Komiker Abu Hussain kritiserer «Gutta AS» for deres humorinnhold på YouTube og TikTok, som han mener er skadelig og kan føre til rasisme. Han reagerer spesielt på en video der gruppen tilsynelatende forsøker å gjette hvem som er homofil, og en annen video som han mener spiller på fordommer mot innvandrere.
«Gutta AS» er kjent for å lage provoserende innhold, såkalt «ragebait», for å generere klikk. En forsker påpeker at denne typen innhold kan stimulere usunn maskulinitet.
En kommentator mener samfunnet også har et ansvar for den oppmerksomheten gruppen får.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer YouTube-kanalen «Gutta» for å spre skadelige holdninger og utdaterte stereotypier, spesielt blant unge gutter. Kanalen har publisert videoer med homofobisk innhold og objektivering av kvinner. Det argumenteres mot at popularitet legitimerer slikt innhold, og at «Gutta» utnytter en machokultur der vennskap bygges på å trykke andre ned. Det understrekes at kanalen har et ansvar for å bidra til en sunnere idé om maskulinitet og ta avstand fra nedverdigende humor.
2 måneder siden
En ungdomsstemme argumenterer mot tildelingen av Gullbarbie-prisen til YouTube-kanalen «Gutta». Prisen gis til aktører som får unge til å føle seg verst. Artikkelforfatteren mener at «Gutta» urettferdig stemples som verstinger, da de hovedsakelig fokuserer på humor og underholdning. Kritikken mot «Gutta» bunner i at de ikke passer inn i alles syn på hva som er greit å underholde med. Forfatteren påpeker at «Gutta» har blitt kritisert for enkelte videoer, men at de også har innhold der de selv blir vurdert. Det antydes at plattformer som TikTok, med mer skadelig innhold, burde vært vurdert for prisen i stedet.
1 måned siden
Naomi Oseki har opplevd en økning av hatefulle meldinger etter å ha deltatt i en debatt på YouTube-kanalen «Gutta». Bakgrunnen er en TikTok-video av Sebastian Brevik, hvor han antyder at tyveri er knyttet til innvandrere. Oseki og andre kritiserer Breviks uttalelser for å fremme fordommer og normalisere rasisme. Brevik selv avviser anklagene og hevder han ønsker å belyse et samfunnsproblem. Oseki er bekymret for at slike holdninger sprer seg blant unge og oppfordrer influencere til å ta ansvar og bruke sine plattformer på en mer positiv måte for å motvirke hat og rasisme.
1 måned siden
Document-journalist Lise Sørensen ble utsatt for en nettstorm etter å ha publisert et bilde av seg selv og venninner på X. Humorprofiler sammenlignet dem med IS-krigere og nazi-tyskere, noe Sørensen kritiserer som overdrevet, spesielt siden venninnene er privatpersoner. Komikerne Abubakar Hussain og Javad Elbakali står bak spøkene. Hussain forsvarte sin handling i en NRK-podkast, men slettet senere sin X-konto etter å ha mottatt hets. Elbakali beskrev det som humor, men trakk seg også fra X på grunn av hatefulle meldinger. Sørensen jobber i Document.no, et mediehus kjent for sin kritiske holdning til innvandring og islam.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg fremveksten av «Stem Frp»-trenden på TikTok, der unge brukere sprer rasistiske kommentarer. Etter et besøk av streameren IShowSpeed i Norge, opplever TikTok-brukere med minoritetsbakgrunn en økning i slike kommentarer. Politiske aktører anklager hverandre for å bidra til problemet. Artikkelen understreker viktigheten av å ta ansvar, unngå å stemple unge som rasister uten videre, og heller skape rom for åpne diskusjoner i skolen og hjemmet. Politikere oppfordres til å anerkjenne sosiale mediers rolle i polarisering, og alle oppfordres til å lytte til hverandre for å finne løsninger.
3 måneder siden
Gutta Sprut AS, med influenserne Oskar Westerlin og Sebastian Brevik i spissen, tildeles Gullbarbie-prisen for sitt skadelige innhold på sosiale medier. Innholdet, som inkluderer titler som «Gjett homsen» og «10 damer vs. Oskar Westerlin», fremstiller et nedverdigende syn på kvinner og homofile, og bidrar til homofobi og kroppspress blant unge. Organisasjonen Press har kritisert selskapet for å skape fremmedgjøring og kroppspress, spesielt for gutter. Til tross for gjentatt kritikk, har Gutta Sprut AS ikke vist anger eller forståelse for alvoret i saken, noe som understreker behovet for en vekkerklokke.
1 måned siden
Flere anonyme kontoer på TikTok misbruker Fremskrittspartiets logo og merkevare for å spre høyreradikalt innhold. Kontoen «alt.fornorge» er blant de største, og deler både offisielt Frp-materiell og videoer med rasistisk innhold. En medieforsker mener kontoene spiller på rasisme. Frp sentralt har ingen tilstedeværelse på TikTok og reagerer sterkt på misbruken av deres profil, og krever at TikTok fjerner innholdet. En ung mann fra Vestlandet står bak en av kontoene, og sier hensikten er å nå et yngre publikum og fremme Frps politikk.
1 måned siden
Treningsinfluencer Espen Berg, kjent som «Muskelbunt1», har møtt kritikk etter å ha publisert en video der han konfronterer to menn på et treningssenter angående deres kroppslukt. I videoen, som har fått stor oppmerksomhet, gir Berg de to beskjed om å dusje oftere, noe han mener er til deres eget beste og for de andre på treningssenteret. Kritikere, inkludert ungdomsskolelærer Marius Sæther Flå, mener Berg burde ha tatt en privat samtale med mennene istedenfor å publisere videoen. Flå påpeker også at Bergs handlinger har ført til rasistiske kommentarer i kommentarfeltet, noe Berg avviser. Jurist Jon Wessel-Aas mener videoen er innenfor lovens rammer, da de involverte er vanskelig å identifisere for de fleste.
2 måneder siden
En kronikk argumenterer for at spredningen av «Stem Frp»-kommentarer på TikTok er et symptom på en urovekkende utvikling i samfunnsdebatten. I stedet for åpen dialog om vanskelige temaer, ser man at folk gjemmer seg bak kodeord og indirekte kommentarer, spesielt under videoer av personer med innvandrerbakgrunn. Dette skjer fordi mange frykter stempling, hets eller ekskludering dersom de ytrer seg åpent. Resultatet er ekkokamre og økt splittelse, hvor politikk reduseres til overfladiske vitser og memes. Kronikkforfatteren oppfordrer til å skape et klima der vanskelige spørsmål kan diskuteres uten frykt, for å unngå en situasjon der alle snakker, men ingen lytter.
2 måneder siden
Den norske komikeren Claude Bonde, kjent som «Yabatan» i Japan, kritiserer norsk humor for å være for enkel og basert på underbuksehumor. Han mener norske komikere ofte tyr til sex, utseende og å snakke nedsettende om andre for å få oppmerksomhet. Bonde sammenligner dette med japansk humor, som han beskriver som mer kreativ, intelligent og selvutleverende. Han mener også at norske komikere lever i en medieboble og mangler perspektiv på hva folk flest synes er morsomt. NRK svarer at de ikke er enige i Bondes kritikk og at humor er subjektivt.