Jens Stoltenberg har fått i oppdrag å utrede et tettere samarbeid om forsvar og sikkerhet mellom de åtte landene i Norden og Baltikum. Med seg har han Stian Jenssen, hans tidligere stabssjef i Nato. Oppdraget kommer fra statsministrene i de åtte landene, som ønsker å styrke samarbeidet i en urolig tid.
Det er første gang alle landene i regionen er i samme sikkerhetspolitiske struktur, Nato, noe som gir unike muligheter. Utredningen skal også se på samarbeid om sivil motstandskraft.
Rapporten skal leveres før Natos toppmøte i juni. Stoltenberg har tidligere ledet arbeidet med Natos regionale forsvarsplaner og er ansett som svært kvalifisert for oppdraget.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg skal skrive en rapport for Nato om nordisk-baltisk sikkerhets- og forsvarssamarbeid. Stoltenberg sier at de nordiske og baltiske landene har mye til felles. Oppdraget ble kunngjort på en pressekonferanse i Stockholm med Sveriges statsminister Ulf Kristersson. Kunngjøringen kommer kort tid etter et toppmøte med Nato-allierte rundt Østersjøen, der det ble klart at Nato innleder et nytt oppdrag for å beskytte infrastrukturen i Østersjøen.
2 måneder siden
Nato oppretter en fremskutt landstyrke (FLF) i Nord-Finland, med Sverige som rammenasjon. Norge vurderer å bidra til styrken, som skal stasjoneres i Rovaniemi og Sodankylä, og er i samtaler med Finland og Sverige om dette. Målet er å styrke alliansens avskrekking og forsvar i nord. Flere land, inkludert Norge, er anmodet om å bidra med styrker. Samtidig arbeider Norge med å tilpasse regelverket for å imøtekomme Natos behov for rask militær forflytning over grensene til Finland og Sverige. Eksperter forventer at Norge vil innta en tydeligere avskrekkende rolle i nordområdene.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg, tidligere generalsekretær i Nato, er i Washington D.C. for innsettelsen av Donald Trump som USAs president. Han møtte Trump og andre republikanere og understreker viktigheten av å engasjere den nye administrasjonen. Stoltenberg oppfordrer nordmenn til å være forberedt på overraskelser og støy, slik det var under Trumps forrige periode. Han påpeker at han og Trump er uenige i flere saker, men at de hadde et godt samarbeid sist. Stoltenberg er til stede som tidligere Nato-sjef og påtroppende leder for sikkerhetskonferansen i München, ikke på oppdrag fra Norge.
6 dager siden
Jens Stoltenberg forklarer at atomvåpnene på Kolahalvøya ikke er rettet mot Norge, men mot USA. Han fremhever Norges viktige rolle som alliert i Arktis, med militær tilstedeværelse og overvåkning som bidrar til sikkerheten for både Norge og USA. Stoltenberg understreker at det er i USAs interesse å opprettholde en sterk Nato-allianse, særlig med tanke på utfordringene fra Kina og Russland. Han påpeker også at europeiske Nato-land øker sine forsvarsutgifter, og at Polen nå bruker mest av sitt nasjonalbudsjett på forsvar. Til slutt understreker Stoltenberg viktigheten av å styrke det transatlantiske samarbeidet i dagens sikkerhetspolitiske situasjon.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg har tatt over ledelsen av Bilderbergs styringskomité, et nettverk som samler ledere fra politikk, næringsliv og akademia. DNB-sjef Kjerstin Braathen uttrykker stolthet over Stoltenbergs rolle og tror han vil bidra positivt til verden gjennom denne plattformen. Bilderberg er kjent for sine ustrukturerte, men dyptgående diskusjoner om globale utfordringer. Møtene holdes under konfidensielle forhold, men deltakerlister og temaer publiseres. Stoltenberg ser dette vervet som en mulighet til å styrke samarbeidet mellom Europa og USA.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg, leder for sikkerhetskonferansen i München, er invitert til Donald Trumps innsettelsesseremoni 20. januar. Ifølge Dagens Næringsliv er det uvanlig at andre enn diplomater inviteres til seremonien. Trump har også invitert flere andre statsledere, som Kinas president Xi Jinping, Ungarns statsminister Viktor Orban og Italias statsminister Giorgia Meloni. Stoltenbergs stabssjef, Sissel Kruse Larsen, bekrefter at Stoltenberg ser frem til å delta og fortsette det tette samarbeidet med USA. Stoltenberg vil som leder for sikkerhetskonferansen i München jobbe for å styrke båndene mellom USA og Europa.
2 måneder siden
Flere Nato-ledere oppfordrer medlemsland, inkludert Norge, til å øke sine forsvarsbudsjetter. Statsminister Jonas Gahr Støre svarer at Norge allerede er i gang med å styrke forsvaret, har doblet budsjettet på fem år, og vil nærme seg Natos mål om å bruke tre prosent av BNP på forsvar. Støre fremhever også viktigheten av internasjonalt samarbeid, spesielt med Sverige og Finland, og å lære av krigen i Ukraina for å planlegge Norges forsvar.
2 måneder siden
Etter et besøk i Ukraina varsler statsministrene Jonas Gahr Støre og Mette Frederiksen et nytt norsk-dansk forsvarssamarbeid. Inntrykkene fra Ukraina understreker behovet for økt forsvarsevne. Samarbeidet vil inkludere felles investeringer i våpensystemer, sensorer og ammunisjon, samt felles trening. Statsministrene uttrykker også bekymring for sikkerhetssituasjonen i Europa, særlig knyttet til Russland, og fremhever viktigheten av overvåkning i nordområdene. De peker på nødvendigheten av å forstå den nye politiske stilen fra USA og dens implikasjoner for europeisk sikkerhet.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide åpner for å endre Norges selvpålagte begrensninger for Nato-aktivitet i Øst-Finnmark. Bakgrunnen er den nye sikkerhetssituasjonen med Finland og Sverige som Nato-medlemmer. Norge har tidligere hatt restriksjoner på militær aktivitet i grenseområdene mot Russland for å unngå provokasjon. Nå mener Eide det er naturlig å vurdere justeringer, spesielt med tanke på at Nato ønsker å forsvare hele medlemslandenes territorium. Fylkestinget i Finnmark har også bedt om at forbudet mot allierte øvelser i Øst-Finnmark oppheves. Samtidig ser Eide muligheter for næringsutvikling i Finnmark gjennom økt forsvarssatsing og tettere samarbeid med Sverige og Finland.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg, tidligere Nato-sjef, mener europeiske land må øke sine forsvarsutgifter betydelig, og bruke vesentlig mer enn 2 prosent av BNP. Han påpeker at krigen i Ukraina har avslørt en svak forsvarsindustriell base i Europa, og at det er nødvendig å styrke denne gjennom teknologi og innovasjon. Stoltenberg anerkjenner også flere av Donald Trumps tidligere poenger om europeisk forsvarsinvestering, russisk gassavhengighet og Kinas sikkerhetspolitiske rolle. Han fremhever at Norden nå er samlet i Nato, og at han skal møte den nye amerikanske administrasjonen for å diskutere sikkerhetspolitikk.