Audun Krüger (30) opplevde et totalt hårtap i løpet av fem måneder, inkludert hodehår, skjegg, øyenbryn og kroppshår. Dette skyldes en autoimmun sykdom som angriper hårsekkene.
Han beskriver opplevelsen som traumatisk og en stor psykisk påkjenning. Hudleger bekrefter at hårtap kan være svært hemmende for både menn og kvinner, men at færre menn søker hjelp.
Krüger har valgt å være åpen om sin historie for å bryte tabuet rundt menns sårbarhet og oppfordrer andre i samme situasjon til å søke støtte. Han har også markert hårtapet med en gravøl for å starte en ny tilværelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Askil Husdal Øye (27) begynte å miste håret som 18-åring, noe som førte til mange kommentarer fra både kjente og ukjente. Han holdt lenge på sitt lange hår, men klippet det til slutt kort. Tall fra Norsk Helseinformatikk viser at fem prosent av menn mister håret før 20 år, ofte grunnet genetikk. Salget av Finasterid, et legemiddel som kan bremse hårtap, har økt. Legen Kaveh Rashidi påpeker at effekten av Finasterid er begrenset, at det kan gi bivirkninger og at man må bruke det kontinuerlig. Askil har ikke brukt medisiner mot hårtap, men har forståelse for de som gjør det. Han mener aksept er viktigere enn medisinsk behandling, og at hårtap er en naturlig del av livet.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deler sine tanker og erfaringer rundt det å miste håret og bli gjenstand for kommentarer. Han husker tilbake til da han først ble oppmerksom på vikene og utviklingen av måne, og hvordan han etter hvert har vent seg til å være «ordentlig skalla». Til tross for å ha blitt vant til kommentarene, undrer han seg over hvorfor det fortsatt er sosialt akseptabelt å kommentere menns manglende hårvekst, selv fra vilt fremmede. Han oppfordrer til en mer bevisst holdning og etterlyser mer kreative kommentarer.
1 måned siden
Øyvind Rørås (42) fra Kongsberg forteller om sin kroniske ensomhet og vansker med å knytte vennskap gjennom livet. Han beskriver en oppvekst preget av få venner og en følelse av skam rundt sin ensomhet. Etter et samlivsbrudd for tre år siden, opplevde han en dyp depresjon. Psykologspesialist Jørgen Flor forklarer at ensomhet kan føre til alvorlige helseproblemer. Rørås søkte hjelp og begynte å utfordre sin sosiale angst. Etter å ha delt sin historie i media, har han fått positiv respons, gjenopptatt kontakt med sin far, og blitt invitert med på hockeykamper, noe som har bidratt til å bryte isolasjonen. Psykologen anbefaler å finne arenaer for fellesskap gjennom aktiviteter og frivillig arbeid.
2 måneder siden
Halvor Bakke forteller åpent om livet med prostatakreft, en diagnose han fikk i 2023. Han beskriver hverdagen som krevende, preget av frykt for hvordan sykdommen utvikler seg. Bakke understreker viktigheten av åpenhet rundt prostatakreft og oppfordrer menn til å sjekke seg tidlig. Han forteller at han forsøker å holde motet oppe ved å jobbe, tilbringe tid med venner og familie, og ved å realisere drømmer, som å bygge et hus i Sør-Afrika.
2 måneder siden
Influenser Amund Pettersen (23) deler sine erfaringer med OCD, en lidelse han har hatt siden ungdomsskolen. Han beskriver hvordan tvangstankene påvirker ham i hverdagen, fra dusjing til leggetid, og at symptomene kan forverres om vinteren. Professor Bjarne Hansen forklarer at typiske symptomer inkluderer tanker knyttet til smitte og sjekketvang, og understreker at mange skjuler lidelsen. Eksponeringsterapi er en effektiv behandling. Amund har lært seg å håndtere OCD og delte nylig sin historie på TikTok, noe som resulterte i positiv respons og en følelse av fellesskap.
29 dager siden
Forfatter Ulrik Høisæther forteller om sin erfaring med ufrivillig barnløshet, et tema han mener er tabubelagt blant menn. Han beskriver frustrasjonen, ensomheten og desperasjonen han følte i prosessen. Høisæther håper å bryte ned tabuer og gi håp til andre menn i samme situasjon. Artikkelen tar også for seg rykter om at Hailey og Justin Bieber skal skilles etter at Hailey sluttet å følge Justin på Instagram. Ingen av partene har kommentert ryktene.
17 dager siden
Kjendisstylist Jan Thomas (58) forteller åpent om sin kamp mot Ménières sykdom og konsekvensene for hørselen. Han deler på Instagram at han nå skal bruke høreapparat etter å ha mistet mye av hørselen på høyre øre. Tidligere har han følt skam rundt dette, men ser nå på det som en styrke å be om hjelp. Jan Thomas fikk diagnosen i 2021, etter å ha slitt med symptomer siden 2001. Han skryter av legehjelpen og støtten fra forloveden Harlem Alexander, som synes høreapparat er sexy.
1 måned siden
Eivind Øverås (35) opplevde ensomhet og mørke tanker i sin pappaperm, til tross for et aktivt sosialt liv. Han savnet samtaler og psykisk oppfølging, og følte seg ikke inkludert i tradisjonelle barselgrupper. Psykolog Aksel Inge Sinding bekrefter at dette er en vanlig følelse blant menn i permisjon, og oppfordrer til åpenhet rundt temaet. Petter Wold Bamle deler lignende erfaringer og savnet bedre tilpassede tilbud for fedre. Helsestasjonen beklager Øverås' opplevelse og lover forbedring, samtidig som de oppfordrer foreldre til å ta kontakt.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deler sin personlige historie om hvordan han utviklet en spiseforstyrrelse i tenårene etter å ha opplevd mobbing og sorg. Han beskriver hvordan han mistet kontroll over mat og trening, og hvordan komplimenter for vekttap forverret situasjonen. En lærer så at han ikke hadde det bra, og ga han et trygt rom til å være ærlig. Dette ble et vendepunkt, og han fikk hjelp av psykolog. Forfatteren understreker at livet handler om mer enn mat og kropp, og at det er viktig å oppsøke glede og snakke med andre. Han oppfordrer også lesere til å tørre å spørre andre om hvordan de har det, da mange sliter i stillhet.
2 måneder siden
I en kommentar diskuteres åpenheten rundt psykisk helse, eksemplifisert ved Kjartan Lauritzen og Jonas Benyoubs deltakelse i TV-programmet «Hver gang vi møtes». Deres åpenhet om angst fremheves som et viktig bidrag for å normalisere samtaler om mental helse blant menn. Forfatteren understreker at mange menn har hatt negative erfaringer med å åpne seg, og viser til en Reddit-tråd der menn beskriver å bli avvist eller misforstått når de deler sine følelser. Det argumenteres for at samfunnet må bli flinkere til å møte menn med forståelse og oppfordrer til å øve på å snakke om både hverdagslige og vanskelige følelser. «Hver gang vi møtes» trekkes frem som et positivt eksempel på hvordan man kan snakke om mental helse på en god måte, og potensielt endre holdninger hos menn som har mistet troen på åpenhet.