Venstre har på sitt landsmøte vedtatt å utrede muligheten for å tilby assistert livsavslutning, også kjent som aktiv dødshjelp, i Norge. Vedtaket kom etter en lang debatt.
Venstre-leder Guri Melby støttet forslaget om å utrede saken nærmere.
Et forslag fra Unge Venstre om å tillate aktiv dødshjelp fikk ikke flertall, men partiet ønsker nå å åpne for en bredere samfunnsdebatt rundt temaet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Venstre har på sitt landsmøte vedtatt å utrede aktiv dødshjelp i Norge. Flere forslag ble diskutert, inkludert et forslag om å tillate aktiv dødshjelp under strengt regulerte forhold, men dette fikk ikke flertall. Margrethe Prahl Reusch fra Akershus Venstre, som lenge har fremmet forslag om aktiv dødshjelp, er fornøyd med vedtaket og håper det vil føre til en god debatt. Oline Sæther argumenterte for at retten til å avslutte livet på egne premisser kan være den beste lindringen for noen.
2 måneder siden
En NRK-undersøkelse viser at halvparten av Norges befolkning støtter legalisering av aktiv dødshjelp, noe som aktualiserer debatten. Historien om Tina, som valgte assistert selvmord i Sveits på grunn av en uhelbredelig sykdom, har skapt stort engasjement. Flere europeiske land, som Danmark, vurderer nå å tillate aktiv dødshjelp, mens erfaringer fra Nederland, som legaliserte det for over 20 år siden, viser at det er behov for et tydelig lovverk. En antropolog som studerte aktiv dødshjelp i Nederland, har blitt mer skeptisk til praksisen, og understreker viktigheten av å kontrollere alle aspekter rundt dødshjelp.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg den økende debatten om aktiv dødshjelp i Norge, der undersøkelser viser at et flertall av befolkningen er positive, i motsetning til mange politikere. Fremskrittspartiet er det eneste partiet som har vedtatt en slik ordning, mens andre partier vurderer å utrede temaet. TV2-dokumentaren «Dødsenglene» har avdekket et desperat behov for assistert livsavslutning, men også avdekket problematiske metoder. Samtidig øker levealderen, og flere eldre sliter med depresjon og demens, noe som skaper et press for å diskutere vanskelige spørsmål om livskvalitet og verdig død. Frykten for en skråplaneffekt og et «nåtidens ættestup» gjør debatten krevende.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg den pågående debatten om aktiv dødshjelp i Norge, og argumenterer for en grundig utredning av temaet. Forfatteren deler personlige erfaringer med en far i en uverdig livssituasjon, og viser til at et flertall av befolkningen støtter legalisering av dødshjelp. Samtidig er politikerne tause, og fagfolk er delt i synet på saken. Det fremheves at mange frykter en langvarig og uverdig død, og ønsker selv å kunne bestemme over livets slutt. Erfaringer fra Oregon, der assistert selvmord er tillatt, viser at dette utgjør en liten andel av dødsfallene, og at tap av autonomi og verdighet er de viktigste årsakene. Forfatteren mener det er nødvendig å diskutere kriterier, etikk og praktiske løsninger for dødshjelp i Norge, og at man må lære av erfaringer fra andre land.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg den vanskelige debatten om dødshjelp i Norge, etter at TV 2 har avdekket useriøse aktører som tilbyr assistert selvmord. Det understrekes at selv om mange er positive til dødshjelp, er det viktig å diskutere etiske aspekter og sikre gode palliative tilbud. Flere land tillater dødshjelp under strenge kriterier, men helsepersonell er generelt skeptiske. Artikkelen argumenterer for at helsevesenet må forbedre lindring i livets sluttfase, og at spørsmålet om dødshjelp må diskuteres åpent.
3 måneder siden
TV 2s dokumentarserie «Norge bak fasaden» har avdekket et undergrunnsmiljø der såkalte «dødshjelpere» tilbyr sine tjenester, noe som har sjokkert det politiske Norge og skapt en ny debatt om aktiv dødshjelp. Flere pårørende etterlyser en ny debatt om aktiv dødshjelp, og flere partier skal diskutere spørsmålet på sine landsmøter. Høyre-leder Erna Solberg er sterkt imot å utrede aktiv dødshjelp, og frykter at det vil føre til et umenneskelig press på sårbare mennesker. En lokalpolitiker i Venstre med MS mener derimot at Norge trenger å utrede en lovendring for å tilby en verdig død. KrF-lederen advarer mot aktiv dødshjelp og viser til negative erfaringer fra Nederland, der assistert selvmord har økt blant unge jenter og eldre med demens.
6 dager siden
Fremskrittspartiet (Frp) skal diskutere og trolig vedta å tillate surrogati i Norge under landsmøtet 2.–4. mai. Dette markerer en mulig endring fra partileder Sylvi Listhaugs tidligere motstand mot surrogati, uttrykt i 2017. Saken skaper splittelse i partiet, med ulike fylkesledere som uttrykker både støtte og motstand. Flere fylkesledere, som i Nordland og Telemark, er positive til å tillate surrogati under strenge regler, mens andre, som i Finnmark og Troms, mener tiden ikke er moden og ønsker å holde partiet fristilt i slike verdispørsmål. Landsstyret har tatt dissens og vurderer å fjerne punktet om surrogati fra programmet, men saken skal likevel opp til avstemning på landsmøtet. Debatten reflekterer endringer i samfunnet og partiets interne uenighet om hvordan surrogati bør håndteres.
2 måneder siden
Artikkelen belyser den pågående debatten om aktiv dødshjelp i Norge, der helsepersonell er splittet. En overlege forteller om en pasient som fikk han til å endre syn på aktiv dødshjelp. Mens et flertall i befolkningen støtter legalisering, er mange helsepersonell skeptiske. Motstandere frykter vanskelige avgrensninger, vanskelige situasjoner for leger og at sårbare pasienter kan føle seg presset. Tilhengere argumenterer for at et tydelig regelverk kan sikre pasienters verdighet og selvbestemmelse, og viser til erfaringer fra land som har legalisert aktiv dødshjelp.
1 måned siden
Høyre landsmøte vedtok å åpne for raske forhandlinger om EU-medlemskap dersom situasjonen tilsier det, selv om partileder Erna Solberg stemte imot. Forslaget, initiert av Oslo Høyre, fremhever Norges posisjon som eneste NATO-land med grense mot Russland som ikke er EU-medlem. Vedtaket har blitt positivt mottatt av Venstre og MDG, som ønsker en ny folkeavstemning, mens KrF og Frp er kritiske. Senterpartiet mener dette markerer starten på en ny EU-debatt, men statsminister Støre (Ap) ønsker å unngå en slik debatt i valgkampen for å unngå splid.
2 måneder siden
Artikkelen markerer femårsdagen for Torgeirs død, som valgte assistert selvmord i Sveits fordi det ikke var tilgjengelig i Norge. Hans pårørende fortsetter kampen for å legalisere aktiv dødshjelp, slik at andre kan få en verdig avslutning på livet. Dokumentarer og bøker har satt temaet på dagsordenen, men politisk er det få partier som støtter legalisering. En meningsmåling viser at et flertall ønsker aktiv dødshjelp tillatt. Artikkelen oppfordrer til en kunnskapsbasert utredning for å ta et informert standpunkt.