Nyhetssaker

Norge må styrke Forsvaret og arbeidslinjen for å møte sikkerhetsutfordringer

Nettavisen logo
Styrking av Forsvaret er en sikkerhetspolitisk nødvendighet

Kort oppsummert

  • Norge må balansere velferdsstatens forpliktelser med behovet for å styrke forsvarsevnen.

Artikkelen argumenterer for at Norge står overfor en utfordring med å balansere velferdsstatens forpliktelser og behovet for å styrke forsvarsevnen. Økte utgifter til helserelaterte ytelser overgår økningen i forsvarsbudsjettet, noe som skaper en ubalanse.

Russlands aggresjon i Ukraina og USAs krav om at Europa tar større ansvar for egen sikkerhet, gjør det nødvendig å investere mer i Forsvaret. Samtidig er det mangel på kvalifisert arbeidskraft i forsvarsindustrien.

For å løse disse utfordringene må arbeidslinjen styrkes, flere inkluderes i arbeidslivet, og ressurser frigjøres til forsvar.

Logg inn for å kommentere

Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!

Liknende artikler

Opprustning i Europa: Økonomisk aktivitet, press på arbeidskraft og økt bruk av Oljefondete24 logo

2 måneder siden

Opprustning i Europa: Økonomisk aktivitet, press på arbeidskraft og økt bruk av Oljefondet

Artikkelen diskuterer de økonomiske konsekvensene av økt opprustning i Europa, utløst av Russlands invasjon av Ukraina. Europeiske land øker sine forsvarsbudsjetter, noe som gagner våpenindustrien. Samtidig har Europa tidligere underinvestert i forsvar, og risikerer å bli marginalisert internasjonalt. Økte forsvarsinvesteringer skaper behov for arbeidskraft i flere sektorer, noe som kan presse lønningene opp. For Norge innebærer opprustningen trolig økt bruk av Oljefondet, men også her vil mangel på arbeidskraft være en utfordring.

Europa ikke sterkt nok: Frykt for svikt fra USAVG logo

1 måned siden

Europa ikke sterkt nok: Frykt for svikt fra USA

Artikkelen argumenterer for at Europa ikke er i stand til å beskytte Ukraina eller seg selv, og uttrykker frykt for at USA kan vende ryggen til Europa. Det norske forsvaret sliter med mangler til tross for økte bevilgninger. Russland har omstilt seg til krigsøkonomi og kan angripe NATO om få år. Forfatteren mener Europa må styrke sitt forsvar militært og økonomisk, og at Norge må samarbeide tettere med andre land, spesielt Norden, Baltikum, Storbritannia og USA. Trusselen om amerikansk svikt kan tvinge Europa til å våkne og ta grep.

Forsvaret sliter med budsjett og bemanning i en tid med europeisk opprustningTV2 logo

1 måned siden

Forsvaret sliter med budsjett og bemanning i en tid med europeisk opprustning

Det norske forsvaret står overfor utfordringer knyttet til budsjett og bemanning, samtidig som Europa opplever en generell opprustning. Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) har avdekket mangler innen finansiering, ammunisjon og personell. Det er lagt planer for å øke bemanningen betraktelig frem mot 2036 for å møte fremtidige behov. Selv om forsvarsbudsjettet er doblet de siste fem årene, er det fortsatt et stort behov for mer ammunisjon. Forsvarsindustrien sliter med å møte den økte etterspørselen etter artillerigranater fra flere land, noe som skaper ytterligere utfordringer.

Listhaug krever forsvarsopprustning og økt støtte til UkrainaVG logo

1 måned siden

Listhaug krever forsvarsopprustning og økt støtte til Ukraina

FrP-leder Sylvi Listhaug etterlyser en betydelig opprustning av det norske forsvaret, fordi hun mener Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet. Bakgrunnen er usikkerhet rundt USAs engasjement og Russlands økende militære kapasitet. Listhaug foreslår å øke forsvarsbudsjettet til 3 prosent av BNP innen 2030, samt å fremskynde våpenproduksjonen. Hun kritiserer byråkratiske prosesser som hindrer rask gjennomføring av nødvendige forsvarsrelaterte prosjekter, og mener miljøhensyn må vike i visse tilfeller. Flere andre partiledere har også tatt til orde for økt støtte til Ukraina, og det diskuteres å hasteinnkalle Stortinget for å behandle saken.

Partier vurderer bruk av oljefondet for å styrke Europas forsvarTV2 logo

1 måned siden

Partier vurderer bruk av oljefondet for å styrke Europas forsvar

Artikkelen omhandler forslag om at Norge skal bruke oljefondet til å bidra til opprustning av Europa, grunnet frykt for Russlands aggresjon og usikkerhet rundt USAs rolle. Samfunnsøkonomer foreslår å enten låne ut penger fra fondet eller sette av store summer til forsvar. Venstre og SV er åpne for å utrede dette, mens Høyre understreker viktigheten av handlingsregelen og konkrete planer. Regjeringspartiet Ap avviser imidlertid forslagene, og mener dagens rammeverk er tilstrekkelig for å støtte Ukraina.

Europa i fare: Norge må handle raskt for å støtte UkrainaVG logo

2 måneder siden

Europa i fare: Norge må handle raskt for å støtte Ukraina

Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må handle raskt for å støtte Ukraina og styrke egen sikkerhet, særlig etter signaler fra USA om redusert engasjement i Europa. Den kritiserer passiviteten i norsk politikk, hvor statsministeren avviser sammenhengen mellom krigen og Norges økte inntekter, og flere partier har vage formuleringer om støtte til Ukraina. MDG og Venstre foreslår å øke støtten betraktelig, mens Tyskland vurderer tiltak for å øke forsvarsinvesteringene. Artikkelen fremhever at Norges rikdom kan ha ført til manglende forståelse for den alvorlige situasjonen.

Trump presser Europa: Dilemma for Norge mellom USA og EUNettavisen logo

2 måneder siden

Trump presser Europa: Dilemma for Norge mellom USA og EU

Artikkelen belyser hvordan Trumps press på Europa for økt sikkerhetsansvar skaper et dilemma for Norge, som balanserer mellom USA og EU. Usikkerhet rundt USAs NATO-forpliktelser får eksperter til å anbefale at Europa vurderer alternativer, samtidig som de advarer mot å fremmedgjøre USA. Norsk utenrikspolitikk trues av splittelse i EU-spørsmålet. Artikkelen trekker frem Ukrainas ønske om en europeisk hær og Norges potensielle bidrag til USA gjennom etterretning og gassleveranser.

Europa må øke støtten til Ukraina for å sikre seier i krigene24 logo

1 måned siden

Europa må øke støtten til Ukraina for å sikre seier i krigen

Artikkelen argumenterer for at Europa, inkludert Norge, må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs fremtidige engasjement. Det foreslås at Europa overtar USAs militære bidrag, inngår mineralavtaler med Ukraina, og fortsetter å kjøpe våpensystemer fra amerikansk industri. Videre understrekes viktigheten av å bygge opp en felles europeisk forsvarsindustri og mobilisere næringslivet for å sikre Ukrainas økonomiske stabilitet og gjenoppbygging. Artikkelen fremhever også at Europa må kontrollere fredsprosessen og sikre inndragning av russiske eiendeler.

Økt sårbarhet krever styrket forsvar og beredskap i NorgeVG logo

1 måned siden

Økt sårbarhet krever styrket forsvar og beredskap i Norge

Artikkelen reflekterer over økt sårbarhet og usikkerhet i verden, og stiller spørsmål ved Norges beredskap. Den beskriver hvordan unge menneskers engasjement i Forsvaret øker, samtidig som det rapporteres om nedbemanning og mangel på ressurser. Forfatteren peker på nødvendigheten av å styrke det norske forsvaret, redusere avhengigheten av USA, og forbedre Forsvarets interne effektivitet. Artikkelen understreker også viktigheten av å oppmuntre unge til å velge en militær karriere og sikre at de får meningsfulle oppgaver for å bidra til Norges sikkerhet.

Eksperter sår tvil om europeisk fredsstyrke i UkrainaNRK logo

2 måneder siden

Eksperter sår tvil om europeisk fredsstyrke i Ukraina

Artikkelen omhandler utfordringene knyttet til en potensiell europeisk fredsstyrke i Ukraina. Russland avviser NATO-styrker, og eksperter som Tormod Heier påpeker at det vil være urealistisk. USA har henvendt seg til Europa for å diskutere ressurser til en fredsavtale, men det er usikkerhet rundt hvordan en slik styrke skal kunne operere nøytralt. Norge befinner seg i en vanskelig situasjon, der landet må balansere mellom å vise solidaritet og å ivareta eget forsvar, som allerede sliter med mangler. Mulige norske bidrag kan være etterretningssoldater eller spesialstyrker, men dette er foreløpig hypotetisk.

Norge må styrke Forsvaret og arbeidslinjen for å møte sikkerhetsutfordringer