Eirik Svenssons «Før mørket» er en spennende thriller inspirert av Lindis Hurums memoarer fra Leger Uten Grensers arbeid i Den sentralafrikanske republikk. Filmen følger Linn Solberg (Kristina Kujath Torp) og hennes team som julaften 2013 står overfor et vanskelig dilemma: De må beskytte en muslimsk mann i en leir dominert av kristne, midt under en borgerkrig.
Filmen skildrer de etiske utfordringene og spenningen som oppstår i forsøket på å redde ett liv før mørket faller.
Anmelderen roser skuespillerprestasjonene, spesielt Torp, og fremhever filmens evne til å unngå klisjeer og stereotypiske fremstillinger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
«Før mørket» er en norsk spillefilm basert på virkelige hendelser under borgerkrigen i Den sentralafrikanske republikk i 2013. Filmen følger et team fra Leger Uten Grenser, ledet av Linn (Kristine Kujath Thorp), som jobber på en klinikk i Bangui. På julaften oppstår en spent situasjon når en muslimsk mann søker hjelp, og hjelpearbeiderne må balansere livreddende arbeid med vanskelige dilemmaer. Inspirert av Lindis Hurums bok, skildrer filmen konfliktene og utfordringene de står overfor, med en nervepirrende tidsfrist før mørkets frembrudd. Filmen gir et innblikk i komplekse spørsmål knyttet til internasjonalt hjelpearbeid.
2 måneder siden
Kristine Kujath Thorp spiller i «Før mørket», basert på den sanne historien om et angrep på Leger Uten Grensers feltsykehus i Bangui. Thorp spiller Linn, basert på Lindis Hurum, og fant det skremmende å leve seg inn i situasjoner der hun trodde hun skulle dø. Filmen skildrer 15 dramatiske timer da Hurum hadde ansvaret for sikkerheten da en mann kom inn med granater. Under researchen reiste teamet til Bangui med Leger Uten Grenser. Innspillingen i Cape Town var utfordrende med lange dager og rød sand.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler filmen «Veien hjem», der en dansk soldat ved navn Christian reiser til Syria for å finne sin sønn, som han mistenker har sluttet seg til ISIS. Christian er en erfaren soldat, men oppdraget er svært risikabelt i det uoversiktlige krigslandskapet. Filmen beskrives som et realistisk og intenst drama som viser krigens brutalitet og de ulike grupperingenes nådeløse rivalisering. I tillegg til å finne sønnen, handler Christians reise også om et oppgjør med hans egen fortid som soldat og fraværende far.
3 måneder siden
Nettavisens filmanmelder Jon Selås anmelder denne uken to kinofilmer. Den ene er dokumentaren «De rettsløse», som tar for seg behandlingen av norske kvinner som hadde forhold til tyske soldater under andre verdenskrig. Filmen er et viktig bidrag til forståelse av denne delen av norsk historie, spesielt for yngre generasjoner. Den andre filmen er et indisk drama som handler om tre kvinner som jobber på et sykehus i Mumbai. Filmen beskrives som et mesterverk med en sterk historie, godt skuespill og en overraskende avslutning. Begge filmene anbefales.
2 måneder siden
«No Other Land» er en dokumentar som utforsker undertrykkelsen av palestinere på Vestbredden gjennom en palestinsk aktivist og en israelsk journalist. Filmen viser hvordan israelske soldater deltar i ødeleggelse av palestinske hjem og landområder, ofte med juridisk begrunnelse. Den stiller spørsmål ved hvordan disse handlingene påvirker soldatene og det israelske samfunnet. Filmen belyser vennskapet og samarbeidet mellom aktivisten og journalisten, og den uforholdsmessige maktbruken. Selv om konflikten er kompleks, argumenterer filmen for medfølelse med de palestinske ofrene, og understreker at konflikten handler om mennesker.
24 dager siden
Bernard Miniers «Et øye i natten» er en spennende krimroman som følger kriminalførstebetjent Martin Servaz i etterforskningen av et grusomt drap på et mentalsykehus. Parallelt introduseres leseren for en ung filmstudent og en mystisk skrekkfilmregissør, hvis fortellinger flettes sammen med drapet. Servaz og hans kolleger avdekker en verden av voldsdyrkelse blant eliten, og etterforskningen tar en personlig og farlig vending for politifolkene. Boken beskrives som en tradisjonell politikrim med høyt tempo og spenning fra start til slutt, der forfatteren bruker naturen aktivt for å skape en uhyggelig atmosfære.
2 måneder siden
Teaterstykket «Drontheim» tar for seg en mørk uke i Trondheims krigshistorie i 1942, der unntakstilstand ble innført, jøder deportert og fremstående borgere henrettet. Stykket fokuserer på søstrene Thora og Johanna Matheson, sentrale medlemmer av etterretningsorganisasjonen XU, og deres intense motstandsarbeid. Stykket løfter frem kvinners innsats under krigen, men oppleves som noe ujevnt og overfylt med mange parallelle handlingsforløp. Likevel får flere skuespillere ros for sine prestasjoner, og historien om kvinnenes mot og utholdenhet er imponerende.
28 dager siden
«Onkel Jens» er en dramakomedie om kulturkollisjoner og innvandringspolitikk. Filmen følger Akam, en norsk-kurdisk historielærer, som får besøk av sin onkel Khdr fra Kurdistan. Onkelen, som kaller seg Jens, flytter inn i Akams kollektiv og skaper komplikasjoner. Akam mistenker at onkelen har skjulte hensikter og tar kontakt med UDI. Filmen skildrer konfliktene med både humor og alvor, og berører temaer som identitet og tilhørighet i det norske samfunnet. Skuespillerne Peiman Azizpour og Hamza Agooshi får ros for sine tolkninger.
17 dager siden
«Mørke øyeblikk» er Elisa Hovens debutroman, der vi følger forsvarsadvokat Eva Herbergen gjennom ni forskjellige straffesaker. Herbergen navigerer komplekse juridiske og moralske dilemmaer knyttet til temaer som nødverge, barnesoldater og korrupsjon. Sakene fremstår som separate noveller, men er knyttet sammen gjennom Herbergens engasjement. Hovens bakgrunn som jussprofessor gir fortellingene en realistisk og troverdig dimensjon, samtidig som hun leverer spennende overraskende vendinger. Boken utforsker mørke sider av samfunnet og menneskets natur, presentert gjennom Herbergens samvittighetsfulle perspektiv.
4 måneder siden
Romjulen byr på et variert kinotilbud, med den norske filmen «Kjærlighet» som den mest populære. Filmen er den siste i en trilogi av regissør Dag Johan Haugerud, og utforsker temaer som sex, håp og kjærlighet. Andre filmer som anmeldes er det biografiske dramaet «Team Havnaa», den bhutanske filmen «Munken og geværet», og det italienske dramaet «Vi har ennå i morgen». Animasjonsfilmen «Kvitebjørn» får derimot en lunken mottakelse. Anmelderne fremhever særlig «Kjærlighet» og «Team Havnaa» som sterke filmopplevelser.