Fredsprisvinner Narges Mohammadi er midlertidig løslatt fra fengsel i Iran for medisinsk behandling etter en operasjon. Hun er dømt til 31 års fengsel for sin aktivisme og deltakelse i «Kvinne, liv, frihet»-bevegelsen.
Til tross for risikoen for strengere straff, uttrykker hun sterk kritikk av det iranske regimet og dets allierte. Mohammadi mener regimet er svekket og oppfordrer til fortsatt motstand, selv om hun snart må tilbake i fengsel.
Hun har også fått snakket med sin familie for første gang på tre år. Mohammadi understreker at kampen handler om liv eller død, og at det er viktig å fortsette å kjempe for frihet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Vesam Heydari, en iransk konvertitt til kristendommen, ble forsøkt utsendt fra Norge etter at lagmannsretten mente det var liten risiko for forfølgelse. Tingretten omgjorde vedtaket, men Heydari ble likevel sendt ut. I siste liten grep Høgsterett inn og beordret at saken skal behandles på nytt i lagmannsretten. FrPs asylpolitiske talsperson kritiserer de mange ankemulighetene i saken, mens KrF-lederen er lettet og peker på risikoen konvertitter utsettes for i Iran. Heydari sitter nå på Trandum i påvente av ny behandling.
3 måneder siden
Rula (31), en palestinsk journalist, ble løslatt fra et israelsk fengsel som en del av en fangeutveksling. Hun forteller om mishandling og ydmykende behandling under fangenskapet, inkludert å bli tvunget til å se en truende video og knele i lange perioder. Hun beskriver også nakenvisitasjoner og trusler. Hun ble advart mot å snakke med media om opplevelsene. Rula ble arrestert etter å ha delt innlegg i sosiale medier og dømt for oppvigleri. Hun beskriver også vanskelighetene med å være adskilt fra sin ett år gamle datter i ti måneder. Til tross for advarsler, ønsker hun å fortelle sin historie for å belyse lidelsene til palestinske fanger.
4 måneder siden
Iranske kvinner bruker håret som et våpen i sin motstand mot regimet ved å gå uten hijab i offentligheten. Dette skjer til tross for risikoen for arrestasjon. En ny lov som skulle skjerpe straffene for å gå uten hijab er midlertidig lagt på is, noe som tolkes som en intern strid i regimet. Samtidig sliter Iran med en rekke problemer, inkludert en økonomisk krise, strømproblemer og høy arbeidsledighet. Eksperter mener regimet er svekket, og det spekuleres i om det kan stå overfor et fall som ligner det syriske.
3 måneder siden
Den italienske journalisten Cecilia Sala er tilbake i Italia etter å ha blitt løslatt fra varetekt i Iran. Hun ble pågrepet 19. desember, etter å ha reist inn i landet med journalistvisum. Sala tilbrakte tre uker i fengsel, hvor hun ifølge familien ble holdt i isolasjon. Løslatelsen kom etter diplomatisk innsats, og Sala ble møtt av familien og statsminister Giorgia Meloni ved ankomst i Roma. Pågripelsen skjedde kort tid etter at en iransk forretningsmann ble pågrepet i Milano.
4 måneder siden
Bashar Barhoum, en syrisk aktivist, ble arrestert og fengslet i sju måneder for sin kritikk av Irans rolle i Syria. Han ble utsatt for tortur og umenneskelig behandling i fengselet. Han ble dømt til døden, men ble reddet da opprørere stormet fengselet og frigjorde fangene. Opprøret førte til at Assad flyktet fra Damaskus. Barhoum er fortsatt redd for represalier, men er takknemlig for sin frigjøring.
4 måneder siden
Iranske Jamile og datteren Darya flyktet til Norge for 14 år siden og har siden fått flere avslag på asyl. De saksøkte staten og vant i retten, som kjente Utlendingsnemndas (UNE) vedtak som ugyldige. Retten fant at det var gjort flere feilvurderinger i begge sakene. Darya fikk innvilget asyl etter at retten vurderte hennes legning som troverdig, mens Jamile fortsatt risikerer utsendelse da UNE har anket tingrettens kjennelse. Jamile frykter forfølgelse i Iran på grunn av sin bahá'í-tro, men UNE mener hennes frykt ikke er velbegrunnet. Advokaten kritiserer UNE for å ikke lytte til FN og for å svekke tilliten til saksbehandlingen.
1 måned siden
Tre Palestina-aktivister er frifunnet for å ha voldt fare mot Frp-leder Sylvi Listhaug. Kvinnene var tiltalt for overtredelse av straffeloven etter en hendelse der de fulgte etter Listhaug og ropte slagord. Aktoratet hadde bedt om ubetinget fengsel, men retten kom frem til at handlingene ikke var straffbare. Forsvarerne mener dommen er en viktig seier for ytringsfriheten og retten til å uttrykke politisk engasjement. Listhaug sier hun tar dommen til etterretning, men at den kan få konsekvenser for hvordan politikere må tenke sikkerhet fremover.
4 måneder siden
Iranske myndigheter har vedtatt en ny lov om «kyskhetskultur og hijab» som gir strenge straffer for kvinner som ikke overholder hijab-påbudet. Kvinner risikerer nå dødsstraff, piskeslag eller opptil ti års fengsel for å fremme feil bruk av hijab eller protestere mot reglene. Loven gir også privatpersoner rett til å tvinge kvinner til å overholde reglene. Amnesty International frykter at loven vil føre til brutale arrestasjoner og lange fengselsstraffer. Myndighetene har også innført videoovervåkning og planlegger behandlingsklinikker for kvinner som ikke bruker hijab. Dette ses som en reaksjon på de store protestene etter Mahsa Aminis død i 2022.
4 måneder siden
Marzieh Hamidi, en 22 år gammel afghansk taekwondoutøver, lever under politibeskyttelse i Paris etter å ha kritisert det afghanske cricketlandslaget for deres tilknytning til Taliban. Hun mottar tusenvis av trusler, inkludert detaljerte beskrivelser av vold og drap, og opplever at hun er konstant overvåket. Truslene startet etter at hun i et intervju kritiserte cricketlandslaget for å normalisere Taliban. Til tross for den overveldende frykten, fortsetter Hamidi å kjempe for kvinners rettigheter i Afghanistan og har et håp om å delta i OL. Hun har også lansert emneknaggen #LetUsExist for å øke bevisstheten om kvinners situasjon i Afghanistan.
1 måned siden
Advokat Maria Hessen Jacobsen mener kvinner bør få kortere fengselsstraffer enn menn, grunnet dårligere soningsforhold i kvinnefengsler. NRK har avdekket at kvinner i snitt får mildere straffer. I en konkret sak argumenterte Jacobsen for strafferabatt basert på kjønn, og dommeren vektla dette. Kriminalomsorgen erkjenner at mange fengsler er tilpasset mannlige innsatte, og at dette ikke samsvarer med kvinners behov. Det er uenighet om hvorvidt kvinners soningsforhold faktisk er dårligere, men det er iverksatt tiltak for å bedre situasjonen, inkludert etablering av en egen kvinneavdeling i Skien fengsel. Det er også bestemt at det skal lages en psykiatrisk spesialavdeling for kvinner samme sted.