En ny norsk app, «Tings», samarbeider med Elkjøp for å hjelpe nordmenn å selge brukt elektronikk. Appen gir oversikt over verdien, estimerer salgspriser og kobler brukere med Elkjøps innbytteløsninger.
Elkjøp anslår at elektronikk for milliarder ligger ubrukt i norske hjem. Forbrukerrådet støtter initiativet for mer bærekraftige valg.
Tings konkurrerer med Powers RePower-system. SSB-tall viser økende elektronisk avfall og at mange nordmenn lagrer gamle apparater.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Flere butikker i Norge har innført panteordninger for brukte elektronikk- og husholdningsprodukter. Power tilbyr bonuspoeng for innlevert elektronikk, mens Elkjøp gir avslag på nye varer eller gavekort. Jernia gir innbytterabatt på kjøkkenutstyr og brannslukkere ved innlevering av tilsvarende gamle produkter. Clas Ohlson gir pant for blekkpatroner og tonerkassetter. I tillegg gir flere butikker rabatt på kullsyrepatroner ved innlevering av gamle. Disse ordningene oppfordrer til gjenvinning og gir kundene mulighet til å spare penger.
1 måned siden
Appen e-tilbudsavis, som lar brukerne søke etter og sammenligne dagligvaretilbud, har opplevd kraftig vekst. Bruken har økt med 20 prosent det siste året, og appen har registrert 53 millioner søk etter tilbud. Appen skiller seg ut ved at den lar brukerne sortere tilbud etter pris per kilo eller liter, noe som gjør det lettere å finne de beste tilbudene. Kjøttdeig er den mest populære varen å søke etter. Norge skiller seg ut fra nabolandene med tidspunkt for kundeaviser og bruk av relative priser.
1 måned siden
Stadig flere nordmenn ønsker å kjøpe og selge brukt, spesielt om våren. En undersøkelse viser at syv av ti nordmenn planlegger å tjene penger på vårrengjøringen. Vårsesongen er høysesong for oppussing og salg av sesongvarer, og kategorier som klær, møbler og elektronikk er populære. Eksperter anbefaler å gi god informasjon og være ærlig i annonsene for å lykkes med salget. Bruktmarkedet gir også mulighet til å få igjen pengene for dyrere ting man vil bytte ut, grunnet kronekursen og inflasjon. Fortsatt usikkerhet knyttet til rentekutt gjør at bruktmarkedet kan være en god løsning for å bedre økonomien.
1 måned siden
Norge er på verdenstoppen når det gjelder elektronisk avfall per innbygger. Den økende mengden e-avfall globalt truer med å overstige kapasiteten for håndtering innen 2030. Produksjonen av elektronikk legger beslag på knappe ressurser, og klimaforskere anbefaler å forlenge levetiden på elektroniske produkter, spesielt smarttelefoner, for å redusere karbonutslipp. De understreker behovet for å endre synet på reparasjon som et lønnsomt alternativ til resirkulering, og oppfordrer myndighetene til å legge til rette for dette, blant annet ved å fjerne moms på reparasjoner.
3 måneder siden
Avfallsselskapet Avfall Sør i Kristiansand bytter ut 30.000 søppeldunker på grunn av ny teknologi med databrikker for registrering av tømminger. De gamle dunkene, hvorav mange er i god stand, sendes for det meste til utlandet for resirkulering. Naturvernforbundet og andre miljøorganisasjoner kritiserer utskiftningen som sløseri og lite miljøvennlig, og mener det er mulig å oppgradere de gamle dunkene. Avfall Sør hevder at utskiftningen er nødvendig for å møte nasjonale standarder og for å forbedre arbeidsforholdene for renovatørene. Beboere har reagert på utskiftningen og mener de gamle dunkene er fullt brukbare. Kostnaden for utskiftningen er estimert til mellom 2 og 3 millioner kroner.
4 måneder siden
EU har innført et direktiv som gjør USB-C til obligatorisk ladestandard for de fleste elektroniske enheter som selges i EU og EØS, inkludert Norge. Dette betyr at Apples Lightning-standard er forbudt, og eldre iPhone-modeller som bruker denne standarden, er fjernet fra Apples nettbutikker. Formålet er å redusere elektronisk avfall og gjøre lading enklere for forbrukerne. Det blir også valgfritt å kjøpe lader sammen med enheten. Bærbare datamaskiner har et unntak frem til 2026, men USB-C blir standard også for disse. Produsenter kan fortsatt utvikle egne ladeløsninger, men USB-C må være et standardalternativ.
8 timer siden
En ny rapport dokumenterer miljøpåvirkningen fra norsk digital infrastruktur. Belastningen tilsvarer utslippene fra innenriks flytrafikk og forventes å øke.
2 måneder siden
Norsk Tipping avvikler salg av Lotto, Vikinglotto og Tipping i butikk fra 2028 på grunn av økt digitalisering. Stadig færre kunder leverer kuponger i butikk, og mange kommisjonærer sier opp sine verv. Selskapet anser det ikke som økonomisk forsvarlig å utvikle nye terminalløsninger. Flaxlodd vil fortsatt være tilgjengelig i butikk, og Norsk Tipping vil bistå kunder med overgangen til digitale løsninger.
4 måneder siden
Tredje juledag er kjent som den store byttedagen, og mange nordmenn benytter anledningen til å bytte julegaver. Ifølge Forbrukerrådet vil hver fjerde nordmann bytte en eller flere gaver. Butikker, spesielt de som selger elektronikk, sportsutstyr og bøker, forbereder seg på stor pågang. For å bytte varer må de være ubrukte og i originalemballasje. Det er viktig å huske at bytting ikke er en lovfestet rettighet, og butikkene har ulik praksis. Noen velger å utsette byttingen til etter nyttår, mens andre bytter med en gang for å få brukt gavene i ferien.
5 dager siden
Brage Walsøe (21) fra Lakselv sparer penger ved å kjøpe og selge sjeldne kosmetiske gjenstander, kalt «skins», i spillet Counter Strike. Etter oppdateringen til CS2 i 2023 økte etterspørselen og prisene på skins betydelig. Brage leter etter sjeldne mønstre og selger disse til samlere, noe som kan gi ham opptil 15.000 kroner i måneden. Han bruker skins som en sparemetode ved å binde opp penger i gjenstandene, noe som gjør det vanskelig å bruke pengene impulsivt. Spareøkonom Else Sundfør advarer om at markedet er risikabelt og kun drives av tilbud og etterspørsel, og anbefaler at skins kun utgjør en liten del av en investeringsportefølje. Brage har også erfart tap, blant annet da verdien på enkelte skins falt kraftig etter en oppdatering i 2021. Likevel ser både han og Sundfør at unge investerer i utradisjonelle objekter de kjenner til, som skins og Pokémon-kort, fremfor mer tradisjonelle investeringer.