Manusforfatter Miriam Larsen skapte debatt med en kronikk der hun hevdet at Astrid Lindgren har «ødelagt jula» ved å skape et urealistisk bilde av den. Larsen omtalte Lindgrens «Jul i Bakkebygrenda» som «juleporno», men understreker at dette var ment humoristisk.
Hun forklarer at kronikken var et innspill i debatten om urealistiske forventninger til jul, og at hun ikke hater jul eller Astrid Lindgren. Larsen mener at fiksjon, som Lindgrens bøker, bidrar til å skape et idealisert bilde av jula som er vanskelig å leve opp til, og at sosiale medier forsterker dette problemet.
Hun oppfordrer folk til å være fornøyde med det de får til, og ikke måle seg mot umulige idealer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen omhandler influenser Erika Norwich som tidligere gruet seg til jul etter at familiens tradisjonelle feiring ble avlyst. Hun følte det krevende å feire jul hjemme og bestemte seg for å skape egne tradisjoner. En undersøkelse fra Frelsesarmeen viser at mange gruer seg til jul, ofte på grunn av økonomi, forventningspress og vanskelige familieforhold. Psykolog Peder Kjøs påpeker at sosiale medier kan bidra til negative følelser ved å skape urealistiske forventninger. Norwich arrangerte i fjor en åpen julemiddag for de som gruet seg, og gjentar dette i år for å skape en positiv opplevelse for seg selv og andre.
4 måneder siden
Forfatter Anne B. Ragde kom med kontroversielle uttalelser om dagens unge i et humorprogram på TV 2, der hun hevdet at de er for sykemeldte og uføretrygdet. Dette skapte sterke reaksjoner hos Guro Bondevik, som selv er uføretrygdet, og som mener Ragdes utsagn bidrar til negative holdninger om uføre. Ragde har presisert at uttalelsene var ment som humor. Reaksjonene har vært delte, med både kritikk og støtte til Ragdes humor på sosiale medier. Programleder Espen Eckbo ser positivt på oppmerksomheten rundt programmet og mener Ragde var en god gjest.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer hvordan sosiale medier og influensere former unges selvbilde gjennom urealistiske perfeksjonsidealer. Den argumenterer for at unge trenger ekte forbilder som våger å være uperfekte, og at samfunnet må stille spørsmål ved influenseres makt. Forfatteren oppfordrer voksne til å lære barn å skille mellom ekte og iscenesatt, og fremhever markedsføringsbransjens ansvar for å bygge opp, ikke bryte ned, samfunnsverdier. Den understreker viktigheten av å fokusere på karakter og ekte menneskelige verdier fremfor utseende og overfladisk lykke.
3 måneder siden
Artikkelforfatteren kritiserer medienes overdrevne bruk av ord som «snøkaos» og «krise» i forbindelse med vintervær. Han mener dette skaper en unødvendig krisefølelse og fører til at folk blir «puslete». Han viser til et eksempel der elever i Telemark klager over å måtte gå på skolen i snøvær, mens skoler i Vestfold var stengt. Forfatteren mener at mediene bidrar til en uheldig utvikling og oppfordrer til å ta seg sammen. Han mener at dagens generasjon er for opptatt av små problemer som glatte veier og ødelagt hårfrisyre.
3 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan kommentarer om mat, kropp og vekt i julen kan være skadelig for de med et vanskelig forhold til mat. Høytiden er ofte ekstra utfordrende for de med spiseforstyrrelser, på grunn av det store fokuset på mat og sosiale sammenkomster. Kommentarer om dietter og trening kan trigge negative følelser og forsterke spiseforstyrrelser. Artikkelen understreker at mange unge sliter med spiseforstyrrelser eller et problematisk forhold til mat, og at barn kan utvikle et anstrengt forhold til mat ved å observere voksnes kommentarer. Det oppfordres til å tenke over hvordan man snakker om mat i julen, og heller fokusere på positive aspekter ved høytiden.
4 måneder siden
Artikkelen i Trønder-Avisa diskuterer hvordan nordmenns høye forventninger påvirker livskvaliteten negativt. Fra barndom med forventninger om gaver og underholdning, til voksenliv med krav om utdanning, karriere og materielle goder, skapes et stressende press. Forventningene strekker seg også til parforhold, familieliv og offentlige tjenester. Dette resulterer i økt psykisk uhelse og sykefravær. Artikkelen argumenterer for at nordmenn må justere sine forventninger, vise takknemlighet og verdsette det de har, for å snu den negative utviklingen.
17 dager siden
De svenske influenserne Lovisa Worge og Hanna Friberg har uttalt seg om kritikken de har fått for å skape kroppspress i sosiale medier. I et intervju med Aftonbladet forteller de om forventningene om å være perfekte forbilder, og hvordan de selv bidrar til et urealistisk kroppsbilde. Worge, kjent fra «Girls of Stockholm», sier hun tar ansvar for å ha lagt ut bilder som har provosert, og innrømmer at hun er en bidragsytende faktor til kroppspresset. Friberg understreker at de er vanlige jenter som lever offentlig, og at det er vanskelig å alltid være et godt forbilde.
4 måneder siden
Biskop Kari Mangrud Alvsvåg skrev en kronikk om ensomhet i julen, der hun oppfordret folk til å ta vare på hverandre. Redaktør Fred C. Gjestad kritiserte kronikken for å ikke fokusere på det kristne julebudskapet om Jesu fødsel. Han mente at en representant fra Human-Etisk Forbund kunne skrevet en lignende tekst. Human-Etisk Forbund støttet imidlertid biskopens fokus på fellesskap og omsorg i julen. Biskopen svarte at Guds kjærlighet kaller til ansvar for hverandre, og at det er viktig å inkludere alle i julen. Redaktøren sammenlignet uenigheten med politikk, og mente det er viktig å ikke hoppe over kjernen i julebudskapet.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer fenomenet «mammapolitiet», der mødre kritiserer hverandre for ulike valg knyttet til barn. Spesielt influencere som Sophie Elise Isachsen opplever mye kritikk, ofte for små ting som barnevakt eller ferie. Kritikken kommer ofte fra andre mødre, som kanskje har urealistiske forventninger til seg selv og andre. Dette presset om perfeksjon, forsterket av sosiale medier, kan føre til at mødre føler seg utilstrekkelige og dermed kritiserer andre. Artikkelen oppfordrer til mer fellesskap og støtte blant mødre, og til å akseptere at det finnes mange måter å være en god mor på.
3 måneder siden
En ordkrig har oppstått mellom nord og sør i Norge etter at nordnorske ordførere harselerte over snøkaoset i Oslo. Ordførerne, som var i Oslo på konferanse, gjorde narr av søringenes problemer med snø. Dette utløste en rekke reaksjoner, deriblant kritikk fra statssekretær Skjalg Fjellheim, som kalte utspillet pinlig. Nettavisens Gunnar Stavrum gikk så langt som å foreslå at Donald Trump kunne overta Nord-Norge. Nordnorske influensere og redaktører svarte med å kritisere søringenes syting, mens Aftenpostens Joacim Lund mente at den nordnorske humoren var på et historisk bunnivå. Debatten har skapt sterke reaksjoner og viser et tydelig skille mellom nord og sør i synet på vinterforhold.