Dagbladet-journalistene Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant ble tildelt Subjektprisen i litteratur for boken «Partiet», som omhandler interne forhold i Arbeiderpartiet. Prisutdelingen ble foretatt av Durek Verrett.
Boken har tidligere vært gjenstand for kritikk, blant annet for bruk av anonyme kilder og påståtte faktafeil. Forfatterne uttrykte stolthet over prisen og kritiserte pressen for det de kalte en «heksejakt».
Under samme arrangement ble også prisen for Årets stemme delt ut til FpU-leder Simen Velle. Andre priser gikk til Bymuseet i Bergen, bandet Darkthrone og Anders Nordstad.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
24 dager siden
Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne, forfatterne bak den omdiskuterte boken «Partiet», har klaget Bergens Tidende inn til PFU for brudd på god presseskikk. Klagen retter seg mot en kommentar av kulturredaktør Jens Kihl, som forfatterne mener inneholder flere faktafeil og gir et feilaktig inntrykk av boken. De hevder de skulle hatt rett til samtidig imøtegåelse. Bergens Tidende avviser klagen og mener kommentaren ikke overskrider grensene for hva en kommentar kan inneholde. Gilbrant og Suvatne, som nylig gikk over til Nettavisen, har tidligere varslet flere PFU-klager mot medier for deres omtale av «Partiet», en bok om interne forhold i Arbeiderpartiet.
4 måneder siden
Nettavisen har ansatt de tidligere Dagbladet-journalistene Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant. De to journalistene er kjent for å ha skrevet den omstridte boken «Partiet», som omhandler Arbeiderpartiet. Ansettelsen markerer en overgang for Suvatne og Gilbrant fra Dagbladet til Nettavisen. Boken «Partiet» har tidligere skapt debatt og oppmerksomhet rundt Arbeiderpartiet.
4 måneder siden
Subjekt-prisene i Oslo samlet en mangfoldig gruppe mennesker og overraskende prisvinnere. Utstillingen om Magnus Lagabøters Landslov vant Årets utstilling, mens Durek Verrett, som kalte seg selv «Kongen av kontroverser», delte ut prisen for Årets litteratur. Han understreket viktigheten av uenighet og utfordring. «Partiet. En innsideberetning om Arbeiderpartiets fall» ble kåret til Årets bok. Andre priser gikk til «Kids in crime» og «Love Me Land», som begge har vært omdiskutert. Prisutdelingen ble ledet av Gaute Berg Næss og Snorre Monsson, og åpnet av dragartisten Skrellex.
1 måned siden
Litteraturkritikerprisene for 2024 ble delt ut på Litteraturhuset i Oslo, hvor Kyrre Andreassen vant prisen for beste skjønnlitterære voksenbok med romanen «Ikke mennesker jeg kan regne med». Andreassen var ikke nominert til Brageprisen. Per Dybvig mottok prisen for beste barne- og ungdomsbok for «De står i kø». Sigurd Hverven vant for beste sakprosabok, Thea Selliaas Thorsen for beste oversettelse, og Kåre Bulie ble kåret til årets litteraturkritiker.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler tildelingen av hedersprisen på Idrettsgallaen, der Johan Kaggestad ble hedret posthumt sammen med Bjørge Stensbøl, Hans Trygve Kristiansen og Dag Kaas for deres innsats i utviklingen av norsk toppidrett. Kritikken rettes mot at Kaggestad ikke fikk prisen mens han levde, og at tildelingen kommer etter et stort folkelig engasjement for å hedre ham. Det stilles også spørsmål ved juryens sammensetning, med tanke på Olympiatoppens innflytelse. Selv om prisen er fortjent, fremheves det som flaut at den ikke ble gitt tidligere, og at Kaggestad ikke fikk oppleve anerkjennelsen selv.
3 måneder siden
Johan Kaggestad ble posthumt tildelt hedersprisen på Idrettsgallaen, sammen med Børge Stensbøl, Dag Kaas og Hans Trygve Kristiansen. Tildelingen har ført til kritikk, da mange mener Kaggestad burde fått prisen mens han var i live. Kommentator Ernst A. Lersveen uttrykte irritasjon over at prisen kom for sent, og mente juryen burde ha hedret Kaggestad tidligere. Stian Karlsen kritiserte mediene for å fokusere for mye på Kaggestad, og dermed overskygge de andre prisvinnerne.
2 måneder siden
Vixen Awards har gjennom årene skapt overskrifter, ikke bare for prisutdelinger, men også for skandaler og kontroverser. I 2016 vakte Sophie Elise Isachsen oppsikt ved å blotte brystet på scenen, mens Ulrikke Falch og Jørgine Vasstrand i 2018 kritiserte prisutdelingen for å fremme et usunt kroppsfokus. Kristin Gjelsvik brukte sin takketale i 2020 til å kritisere Sophie Elise Isachsen, og Iselin Guttormsen opplevde et humorinnslag som krenkende i 2019. I 2023 skapte Natt&Dag debatt med sine nådeløse moteanmeldelser fra rød løper. Disse hendelsene har bidratt til å forme Vixen Awards' omdømme som en arena for både feiring og kritikk.
3 måneder siden
Johan Kaggestad ble posthumt tildelt hedersprisen på Idrettsgallaen, sammen med Bjørge Stensbøl, Dag Kaas og Hans Trygve Kristiansen. Tildelingen har ført til debatt, da flere mener Kaggestad burde fått prisen mens han levde. Kritikere, som fotballekspert Lars Tjærnås og kommentator Ernst A. Lersveen, mener juryen viste inkompetanse ved å ikke gi Kaggestad prisen tidligere, spesielt med tanke på hans kjente sykdom. Andre, som Mina Finstad Berg, mener det er rett å gi ham prisen nå. Petter Northug uttrykte at folk bryr seg mer om Kaggestad enn selve gallaen. Kaggestad var kjent som sykkelkommentator og trener for langdistanseløpere, og mange mente han burde fått prisen også ved tidligere utdelinger.
3 måneder siden
Boken «Løgnen» av TV2s krimreportere Kenneth Fossheim og Magnus Braathen avslører politiets metoder i en drapssak der en sjubarnsmor var mistenkt for å ha drept sin far og eksmann. Politiet brukte en hemmelig agent som utga seg for å være en venninne for å få den mistenkte til å tilstå. Agenten ga gaver og spanderte opphold for å vinne tillit. Den mistenkte ble dømt for drap, men hevder sin uskyld. Boken kritiserer politiets metoder og stiller spørsmål ved rettssikkerheten. Forfatterne mener boken må føre til en gjennomgang av politiets praksis med hemmelige agenter, da den fratar mistenkte rettigheter.
2 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har felt Nettavisen for en kommentar som tolket varslene mot Trond Giske som delvis fabrikkert. Nettavisen mener dette er en tolkning av hendelsesforløpet som er beskrevet i en bok, og ikke en påstand som krever samtidig imøtegåelse. Flertallet i PFU mente derimot at kommentaren var en påstand av alvorlig karakter. Redaktøren i Nettavisen er uenig i avgjørelsen og mener PFU svikter sin oppgave med å forsvare den frie meningsjournalistikken. Et mindretall i PFU tok dissens og mente at den frie kommentaren må vernes. Det er ingen ankemulighet i PFU, og fellelsen blir derfor stående.