Fremskrittspartiet (Frp) skal diskutere og trolig vedta å tillate surrogati i Norge under landsmøtet 2. –4. mai.
Dette markerer en mulig endring fra partileder Sylvi Listhaugs tidligere motstand mot surrogati, uttrykt i 2017. Saken skaper splittelse i partiet, med ulike fylkesledere som uttrykker både støtte og motstand. Flere fylkesledere, som i Nordland og Telemark, er positive til å tillate surrogati under strenge regler, mens andre, som i Finnmark og Troms, mener tiden ikke er moden og ønsker å holde partiet fristilt i slike verdispørsmål.
Landsstyret har tatt dissens og vurderer å fjerne punktet om surrogati fra programmet, men saken skal likevel opp til avstemning på landsmøtet. Debatten reflekterer endringer i samfunnet og partiets interne uenighet om hvordan surrogati bør håndteres.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
SV har vedtatt en regelendring som åpner for å ekskludere medlemmer som bryter partiets etiske retningslinjer eller grunnsyn. Vedtaket ble fattet på partiets landsmøte etter en debatt som splittet partiet. Partiledelsen argumenterte for at ekskludering er nødvendig for å beskytte partiet, mens motstandere frykter at paragrafen kan misbrukes. Tidligere har SV vært det eneste partiet i Norge uten mulighet for eksklusjon, og forslaget har blitt nedstemt på landsmøtene i 2019 og 2021. Mange i SV er skeptiske til ekskludering, da flere av partiets grunnleggere selv ble ekskludert fra Arbeiderpartiet. Kirsti Bergstø ble gjenvalgt som leder, og Lars Haltbrekken ble valgt som ny nestleder.
1 måned siden
SV står overfor flere vanskelige veivalg på sitt kommende landsmøte, deriblant spørsmålet om EØS-avtalen. Partileder Kirsti Bergstø signaliserer et ønske om tettere samarbeid med EU, men vil ikke si om partiet bør frede EØS-avtalen. Oslo SV har foreslått å droppe motstanden mot avtalen. Landsmøtet skal også diskutere regjeringsalternativer, skolepolitikk, atomkraft, aktiv dødshjelp og innføring av en eksklusjonsparagraf. Samtidig markerer partiet sitt 50-årsjubileum.
21 dager siden
Arbeiderpartiet er splittet i synet på EU, noe som ble tydelig under partiets landsmøte. Trine Lise Sundnes ønsker en ny debatt om Norges forhold til Europa og mener tiden kan være inne for en ny folkeavstemning. Trond Giske er uenig og advarer mot en splittende EU-kamp, og mener fokuset bør være på å sikre norsk næringsliv i en urolig tid. Statsminister Jonas Gahr Støre viet EU lite oppmerksomhet i sin tale, og er klar på at han ikke ønsker en folkeavstemning nå. En meningsmåling viser en økning i støtten for EU-medlemskap, men Giske mener EØS-avtalen sikrer tilgang til det indre marked.
1 måned siden
Høyre har på sitt landsmøte vedtatt å aktivt jobbe for norsk EU-medlemskap, til tross for skepsis fra partileder Erna Solberg. Vedtaket åpner for raske forhandlinger om medlemskap. Frp-leder Sylvi Listhaug er sterkt kritisk og utelukker støtte fra Frp, da hun mener en EU-debatt vil splitte befolkningen. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum advarer om at dette kan føre til en ny folkeavstemning om EU. Venstre-leder Guri Melby er derimot svært positiv og ønsker tettere europeisk integrasjon.
1 måned siden
Høyre har på sitt landsmøte vedtatt å aktivt jobbe for norsk EU-medlemskap, til tross for skepsis fra partileder Erna Solberg. Vedtaket åpner for raske forhandlinger om medlemskap. Frp-leder Sylvi Listhaug er sterkt kritisk og utelukker støtte fra Frp, da hun mener en EU-debatt vil splitte befolkningen. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum frykter en ny folkeavstemning om EU og vil gjøre motstand til en hovedsak i valgkampen. Venstre-leder Guri Melby er derimot svært positiv og ønsker tettere europeisk integrasjon.
24 dager siden
Arbeiderpartiet opplever intern uenighet om flere sentrale politiske spørsmål i forkant av landsmøtet. Blant de mest kontroversielle temaene er asylbehandling i tredjeland, der fylkeslag går imot nestleder Tonje Brennas åpning for en slik løsning. EU-spørsmålet skaper også splittelse, med krav om en mer aktiv tilnærming og potensiell medlemskapsdebatt. I tillegg er det uenighet om oljeleting, Israel-boikott og regjeringens strømløsning, hvor kritikere frykter økt strømsløsing. Landsmøtet ventes å bli preget av intense debatter og voteringer om disse temaene.
12 dager siden
Artikkelen belyser uenighet mellom borgerlige partier om Norges ansvar for å ta imot FN-flyktninger. Frp ønsker ingen kvoteflyktninger, Venstre vil ha minst 5.000, mens KrF er splittet. Samtidig presser høye asylankomster og integreringsutfordringer innvandringsdebatten. Regjeringen har kuttet i antallet kvoteflyktninger, noe som skaper ytterligere spenning mellom partiene. Uenigheten kompliseres av KrFs landsmøte, hvor spørsmålet om antall kvoteflyktninger skal vedtas.
4 måneder siden
Det er intern uenighet i Arbeiderpartiet om fremtiden til strømkablene til Danmark. LO-sekretær Are Tomasgard og stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol ønsker å vrake kablene når de skal fornyes i 2026, og mener dette bør vedtas på partiets landsmøte. Partileder Jonas Gahr Støre vil ikke ta stilling til dette nå, og vil vente med å vurdere saken. Energiminister Terje Aasland åpner for å forlenge kablenes levetid, men stiller krav om at de ikke skal bidra til høye strømpriser. Tomasgard mener at programkomiteen ikke lar seg diktere av partiledelsen, mens Kjerkol mener at kabel-vraking kan skjerme mot prissmitte.
1 måned siden
Venstre har på sitt landsmøte vedtatt å utrede muligheten for å tilby assistert livsavslutning, også kjent som aktiv dødshjelp, i Norge. Vedtaket kom etter en lang debatt. Venstre-leder Guri Melby støttet forslaget om å utrede saken nærmere. Et forslag fra Unge Venstre om å tillate aktiv dødshjelp fikk ikke flertall, men partiet ønsker nå å åpne for en bredere samfunnsdebatt rundt temaet.
4 måneder siden
Til tross for at Fremskrittspartiet (Frp) er landets største parti, er det lite sannsynlig at partileder Sylvi Listhaug blir statsminister. Selv om Frp og Høyre har flertall på Stortinget, trenger de støtte fra andre partier. Listhaugs konfronterende stil og manglende evne til å samle høyresiden, samt Frps mulighet til å oppnå mer innflytelse ved å støtte en Høyre-ledet regjering, er hovedårsakene til dette. Arbeiderpartiet ønsker å utfordre Frp i debatter, noe som kan skygge for Høyre. Det er også en økende aksept for å stemme Frp blant velgerne.