Askil Husdal Øye (27) begynte å miste håret som 18-åring, noe som førte til mange kommentarer fra både kjente og ukjente. Han holdt lenge på sitt lange hår, men klippet det til slutt kort. Tall fra Norsk Helseinformatikk viser at fem prosent av menn mister håret før 20 år, ofte grunnet genetikk.
Salget av Finasterid, et legemiddel som kan bremse hårtap, har økt. Legen Kaveh Rashidi påpeker at effekten av Finasterid er begrenset, at det kan gi bivirkninger og at man må bruke det kontinuerlig.
Askil har ikke brukt medisiner mot hårtap, men har forståelse for de som gjør det. Han mener aksept er viktigere enn medisinsk behandling, og at hårtap er en naturlig del av livet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deler sine tanker og erfaringer rundt det å miste håret og bli gjenstand for kommentarer. Han husker tilbake til da han først ble oppmerksom på vikene og utviklingen av måne, og hvordan han etter hvert har vent seg til å være «ordentlig skalla». Til tross for å ha blitt vant til kommentarene, undrer han seg over hvorfor det fortsatt er sosialt akseptabelt å kommentere menns manglende hårvekst, selv fra vilt fremmede. Han oppfordrer til en mer bevisst holdning og etterlyser mer kreative kommentarer.
3 måneder siden
Audun Krüger (30) opplevde et totalt hårtap i løpet av fem måneder, inkludert hodehår, skjegg, øyenbryn og kroppshår. Dette skyldes en autoimmun sykdom som angriper hårsekkene. Han beskriver opplevelsen som traumatisk og en stor psykisk påkjenning. Hudleger bekrefter at hårtap kan være svært hemmende for både menn og kvinner, men at færre menn søker hjelp. Krüger har valgt å være åpen om sin historie for å bryte tabuet rundt menns sårbarhet og oppfordrer andre i samme situasjon til å søke støtte. Han har også markert hårtapet med en gravøl for å starte en ny tilværelse.
24 dager siden
Frisører i Bergen uttrykker frustrasjon over den populære midtskill-trenden blant unge menn, som de mener går på bekostning av personlig stil. Trenden har fått stor utbredelse de siste årene, hovedsakelig på grunn av sosiale medier og influensere. En frisørlærling forteller at mange kunder ønsker midtskill fordi det er populært, men at noen angrer seg senere. Håreksperter tror trenden vil fortsette, men ser også en økende interesse for hockeysveis.
2 måneder siden
Halvor Bakke forteller åpent om livet med prostatakreft, en diagnose han fikk i 2023. Han beskriver hverdagen som krevende, preget av frykt for hvordan sykdommen utvikler seg. Bakke understreker viktigheten av åpenhet rundt prostatakreft og oppfordrer menn til å sjekke seg tidlig. Han forteller at han forsøker å holde motet oppe ved å jobbe, tilbringe tid med venner og familie, og ved å realisere drømmer, som å bygge et hus i Sør-Afrika.
1 måned siden
Henrik Berntsen (56) fikk diagnosen uhelbredelig lymfekreft i 2021, og har siden tatt i bruk biohacking for å forlenge livet. Han kombinerer isbading, et strengt ketogent kosthold, faste og et stort antall kosttilskudd. Berntsen gjennomgår også avanserte gentester for å kartlegge kreftcellene og tilpasse behandlingen. Disse testene har vist en reduksjon i antall kreftceller, noe som har gitt positive tilbakemeldinger fra hans lege. Livsstilsendringene har hatt stor innvirkning på hans sosiale liv og har kostet over en halv million kroner. Til tross for dette føler han seg bedre enn på lenge, men er åpen om usikkerheten rundt effekten av biohacking.
1 dag siden
Frp-politiker Bård Hoksrud sliter med å holde vekten og redusere inntaket av Pepsi Max. Han innrømmer at gamle vaner har tatt over igjen.
1 måned siden
En tilfeldig PSA-test reddet Kjetil Nerland fra prostatakreft, og nå starter en pilotstudie på Akershus universitetssykehus for å innføre et nasjonalt screeningprogram. Helseministeren ønsker å redusere dødeligheten av prostatakreft. Programmet skal gi alle menn tilbud om PSA-test, men møter kritikk for potensiell overbehandling. Målet er tidlig oppdagelse og å unngå unødvendig behandling. Kreftforeningen støtter initiativet og håper det vil redde liv.
2 måneder siden
Finn Åge Stenberg (66) fra Holmestrand fikk Parkinson i 2015 og bruker medisiner for å dempe symptomene, men sliter med bivirkninger. Han trener aktivt, inkludert sykling og boksing, for å holde sykdommen i sjakk og deltar i Parkinsonforeningen. I februar skal han vurderes for en DBS-operasjon (dyp hjernestimulering) på Rikshospitalet, som kan gi ham bedre livskvalitet og færre bivirkninger. Stenberg er åpen om sin sykdom og får støtte fra sin kone, barn og venner, og ser frem til å fortsette å leve et aktivt liv.
2 måneder siden
Influenser Amund Pettersen (23) deler sine erfaringer med OCD, en lidelse han har hatt siden ungdomsskolen. Han beskriver hvordan tvangstankene påvirker ham i hverdagen, fra dusjing til leggetid, og at symptomene kan forverres om vinteren. Professor Bjarne Hansen forklarer at typiske symptomer inkluderer tanker knyttet til smitte og sjekketvang, og understreker at mange skjuler lidelsen. Eksponeringsterapi er en effektiv behandling. Amund har lært seg å håndtere OCD og delte nylig sin historie på TikTok, noe som resulterte i positiv respons og en følelse av fellesskap.
2 måneder siden
Carl Fredrik Bø (56) fikk ADHD-diagnose i voksen alder og mener det reddet livet hans, men kritiserer leger som er skeptiske til å skrive ut medisiner etter diagnose fra private klinikker. Tall fra FHI viser en dobling i bruken av ADHD-medisin, særlig blant voksne. Fastlege Tor Kristian Gaard er kritisk til systemet rundt private klinikker, og mener de selv bør følge opp pasientene. Pasient- og brukerombudet mottar klager på manglende oppfølging, mens Helsetilsynet understreker fastlegens rett til å gjøre egne vurderinger.