Den midlertidige regjeringen i Syria har annonsert endringer i skolepensum, som har skapt bekymring blant syrere. Endringene innebærer fjerning av innhold som glorifiserer det tidligere regimet, men også endringer i fag som historie, religion og naturvitenskap.
Uttrykk endres, og kapitler fjernes. Kritikere mener dette er et forsøk på å innføre en islamistisk agenda, og frykter at det truer landets mangfold og fremtidige sameksistens.
Utdanningsdepartementet hevder at endringene er begrenset til fjerning av glorifisering av det tidligere regimet, men kritikken fortsetter. Mange syrere er redde for en ny udemokratisk fase og ønsker et fritt Syria.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Etter at islamistiske opprørere tok makten i Syria, er stemningen preget av både seiersrus og frykt. Mange syrere frykter at den nye regjeringen vil innskrenke personlige friheter, spesielt knyttet til vestlig livsstil og klesdrakt. Hevndrap på sivile har forsterket frykten for en voldsspiral. Samtidig er det også optimisme, spesielt blant de som har flyktet og nå vender tilbake, som mener det viktigste er at det gamle regimet er borte og at våpnene legges ned. Den nye regjeringen har forsikret at folk skal kunne leve som før, men islamsk rettspraksis skal være hovedkilden til lovgiving.
3 måneder siden
Artikkelen beskriver en reise til Aleppo etter Bashar al-Assads fall, der journalisten opplever en skjult ølservering på et hotell. Dette symboliserer den forsiktige optimismen og usikkerheten som preger Syria etter det nye regimets maktovertakelse. Selv om opprørsgruppene har tatt kontroll uten å plyndre eller hevne seg, er mange syrere nervøse for fremtiden. Den nye lederen har snakket om samhold, men handlinger vil være avgjørende. Endringer i læreplanen har også skapt bekymring for islamisering. Omverdenen følger nøye med, og sanksjoner vil ikke fjernes før det nye regimet viser at de mener det de sier.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den ustabile situasjonen i Syria etter Assad-regimets fall, preget av hevn og mangel på rettferdighet. Tidligere regimeansatte søker amnesti, men møter mistro og krav om straff. Hevndrap har ført til frykt og nye sammenstøt med hundrevis av drepte. Syrias nye ledere fordømmer volden og oppfordrer til forsoning, men sliter med å balansere rettferdighet og stabilitet. Mange fanger er løslatt fra beryktede fengsler, men er traumatisert. FN har uttrykt bekymring for sikkerhetssituasjonen og rapporter om mishandling av fanger. Overgangsregjeringen forsøker å kontrollere situasjonen og forhindre ytterligere vold.
4 måneder siden
Syrias nye utdanningsminister, Nazir Mohammed al-Qadri, har forsikret at jenter fortsatt skal få gå på skole, og understreker at utdanning er en prioritet for det syriske folk. Han påpeker at det trolig er flere jenter enn gutter i syriske skoler i dag. Al-Qadri bekrefter at Baath-partiets innflytelse i skolesystemet skal fjernes, men at læreplanen ellers ikke vil endres mye. Det skal fortsatt undervises i både islam og kristendom, og barneskoler skal være blandet. Videregående utdanning vil imidlertid i stor grad være kjønnsdelt. Disse planene indikerer en mer moderat linje fra HTS, som ledet opprøret mot Assad.
4 måneder siden
Syriske opprørsgrupper har inngått en avtale om å samle seg under landets forsvarsdepartement. Dette bekreftes av HTS-leder Ahmed al-Sharaa. Opprørerne, inkludert Hayat Tahrir al-Sham (HTS), inntok nylig Damaskus og avsatte president Bashar al-Assad. Syrias nye utdanningsminister har uttalt at jenters rett til utdanning skal opprettholdes. Det har vært fryktet at HTS ville innføre et strengt islamistisk styre, men de har signalisert en mer moderat tilnærming til gjenoppbyggingen av landet.
1 måned siden
Nedleggelsen av seks videregående skoler i Innlandet har skapt usikkerhet og bekymring blant elever og foreldre før søknadsfristen. Elever presses til å søke seg til andre skoler, og det er frykt for lange reiseveier, mangel på hybler og kapasitetsproblemer. Samtidig kritiseres fylkeskommunen for manglende forberedelser og en omstridt mediekartlegging av negative medieoppslag. Foreldre melder om manglende informasjon, mens fylkeskommunen forsikrer at de jobber med å løse situasjonen.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår endringer i markaloven som vil tillate bygging av terrasser og endring av terreng i marka uten søknad. Dette har ført til bekymring hos Naturvernforbundet, flere kommuner og statsforvaltere, som frykter økt privatisering og nedbygging av marka. De mener at små inngrep over tid vil spise opp marka og gjøre den mindre tilgjengelig for allmennheten. Miljøbyråd i Oslo deler denne bekymringen. Regjeringen på sin side hevder at endringene vil redusere unødvendig byråkrati og gjøre loven enklere å forstå, samtidig som de understreker at de ikke ønsker å svekke markaloven. Høringssvarene vurderes nå før et endelig lovforslag legges frem for Stortinget.
4 måneder siden
Frp og Høyre åpner for å gi syrere tilskudd for frivillig retur dersom situasjonen i Syria blir trygg nok etter Assad-regimets fall. Frps Erlend Wiborg mener oppholdstillatelser for syrere med midlertidig opphold bør trekkes tilbake, og at de har en plikt til å reise hjem for å bidra til gjenoppbygging. Høyres Mari Holm Lønseth støtter forslaget, men understreker at situasjonen fortsatt er uavklart. SV og Venstre advarer mot forhastede beslutninger og peker på at mange syrere har etablert seg i Norge. UDI har midlertidig stanset behandlingen av asylsøknader fra Syria, og Justisdepartementet har ikke kommentert saken.
1 måned siden
Regjeringen foreslår endringer i opptakssystemet til høyere utdanning, inkludert fjerning av de fleste tilleggspoeng og at 70 prosent av studieplassene skal gå til søkere med førstegangsvitnemål under 23 år. Målet er å redusere karakterpresset og få studenter raskere inn i høyere utdanning. Forslaget møter motstand fra Elevorganisasjonen og Norsk studentorganisasjon, som frykter at det vil gjøre det vanskeligere for de som trenger å forbedre karakterene sine etter videregående, og at det kan føre til økt press på elevene. NSO etterlyser en alternativ vei inn i høyere utdanning for de som trenger å ta opp fag etter videregående.
4 måneder siden
Bølehøgda skole i Skien skal slås sammen med en annen skole, noe som bekymrer foreldre til barn med spesielle behov, spesielt de som går i Sirius-avdelingen. Foreldrene frykter at sammenslåingen vil påvirke barnas hverdag negativt og at den unike kompetansen ved skolen vil gå tapt. Politikerne argumenterer for at endringen vil forbedre det faglige tilbudet for alle elever, og at Sirius-elevene fortsatt skal inkluderes i ordinærskolen. Det er et mål å beholde Sirius-elevene i ordinærskolen, men detaljene rundt dette er fortsatt usikre.