En analyse fra den russiske avisen Meduza viser at Russland har gjort fremgang i Ukraina i 2024 ved å bruke en ny taktikk. De har okkupert 3320 kvadratkilometer, men lider store tap av personell og utstyr.
Russland sliter med å erstatte tapte stridsvogner, og deres militære potensial reduseres. Ukraina har også problemer, da de mangler våpenforsyninger og er avhengig av USA.
Fredsforhandlinger er vanskelige, da Russland ønsker permanent eierskap over okkuperte områder, mens Ukraina krever sikkerhetsgarantier. Meduza mener Putins hovedmål er å gjøre Ukraina avhengig av Russland gjennom en politisk krise.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
5 dager siden
Krigen mellom Russland og Ukraina har medført store tap på begge sider, og en klar militær seier virker usannsynlig. Tor Bukkvoll, sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, mener Russland for øyeblikket ikke har kapasitet til å angripe andre land enn Ukraina. Han tror krigen vil fortsette i et langsommere tempo eller ende i en våpenhvile uten en fredsavtale. Putin ønsker å bevare Russlands status som stormakt og sikre sin politiske overlevelse, men krigen har svekket regimet. En russisk seier kan føre til økt nasjonalisme i Ukraina og en mer selvhevdende russisk stat som bruker hybridkrigføring. Eksperter peker på at Putin ikke kan framstå som en taper, og at en fredsavtale som gir Russland for stor fordel, vil være problematisk for Vesten. En langvarig konflikt uten klar løsning, lik en Korea-løsning, anses som mest sannsynlig.
17 dager siden
Russland har intensivert sin offensiv i Ukraina, men møter betydelige utfordringer. Til tross for nylige territoriale gevinster, sliter Russland med store tap og begrenset fremgang. Analytikere peker på at Russlands hær er svekket, frontlinjen er utvidet, og Ukraina har forbedret sitt forsvar med droneteknologi. Putin er under press for å vise resultater, men står overfor økonomiske vanskeligheter og reduserte ressurser. Ukraina er nå bedre rustet med egenprodusert krigsmateriell og økt støtte fra utlandet, noe som gjør fremtidige russiske angrep vanskeligere.
4 måneder siden
Artikkelen understreker at Russlands invasjon av Ukraina er i strid med folkeretten og menneskerettighetene. Selv om det er et økende ønske i Vesten om fredsforhandlinger, må disse skje på Ukrainas premisser, ikke Russlands. Artikkelen påpeker at regjeringskriser i store land som Tyskland, Frankrike og USA, samt manglende våpenleveranser, svekker Ukrainas posisjon. Det understrekes at konflikten har konsekvenser for sikkerhet og stabilitet globalt, og at støtte fra land som Kina og Nord-Korea til Russland forverrer situasjonen. Norske myndigheter er tydelige på at forhandlinger må skje på Ukrainas vilkår.
3 måneder siden
Artikkelen oppsummerer krigen i Ukraina i 2024, og hevder at Ukraina har kommet styrket ut, til tross for territorielle tap. Russland har mistet store styrker og opplever økonomiske problemer. Ukraina har invadert Russland og styrket sin forsvarsindustri. Vestlig støtte har vært mangelfull, spesielt fra Norge. Ukraina har vunnet slaget om Svartehavet ved hjelp av sjødroner. Artikkelen hevder at 2024 har vært vanskelig for Ukraina, men enda vanskeligere for Russland, og at en russisk kollaps kan være i gang.
3 måneder siden
Artikkelen utforsker muligheten for en slutt på krigen i Ukraina i 2025, og fremhever Russlands fremgang og store tap. Donald Trumps rolle som ny president i USA og hans løfte om en rask avslutning på krigen analyseres. Ukrainas president Zelenskyj forsøker å posisjonere seg som en forhandlingspartner for Trump. Eksperter understreker at Putins vilje til forhandlinger er avgjørende for en fredsløsning. Artikkelen belyser også viktigheten av amerikansk militær støtte og sikkerhetsgarantier for Ukraina for å unngå en ny konflikt.
2 måneder siden
Eksperter ser dystert på fremtiden til Ukraina tre år etter Russlands invasjon, og peker på Russlands militære overtak og USAs politiske manøvrer som avgjørende faktorer. Russland har et overtak på slagmarken, samtidig som signaler fra USA om normalisering av forholdet gir Russland håp. Krigstrøtthet øker i begge land, og en potensiell fredsløsning kan innebære at Ukraina må avstå territorium. Hvorvidt Trump vil legge press på Russland eller trekke støtten til Ukraina, vil ifølge ekspertene være avgjørende for krigens videre forløp og utfall.
3 måneder siden
Russland har lidd betydelige tap av militært materiell i Ukraina, dokumentert av Oryx, med over 20 000 ødelagte eller skadede stridsvogner og kjøretøyer. Dette tilsvarer omtrent et års produksjon av stridsvogner. Tapene fører til at lagrene tømmes, og Russland tar i bruk eldre utstyr fra Sovjettiden. Eksperter som Palle Ydstebø og Tor Bukkvoll mener dette svekker Russlands evne til å føre krig. Ukraina opplever også tap, men fokuserer på å ødelegge russisk materiell. Begge parters mangel på materiell kan øke sannsynligheten for forhandlinger, selv om utfallet er usikkert.
1 måned siden
Ukraina står i fare for å miste kontrollen over et okkupert område i Kursk-regionen i Russland, noe som kan svekke deres posisjon i fremtidige fredsforhandlinger. Russiske styrker har hatt fremgang og nærmer seg den ukrainske grensen. Forsker Tobias Sæther påpeker at situasjonen er usikker, og at det er tvilsomt om Ukraina kan opprettholde sine posisjoner i området. Selv om den diplomatiske gevinsten ser ut til å utebli, mener Sæther at det er for tidlig å konkludere om operasjonen var riktig, da Russland har brukt store ressurser i området. Ukraina har nå nok med å forsvare seg langs frontlinjen.
2 måneder siden
Russland og USA diskuterer en mulig fredsavtale for Ukraina, men etterretning tyder på at Putin fortsatt ønsker full kontroll over landet. Samtidig sender Russland store mengder soldater til fronten i det ukrainere beskriver som «kjøttangrep». Ukraina sliter med soldatmangel, men forsøker å holde stand og vinne tilbake territorium, også på russisk side. Europeiske land reagerer på å bli satt på sidelinjen i fredsforhandlingene, og EU forbereder en stor militær støttepakke for å styrke Ukrainas posisjon.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Vladimir Putins strategi i Ukraina-krigen, der han trenerer en våpenhvile til tross for press fra Donald Trump. Putin ønsker å vinne tid for å sikre kontroll over den russiske Kursk-regionen og stiller betingelser for en våpenhvile, samtidig som Russland intensiverer kampene. Trump ønsker rask fred for å bedre forholdet mellom USA og Russland, noe som potensielt skader Ukraina og USAs allierte i Europa. Artikkelen belyser også hvordan USA ikke lenger omtaler Russland som den aggressive parten, selv om det er en angrepskrig.