En diskusjon om saftens holdbarhet førte til at det ble oppdaget at mange oppbevarer saft feil. Produsenter som Lerum og Orkla anbefaler at saft oppbevares kjølig etter åpning for å bevare kvaliteten og smaken best mulig.
Selv om det ikke er farlig å oppbevare saft i romtemperatur, kan det føre til at den mister farge og at holdbarheten reduseres noe. Spesielt gul saft kan miste fargen ved oksidering.
Lys påvirker også holdbarheten negativt. Produsentene tror mange ikke er klar over at saft bør oppbevares kjølig og mørkt for å vare lengst mulig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen omhandler holdbarhet på kaffe, spesielt med tanke på kampanjetilbud. Ifølge Norsk Kaffeinformasjon holder kommersiell kaffe seg i omtrent ett år takket være pakking med gass. Kaffe fra småskalaprodusenter har kortere holdbarhet. Når posen er åpnet, taper kaffen seg raskt i kvalitet, spesielt ved eksponering for lys og luft. Det anbefales å oppbevare kaffen i originalemballasjen, lukket og mørkt. Frysing er mulig i lufttett beholder, men kondens og luktabsorpsjon kan være et problem.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler holdbarhetsmerking av kosmetikk og hudpleieprodukter. Produkter med holdbarhet under 30 måneder skal merkes med timeglass-symbol og utløpsdato, eller 'Best før'. Produkter med lengre holdbarhet merkes med et krukke-symbol som angir holdbarhet etter åpning. Mattilsynet krever at merkingen er på norsk. Forbrukerrådet kritiserer merkingen for å være forvirrende og lite intuitiv for forbrukerne, og mener at mange produkter kastes unødvendig da de kan være brukbare etter utløpsdato. Dette fører til produktsvinn og er ikke bærekraftig.
3 måneder siden
NHO Mat og Drikke har bedt helsemyndighetene vurdere tilsyn med kostholdspåstander fra kommersielle aktører i sosiale medier. De er bekymret for at mange nordmenn legger om kostholdet og spiser mindre ultraprosessert mat, og mener det er for mange ulike råd og perspektiver i kostholdsdebatten. Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer forslaget og mener NHO forsøker å begrense forbrukernes mulighet til å ta informerte valg. Hun mener NHO heller burde produsere mer ren mat, enn å kontrollere de som kritiserer ultraprosessert mat. NHO avviser at forslaget er et forsøk på sensur og hevder det handler om å sikre like spilleregler for alle som fremsetter påstander om helse og kosthold. Helseministeren og mataktørene skal fortsette diskusjonen om temaet.
3 måneder siden
En TikTok-video har vist store prisforskjeller mellom fersk og fryst kjøttdeig, der den fryste varianten er betydelig billigere og har inntil ett års holdbarhet. Dette har fått forbrukere til å reagere, spesielt med tanke på at fersk kjøttdeig kun har et par ukers holdbarhet. Mattilsynet påpeker at langvarig frysing av fet kjøttdeig kan påvirke smaken, men understreker at produsentene tar hensyn til dette ved fastsettelse av holdbarhetsdato. Holdbart, som selger fryst kjøttdeig, forsikrer at de kun selger varer av god kvalitet og at rask nedkjøling og hurtig frysing bidrar til lang holdbarhet. De jobber nå med å oppdatere etikettene for å tydeliggjøre at Fatland Ølen AS er produsenten av kjøttdeigen.
1 måned siden
En hermetikk-ekspert anbefaler å ha en rotasjonsplan for hermetikken i beredskapslageret ditt. Selv om hermetikk kan holde lenge, bør man bytte ut maten etter hvert for å sikre best mulig smak og kvalitet. Det er viktig å skille mellom «best før» og «brukes innen», da mat med sistnevnte merking kan være helsefarlig etter utløpsdatoen. Matindustrien bruker ikke hermetikk i større grad fordi de ønsker høy omsetning og mer effektive løsninger i butikkhyllene.
3 dager siden
Visste du at billig-potetgullet i butikken kan lages av din favorittprodusent? En artikkel avslører at Maarud produserer egne merkevarer for Rema 1000 og Coop.
7 dager siden
Kokken Anette Fjelleng Hansen gir råd om hvordan man best oppbevarer mat i fryseren og hvor lenge ulike matvarer kan holde seg. Fett og saltinnhold påvirker holdbarheten, da fett kan harskne og salt kan fremskynde denne prosessen, spesielt i spekemat og salt fisk. Korrekt emballering med fryseposer eller plastfolie, helst vakuumert, er viktig for å unngå fryseskader og smaksforandringer. Maten bør spises samme dag som den tines, spesielt kjøtt som var ferskt da det ble fryst ned. Holdbarheten varierer fra 3 til 12 måneder avhengig av type kjøtt og fisk, med reinsdyr og viltkjøtt som kan oppbevares lengst. Selv om maten kan være trygg å spise etter anbefalt tid, vil kvaliteten gradvis forringes. Fjelleng Hansen anbefaler å bruke syn, lukt og smak som vurderingskriterier før man kaster mat.
1 måned siden
Ringnes har oppdaget en produksjonsfeil som gir enkelte Pepsi Max-flasker et grålig skjær. Feilen berører omtrent 1,5 dagers produksjon av halvlitersflasker. Ifølge Ringnes er det viktig å understreke at både innhold og flasker er trygge og har bestått alle nødvendige tester. Pepsi Max er Norges mestselgende brus og står for en betydelig andel av det totale brussalget i landet. Årlig selges det rundt 170 millioner liter av den populære brusen.
4 måneder siden
Eksperter advarer om at frysebokser ikke bør stå i for kalde rom, som uisolerte kjellere, uteboder, garasjer eller hytter om vinteren. For lav temperatur kan føre til at kompressoren slites ut fordi smøremidlene blir tykkere. Dette kan resultere i at fryseren går i stykker, og slike skader dekkes ikke av forsikringen. Forsikringen dekker kun skader som skyldes plutselige og tilfeldige hendelser, som lynnedslag. I tillegg kan garantien bortfalle hvis fryseren ikke brukes i henhold til bruksanvisningens anbefalte romtemperatur. Det anbefales å installere en varmekilde for å holde temperaturen stabil.
2 måneder siden
Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer Gilde og andre matvareprodusenter for å «sunnvaske» usunne produkter ved hjelp av helsepåstander og attraktive forpakninger. Hun fremhever bacon som et eksempel, der produkter med mindre fett ofte inneholder flere tilsetningsstoffer som røykaroma og stabilisatorer. Nortura, som eier Gilde og Prior, svarer at de jobber med å redusere prosesseringsgraden og tilsetningsstoffer, samtidig som de må balansere smak, kvalitet og mattrygghet. EUs forbud mot røykaroma på grunn av helsebekymringer tvinger produsentene til å finne alternative løsninger.