I desember ble det skapt 256. 000 nye jobber i USA utenfor landbruket, noe som overgikk økonomers forventninger på 165. 000.
Arbeidsledigheten falt til 4,1 prosent, og lønnsveksten gikk ned til 3,9 prosent. De sterke jobbtallene førte til at dollaren styrket seg. USAs sentralbank (Fed) har tidligere kuttet renten, og markedet forventer ikke flere kutt før i juni.
Eksperter beskriver den amerikanske økonomien som sterk, men uttrykker bekymring for usikkerheten knyttet til Trumps forhandlingstaktikk. Jobbtallene er en viktig indikator for økonomisk utvikling og påvirker sentralbankens rentebeslutninger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
I desember ble det skapt 256.000 nye jobber i USA, noe som overgikk forventningene til økonomene. Arbeidsledigheten falt til 4,1 prosent, og lønnsveksten gikk ned til 3,9 prosent. Jobbtallene førte til at dollaren styrket seg. USAs sentralbank hadde kuttet renten i desember, og markedet forventer ikke flere kutt før i juni. Eksperter mener den amerikanske økonomien er sterk, men peker på usikkerhet knyttet til Trumps forhandlingsstrategier.
3 måneder siden
New York-børsen opplever et fall etter at nye jobbtall i USA overgikk forventningene. Det ble skapt 256.000 jobber i desember, mens økonomene hadde forventet 165.000. Dette førte til at de amerikanske tiårsrentene steg til nesten 4,8 prosent, og 30-årsrenten over fem prosent. Utviklingen indikerer at markedet tror USAs sentralbank vil holde renten høyere lengre, noe som skaper usikkerhet rundt fremtidige rentekutt. Selv om et rentekutt i mars er forventet, er det ikke lenger sikkert.
2 måneder siden
USA rapporterte om 143.000 nye jobber utenfor landbruket i januar, noe som er lavere enn forventet. Økonomer hadde estimert 175.000 nye jobber. Arbeidsledigheten falt til 4,0 prosent, mens lønnsveksten steg til 4,1 prosent. Desember-tallene ble revidert opp til 307.000 nye jobber. Jobbtallene er viktige for USAs sentralbank (Fed) i vurderingen av styringsrenten. JP Morgan tror likevel ansettelsene vil fortsette å øke, noe som vil påvirke forbruket positivt.
1 måned siden
Det amerikanske arbeidsmarkedet økte med 151.000 jobber i februar, under forventningene. Arbeidsledigheten steg samtidig til 4,1 prosent. Jobbveksten i USA er en viktig indikator for økonomisk utvikling globalt, og påvirker sentralbankens rentebeslutninger. Økonomer diskuterer om den lave veksten indikerer en oppbremsing, og faktorer som utfasing av støtteordninger samt politiske endringer kan spille inn. Svakere jobbvekst kan øke sannsynligheten for rentekutt, og lønnsveksten i tjenestesektoren vil være viktig for inflasjonen fremover.
1 måned siden
USA rapporterte om 151.000 nye jobber utenfor landbruket i februar, noe som var under forventningene på 160.000. Jobbtallene, som anses som en viktig indikator for USAs økonomi, viser en svak økning fra januar, da det ble skapt 143.000 jobber. En seniorøkonom påpeker at oppsigelser i staten hadde liten effekt på tallene for februar, men forventer større utslag i de kommende månedene. Til tross for oppsigelser, understrekes det at antallet som får nye jobber hver måned er betydelig høyere.
25 dager siden
USAs arbeidsmarked viste overraskende gode resultater i mars med 228.000 nye jobber, betydelig over forventningene på 140.000. Samtidig økte arbeidsledigheten til 4,2 prosent, mens jobbtallene for januar og februar ble nedjustert. Til tross for de positive tallene, advarer eksperter om at dette kan være den siste sterke jobbrapporten på en stund, og forventer et fall i jobbtallene i de kommende månedene.
1 måned siden
Den norske kronen opplever en markant styrking mot dollaren i mars, drevet av overraskende høye inflasjonstall og forventninger om økte renter. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR Bank fremhever at Donald Trumps konfronterende politikk og usikkerhet rundt tollsatser også bidrar til denne utviklingen. Tirsdag kostet en dollar 10,70 kroner, ned fra 10,90 før helgen. Statistikk fra SSB viser en prisstigning på 3,6 prosent i februar, noe som ifølge Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen gjør et rentekutt mindre sannsynlig. Olsen spår at Norges Bank må heve rentebanen med 50 punkter.
3 måneder siden
USAs konsumprisindeks (KPI) økte til 2,9 prosent i desember, fra 2,7 prosent i november. Dette er den tredje måneden på rad med økning i inflasjonen på årsbasis. Energiprisene er en hovedårsak til oppgangen, og står for over 40 prosent av prisveksten. Kjerneinflasjonen, som ser bort fra mat- og energipriser, sank til 3,2 prosent, mens månedsveksten økte til 0,4 prosent. Matpriser, husly, flybilletter, biler og helsehjelp bidro også til den generelle prisveksten. Sterke jobbtall førte til svingninger i markedet og en styrking av dollaren. Den amerikanske sentralbanken (Fed) har rentemøte om to uker, men markedet forventer ikke rentekutt før i juni.
3 måneder siden
Den norske krona er svært svak mot dollaren, og valutastrateg Dane Cekov frykter at dollaren kan stige til 12 kroner. Dette skyldes i hovedsak en styrking av dollaren, drevet av sterke amerikanske arbeidsmarkedstall og usikkerhet rundt Donald Trumps politikk. De gode tallene har redusert forventningene til rentekutt fra den amerikanske sentralbanken. Samtidig bidrar Trumps varslede tollpolitikk til å styrke dollaren som en trygg havn, selv om han selv ønsker en svakere dollar. Markedet er nervøst og følsomt for uttalelser, noe som skaper usikkerhet rundt kronekursen.
4 måneder siden
Den amerikanske sentralbanken (Fed) forventes å kutte renten for tredje gang i år, og styringsrenten vil da ligge mellom 4,25 og 4,50 prosent. Dette til tross for at amerikansk økonomi viser sterkere nøkkeltall enn forventet, med en viss oppbremsing i nedgangen av prisveksten. Eksperter mener dette kan være det siste rentekuttet i denne syklusen, og at det kan gå lang tid til neste gang. Den sterke økonomiske utviklingen i USA har ført til en diskusjon om det nøytrale rentenivået, som kan være høyere enn antatt. Dette kan også påvirke Norges Bank, ifølge rentestrateg Lars Mouland.