ikke maler spesielt.
3 måneder siden
Kunstner Rune Furelid kritiserer Nerdrum-familien og Nerdrumskolen, og beskriver det som en sektlignende tilbedelse av Odd Nerdrum. Furelid, som selv var elev ved skolen, mener oppholdet var lærerikt, men også preget av strenge regler, sterk motstand mot modernisme og en ubalansert relasjon mellom lærer og elever. Han hevder Nerdrums motstand mot modernisme har ført til kunstnerisk stagnasjon. Odd Nerdrums sønn, Öde Spildo Nerdrum, avviser kritikken og mener faren er bevisst «radikalt uaktuell». Han mener klaging viser dedikasjon og at faren ikke forsøker å regelstyre kunsten.
3 måneder siden
En artikkel i NRK tar for seg debatten om hvorvidt kulturlivet blir nedprioritert i Norge. Forfatter Christopher Pahle mener politikere og media nedprioriterer kulturen, og at dette påvirker folks holdninger. TV 2s reklamekampanje, som tullet med smalere kulturtilbud, har utløst sterke reaksjoner fra kulturlivet. Kunstner Ingrid Johanne Hagen har oppfordret til å 'pisse på TV 2-sjefen' som reaksjon på kampanjen. Kulturdirektør Kristin Danielsen mener TV 2 sparker nedover mot kunst- og kulturfeltet. En forskningsrapport fra 2024 viser at norske dagsaviser har halvert antall kulturartikler siden 2014, men artikkelen understreker at det fortsatt skrives om kultur.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer en økende tendens til å kritisere kunst- og kulturmiljøet i Norge. TV 2s reklamekampanje, som latterliggjør smalere kulturproduksjoner, nevnes som et eksempel. Videre peker artikkelen på flere politiske utspill som indikerer en kulturfiendtlig holdning, som kutt i kulturbudsjetter og støtteordninger. Det argumenteres for at denne kritikken kan være et forsøk på å vinne popularitet ved å sette opp en motsetning mellom kunstnere og «vanlige folk». Artikkelen konkluderer med at alle kulturopplevelser, både brede og smale, har sin verdi, og at man bør være forsiktig med å kritisere andres smak.
1 måned siden
Høyre ønsker å styrke realfagene i skolen og mener det er en krise at færre elever velger realfag. Erna Solberg besøkte et talentsenter for realfag ved Teknisk museum i Oslo, hvor elever får fordype seg i matte, fysikk og programmering. Partiet vil satse på talentsentre og mer praktisk undervisning i naturfag for å øke interessen. Solberg understreker viktigheten av realfag for fremtidig norsk økonomi og omstilling.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg mangelen på mangfold i norske TV-produksjoner, der innvandrere ofte får begrenset tid på skjermen. Forfatteren uttrykker bekymring for at dette speiler en manglende vilje til å satse på mangfold, og trekker paralleller til situasjonen i USA. Han etterlyser flere positive og varierte representasjoner av innvandrere, og savner forbilder for innvandrerungdom. Ved å vise til eksempler fra musikkbransjen og kultursektoren, argumenterer han for at det er mulig å skape et mer inkluderende medielandskap. Han oppfordrer norske TV-kanaler til å fortelle historier som viser mangfoldet av innvandreres liv og bidrag til samfunnet.
3 måneder siden
En kommentarartikkel kritiserer VGs Hans Petter Sjøli for å feilaktig knytte Odd Nerdrum og hans familie til en radikal høyrebølge. Sjøli baserer sin påstand på familiens motstand mot modernisme og deres interesse for klassisk kunst. Artikkelen argumenterer for at det ikke er noen automatisk sammenheng mellom kunstpreferanser og politisk ståsted, og viser til Nerdrums tidligere sosialrealistiske kunst som et motargument. Den kritiserer også tendensen til å forenkle og plassere folk i politiske båser, og fremhever at Nerdrums kunstneriske preferanser ikke nødvendigvis indikerer en politisk tilhørighet. Artikkelen konkluderer med at NRK-serien om familien Nerdrum er underholdende og at familiens særegenheter er innenfor normalen i et mangfoldig samfunn.
3 måneder siden
En kommentarartikkel kritiserer VGs Hans Petter Sjøli for å knytte Odd Nerdrum og hans familie til ytre høyre, basert på deres motstand mot modernisme og interesse for klassisk kunst. Artikkelen argumenterer for at det ikke er noen logisk sammenheng mellom kunstneriske preferanser og politisk ståsted, og at Sjølis analyse er en forenkling. Den påpeker at Nerdrums tidligere kunst og tilknytning til kulturradikale tradisjoner motsier Sjølis påstander. Artikkelen konkluderer med at det er en feilslutning å anta at de som liker klassisk kunst er mer høyreorienterte enn andre, og kritiserer tendensen til å plassere folk i politiske båser basert på kulturelle preferanser.