Kristine Kujath Thorp spiller i «Før mørket», basert på den sanne historien om et angrep på Leger Uten Grensers feltsykehus i Bangui. Thorp spiller Linn, basert på Lindis Hurum, og fant det skremmende å leve seg inn i situasjoner der hun trodde hun skulle dø.
Filmen skildrer 15 dramatiske timer da Hurum hadde ansvaret for sikkerheten da en mann kom inn med granater. Under researchen reiste teamet til Bangui med Leger Uten Grenser.
Innspillingen i Cape Town var utfordrende med lange dager og rød sand.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
«Før mørket» er en norsk spillefilm basert på virkelige hendelser under borgerkrigen i Den sentralafrikanske republikk i 2013. Filmen følger et team fra Leger Uten Grenser, ledet av Linn (Kristine Kujath Thorp), som jobber på en klinikk i Bangui. På julaften oppstår en spent situasjon når en muslimsk mann søker hjelp, og hjelpearbeiderne må balansere livreddende arbeid med vanskelige dilemmaer. Inspirert av Lindis Hurums bok, skildrer filmen konfliktene og utfordringene de står overfor, med en nervepirrende tidsfrist før mørkets frembrudd. Filmen gir et innblikk i komplekse spørsmål knyttet til internasjonalt hjelpearbeid.
2 måneder siden
Eirik Svenssons «Før mørket» er en spennende thriller inspirert av Lindis Hurums memoarer fra Leger Uten Grensers arbeid i Den sentralafrikanske republikk. Filmen følger Linn Solberg (Kristina Kujath Torp) og hennes team som julaften 2013 står overfor et vanskelig dilemma: De må beskytte en muslimsk mann i en leir dominert av kristne, midt under en borgerkrig. Filmen skildrer de etiske utfordringene og spenningen som oppstår i forsøket på å redde ett liv før mørket faller. Anmelderen roser skuespillerprestasjonene, spesielt Torp, og fremhever filmens evne til å unngå klisjeer og stereotypiske fremstillinger.
2 måneder siden
Hedda Skaug, kjent fra «Norges Tøffeste», forteller om en dramatisk hendelse under innspillingen. Under en øvelse der deltakerne skulle henge over vannet, skrapte hun ryggen mot en betongkant da hun ble heist opp. Skaug fryktet lammelse hvis hun hadde falt ned, men slapp unna med skrubbsår. NRK bekrefter at øvelsen var grundig sikkerhetsvurdert og testet, men forstår at hendelsen kunne oppleves som ubehagelig. De understreker at skrubbsår er noe man må regne med i konkurransene.
1 måned siden
«Berlin, sommeren 1942» er et drama om tysk motstandskamp under andre verdenskrig, basert på sanne hendelser. Filmen følger Hilde Coppi, spilt av Liv Lisa Fries, som arresteres gravid for illegal virksomhet. Gjennom tilbakeblikk skildres hennes forelskelse og engasjement i motstandskampen. Kontrasten mellom de unges liv og nazismens brutalitet fremheves, og viser de personlige kostnadene ved å kjempe for frihet. Fries' prestasjon skaper sympati for Hilde, selv om hennes motivasjon tidvis kan virke uklar. Filmen gir et inntrykk av motstandskampens realiteter og dens konsekvenser.
3 måneder siden
Kristine Stavås Skistad deltar ikke i Tour de Ski etter en operasjon og påfølgende formsvikt. Den svenske sprintstjernen Linn Svahn uttrykker at hun frykter Skistad som konkurrent i VM, og sier hun 'skjelver av skrekk'. Norsk landslagstrener Sjur Ole Svarstad er ikke imponert over Svahns uttalelser, og mener Skistad kan forberede seg i ro. Han antyder at hun trolig blir tatt ut til VM, men understreker behovet for konkurransetrening. Svahn selv satser på en topplassering i årets Tour de Ski, etter en skuffende start. Jessie Diggins leder sammenlagt, med norske Heidi Weng og Therese Johaug som nærmeste utfordrere.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler filmen «Veien hjem», der en dansk soldat ved navn Christian reiser til Syria for å finne sin sønn, som han mistenker har sluttet seg til ISIS. Christian er en erfaren soldat, men oppdraget er svært risikabelt i det uoversiktlige krigslandskapet. Filmen beskrives som et realistisk og intenst drama som viser krigens brutalitet og de ulike grupperingenes nådeløse rivalisering. I tillegg til å finne sønnen, handler Christians reise også om et oppgjør med hans egen fortid som soldat og fraværende far.
1 måned siden
Kristin Austgulen Fosnæs (24) ønsker helst å unngå samtaler om den dramatiske VM-stafetten i Trondheim, hvor hun gikk ankeretappen for Norge. Selv om det var en kul opplevelse, beskriver hun døgnet før stafetten som preget av nervøse sammenbrudd og lite søvn. Hun hadde et forsprang på 37 sekunder, men ble tatt igjen av Jonna Sundling. Fosnæs har fått støtte fra lagvenninner som Helene Marie Fossesholm, som selv har erfaring med å gå ankeretappen i stafett. Fossesholm mener laguttaket var optimalt for å kjempe om gullet.
3 måneder siden
En alvorlig bemanningskrise ved akuttavdelingen på Oslo universitetssykehus (OUS) truer den nasjonale krise- og katastrofeberedskapen. Ansatte har i flere år varslet om en uholdbar situasjon, men opplever at lite har blitt gjort. Avdelingen, som er førstelinje for 3,2 millioner nordmenn, mangler overleger og sliter med å rekruttere. Dette fører til stor belastning for de ansatte og frykt for at liv kan gå tapt. Tre departementer er varslet om krisen, men situasjonen vedvarer. Personskadeforbundet har også varslet om den alvorlige situasjonen. Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter å ha mottatt bekymringsmeldinger og følger utviklingen.
13 dager siden
Den norske kirurgen Oliver Grundnes beskriver hjerteskjærende forhold ved et sykehus i Gaza, der mangel på medisiner, utstyr og mat setter pasientenes liv i fare. Stengte grenser hindrer humanitær hjelp, noe som fører til overfylte sykehus med underernærte pasienter, inkludert barn som trenger akutt behandling. Grundnes forteller om vanskelige situasjoner, som den siste dosen med livsviktig medisin til en nyfødt og nødvendigheten av å amputere lemmer på unge ofre for bombeangrep. Israel begrunner stengingen med at Hamas bruker sykehus til terror, noe som er tilbakevist. FN krever umiddelbar åpning av grensene for å unngå en humanitær katastrofe.
3 måneder siden
Norges største akuttavdeling ved Oslo universitetssykehus står i fare for å kollapse på grunn av alvorlig mangel på overleger. Styreleder i Norsk kirurgisk forening, Mari-Liis Kaljusto, advarer om at liv kan gå tapt dersom situasjonen ikke bedres. Avdelingen, som har behandlet mange skadde etter store hendelser som 22. juli og Pride-skytingen, sliter med å fylle ledige stillinger. Dette fører til en umulig arbeidshverdag for de gjenværende legene, og det fryktes at beredskapen er sårbar. Sykehusledelsen erkjenner problemene og har startet et arbeid for å analysere situasjonen og iverksette tiltak for å løse bemanningsutfordringene.