Russland mistenkes for å stå bak økt jamming av GPS-signaler i Finnmark, noe som skaper problemer for norsk luftfart. Ifølge eksperter ved FFI kan jammingen være et forsøk på å beskytte seg mot droneangrep, men taktikken får konsekvenser for Norge.
Widerøe og luftambulansen opplever stadig oftere tap av GPS-signaler, noe som gjør det vanskelig å bruke digitale kart. Den russiske ambassaden avviser imidlertid at de står bak forstyrrelsene og etterlyser konkrete bevis.
Selv om luftfarten fortsatt er trygg på grunn av reservesystemer, kan jammingen redusere kapasiteten på større flyplasser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Etterretningstjenesten (E-tjenesten) mener at alvorlige GPS-forstyrrelser i Øst-Finnmark skyldes russiske beskyttelsestiltak mot mulige ukrainske droneangrep. Ukraina har gjennomført angrep mot mål dypt inne i Russland, inkludert militærbaser nær grensen til Norge. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har ikke funnet bevis for manipulering av GPS-signaler på bakkenivå, men overvåker situasjonen nøye og har økt sin tilstedeværelse i området. E-tjenesten understreker at det er lite sannsynlig at droneangrep vil ramme Norge, men oppfordrer likevel folk til å melde fra om GPS-forstyrrelser. Nkom samarbeider med luftfartsmyndigheter, politiet og internasjonale organisasjoner for å håndtere situasjonen.
3 måneder siden
Nye målinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) viser alvorlig manipulasjon av GPS-signaler i Kirkenesområdet, inkludert både jamming og spoofing. Spoofingen skjer i en høyde som primært påvirker luftfarten, og kan føre til feil posisjonsangivelse i fly. Flyselskapet Widerøe bekrefter å oppleve forstyrrelsene, men forsikrer at sikkerheten ivaretas ved bruk av alternative systemer. Øst-Finnmarkrådet uttrykker sterk bekymring og kritiserer russiske myndigheter for manglende tiltak. Nkom vil øke sin tilstedeværelse i Finnmark for å overvåke situasjonen nøye.
3 måneder siden
Russland har trappet opp sin hybridkrig mot Norge ved å manipulere GPS-signaler i Øst-Finnmark med en ny metode kalt spoofing. Dette fører til at GPS-enheter viser feil posisjon, men ifølge Norsk kommunikasjonsmyndighet (Nkom) er ikke forstyrrelsene målt på bakkenivå. Den russiske GPS-tuklingen er en del av en hybridkrig som har som mål å skape usikkerhet og frykt, og kan være et forsøk på å påvirke Norges støtte til Ukraina. Selv om lufttrafikken er mest berørt, er norske myndigheter bekymret for at GPS-tuklingen kan spre seg til bakkenivå.
3 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har avdekket alvorlige GPS-forstyrrelser i Øst-Finnmark, inkludert manipulasjon av GPS-signaler (spoofing) i lavere lufthøyde. Tidligere har det vært jamming, men nå er det også registrert spoofing, som innebærer at falske signaler sendes ut for å lure navigasjonssystemer. Dette skaper en sikkerhetsutfordring, spesielt for fly som er avhengige av nøyaktige navigasjonsdata. Luftfartstilsynet anser dette som en økende sikkerhetsutfordring, og PST er informert om situasjonen. Widerøe bekrefter at deres piloter opplever både jamming og spoofing, og at forstyrrelsene nå tidvis oppleves nærmere bakkenivå.
3 måneder siden
PST advarer om økt russisk etterretningsaktivitet og sabotasjefare i Norge, særlig i Troms. To russiske borgere ble utvist etter å ha tatt seg inn på et skjermingsverdig område. Politiet i Troms har registrert en rekke sikkerhetstruende hendelser, inkludert droneobservasjoner og mistenkelige kabelbrudd. Selv om flere saker er henlagt på grunn av mangel på bevis, frykter PST at dette kan være forsøk på sabotasje. Utenriksministeren bekrefter at presset er økende, og at Norge er mer bevisst på faren for sabotasje. PST overvåker også russiske fiskefartøy og cyberangrep mot underleverandører i skipsfarten.
4 måneder siden
Norsk luftfart er under konstant angrep, med opptil 700 millioner cyberangrepsforsøk per uke. Avinor, som driver de fleste norske flyplasser og luftrommet, er et hyppig mål. Ifølge EASA er flyplasser i Europa mest utsatt for cyberangrep. Angrepene er ofte Denial-of-Service-angrep og kan utløses av geopolitiske spenninger. PST peker på Russland, Kina og Nord-Korea som mulige trusselaktører. Konsekvensene av vellykkede angrep kan være store, med stengte flyplasser og luftrom. SAS opplevde et cyberangrep i fjor, men lærte av hendelsen og styrket beredskapen.
4 måneder siden
Russland intensiverer sin hybride krigføring i Europa, med økt sabotasje, desinformasjon og omgåelse av sanksjoner. Norge, spesielt Finnmark, er utsatt for GPS-jamming, spionasje og cyberangrep. Nato er bekymret og oppfordrer medlemslandene til å øke forsvarsbudsjettene. Natos generalsekretær advarer om at Russland forbereder seg på en langvarig konfrontasjon, og at det er nødvendig å skifte til «krigstidstenkning». En rapport bekrefter at russisk sabotasje har akselerert, med mål om å destabilisere Nato-land og svekke støtten til Ukraina. Nordområdene er spesielt utsatt for russiske hybridoperasjoner.
3 måneder siden
En rekke hendelser med skadde undersjøiske kabler i Østersjøen har skapt bekymring. Et lasteskip er mistenkt for sabotasje, og en ekspert mener at et mønster peker mot Russland. Disse hendelsene skjer i en kontekst der Russland er under press i Ukraina-krigen. Norge er også utsatt, som et viktig land for Nato og energileverandør. Eksperten mener at hybridtrusler har fått en mer fysisk dimensjon i 2024, og at Nato er satt sjakk matt i denne formen for lavintensitetskrig.
3 måneder siden
Etter Russlands angrep på Ukraina har forholdet til Norge blitt mer anspent og uforutsigbart. Norge befinner seg i en farligere verden med økt russisk aktivitet som desinformasjon, etterretning og digitale angrep. Regjeringen forventer at befolkningen forbereder seg på krise og krig, spesielt i Finnmark og Troms, som er særlig utsatt. Russland bruker ulike metoder for å drive etterretning, inkludert sivile fartøy, og det er viktig å være kildekritisk. Det er igangsatt et pilotprosjekt for å styrke beredskapen blant ungdom, men det er bekymring for om det kan ligne på indoktrinering. Russland vil trolig være en uforutsigbar nabo i lang tid fremover.
2 måneder siden
En ekspert mener Russland utnytter havretten ved å stå bak en rekke kabelbrudd i Østersjøen. Det har vært et tosifret antall kabelbrudd på under to år, noe som skaper uro og frykt. Et norsk skip ble ransaket, men politiet fant ingen bevis for sabotasje. Eksperter mener at Russland tester grensene for hva de kan gjøre uten å provosere frem en militær reaksjon fra NATO. De sivile skipene som brukes til sabotasje, har gått under radaren fordi de driver lovlig kommersiell virksomhet. Kabelbruddene kan skape problemer for datatrafikken og destabilisere samfunnet.