«Berlin, sommeren 1942» er et drama om tysk motstandskamp under andre verdenskrig, basert på sanne hendelser. Filmen følger Hilde Coppi, spilt av Liv Lisa Fries, som arresteres gravid for illegal virksomhet.
Gjennom tilbakeblikk skildres hennes forelskelse og engasjement i motstandskampen. Kontrasten mellom de unges liv og nazismens brutalitet fremheves, og viser de personlige kostnadene ved å kjempe for frihet.
Fries' prestasjon skaper sympati for Hilde, selv om hennes motivasjon tidvis kan virke uklar. Filmen gir et inntrykk av motstandskampens realiteter og dens konsekvenser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen omhandler forholdet mellom den beryktede nazisten Siegfried Fehmer og Anne Marie Breien under andre verdenskrig. Fehmer var en brutal torturist, mens Breien var en dobbeltagent som spilte et farlig spill. Hun brukte sin posisjon som hans elskerinne til å hjelpe motstandsbevegelsen og redde flere liv. Til tross for hennes innsats, ble hun møtt med mistillit og forakt etter krigen. Boken skildrer deres komplekse forhold og de vanskelige valgene de tok under krigen, og gir et innblikk i krigens grusomheter og ettervirkninger.
2 måneder siden
Teaterstykket «Drontheim» tar for seg en mørk uke i Trondheims krigshistorie i 1942, der unntakstilstand ble innført, jøder deportert og fremstående borgere henrettet. Stykket fokuserer på søstrene Thora og Johanna Matheson, sentrale medlemmer av etterretningsorganisasjonen XU, og deres intense motstandsarbeid. Stykket løfter frem kvinners innsats under krigen, men oppleves som noe ujevnt og overfylt med mange parallelle handlingsforløp. Likevel får flere skuespillere ros for sine prestasjoner, og historien om kvinnenes mot og utholdenhet er imponerende.
28 dager siden
«Piken med nålen» er et dansk drama som følger Karoline, en ung kvinne i København etter første verdenskrig, preget av fattigdom. Hun blir gravid med en fabrikkeier, men livet tar en uventet vending. Hun overlater barnet til Dagmar, som driver et adopsjonsbyrå. Filmen skildrer Karolines kamp for overlevelse i en dyster tid, der sjokkerende hemmeligheter gradvis avsløres. Visuelt slående i sort-hvitt, med bemerkelsesverdige skuespillerprestasjoner, gir filmen et innblikk i en mørk og tragisk historie.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den urettferdige behandlingen av norske kvinner som hadde forhold til tyske soldater under andre verdenskrig. Disse kvinnene ble utsatt for offentlig ydmykelse, fengsling og tap av statsborgerskap. Mange ble deportert til Tyskland, ofte med barn, og møtte vanskelige forhold. Selv om de ikke hadde brutt noen lover, ble de stemplet som landssvikere og behandlet som kriminelle. Offentlige arkiver om saken er fortsatt lukket, noe som hindrer innsyn og bevisførsel. Filmen «De rettsløse» har skapt ny debatt om behandlingen av disse kvinnene, og det argumenteres for en åpen gjennomgang av saken.
3 måneder siden
Etter andre verdenskrig ble tusenvis av norske jenter som hadde hatt forhold til tyske soldater, utsatt for grove overgrep. De ble plassert i straffeleirer, deportert og fratatt sitt norske statsborgerskap uten rettssak. Mange ble sendt til Tyskland, ofte sammen med sine barn. Det er indikasjoner på at norske myndigheter planla disse handlingene. Kvinnenes seksualliv ble sett på som et offentlig anliggende, og de ble straffet hardt, mens menn med kjønnssykdommer ikke ble straffet på samme måte. En ny film, «De Rettsløse», setter fokus på disse overgrepene.
3 måneder siden
En ny dokumentarfilm, «De rettsløse», tar for seg den urettferdige behandlingen norske kvinner fikk etter å ha hatt forhold til tyske menn under andre verdenskrig. Til tross for at de ikke brøt noen lover, ble rundt 4000 kvinner fratatt statsborgerskapet og deportert. Filmskaper Lena-Christin Kalle har avdekket at norske myndigheter og hjemmefronten systematisk overvåket og straffet disse kvinnene med internering, tvangssterilisering og tap av jobber. Selv om det kom en offisiell unnskyldning i 2018, har mange av kvinnene fortsatt ikke fått tilbake statsborgerskapet. Filmen gir et innblikk i de overgrepene som ble begått og den langvarige stigmaen som har preget mange familier.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg den urettferdige behandlingen av norske kvinner som hadde forhold til tyske soldater under andre verdenskrig. Disse kvinnene ble utsatt for kollektiv avstraffelse som mishandling og internering, ofte uten lovlig grunnlag. Offisielle forklaringer for interneringene var ofte basert på vikarierende motiver som beskyttelse og falske påstander om sykdom eller lav intelligens. Riksarkivet holder fortsatt tilbake sentral dokumentasjon om saken. Filmen «De rettsløse» belyser Norges manglende evne til å forholde seg til denne delen av sin historie og avslører at stigmaet rundt «tyskerjentene» fortsatt eksisterer. Artikkelen argumenterer for at det er nødvendig å konfrontere fortiden for å lære av den, og kritiserer Riksarkivets hemmelighold som en omskriving av historien.
1 måned siden
Levninger som kan være etter sju norske motstandsfolk henrettet av tyskerne under andre verdenskrig, er muligens funnet i Oslofjorden. Foreningen Æresgjeld mener levningene stammer fra motstandsfolk som ble senket i fjorden etter henrettelsen på Akershus festning i 1945. Undervannsbilder dokumenterer funnet, og politiet bekrefter at levningene vil bli hevet for identifisering. Funnet kan gi svar til etterlatte etter de over 400 nordmenn som ble henrettet under krigen og aldri funnet. Søk i historiske arkiver ledet foreningen til funnet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Rigmor (101), som ble stemplet som «tyskerjente» etter andre verdenskrig på grunn av sitt forhold til en tysk soldat. Dette stempelet har preget hennes liv i over 80 år, og har også gått ut over hennes barn og barnebarn som har blitt mobbet og diskriminert. Dokumentarfilmen «De Rettsløse» belyser hvordan kvinner med forhold til tyske soldater ble behandlet etter krigen, der mange ble fratatt statsborgerskap og utsatt for overgrep. Selv om Rigmor fikk en unnskyldning fra regjeringen i 2018, har hun ikke mottatt erstatning. Historikere påpeker at disse historiene har hatt en dyp innvirkning på flere generasjoner, og at det er viktig å synliggjøre tematikken.
1 måned siden
«Frøet fra det hellige fikentreet» er en modig film som skildrer undertrykkelsen i Iran. Filmen følger en iransk dommer som tilsynelatende er lovorientert, men som gradvis blir en del av et korrupt system. Etter Masha Aminis død blir dommerens familie konfrontert med regimets brutalitet, og hans kone slites mellom lojalitet og frykt. Regissør Mohammad Rasoulof er forfulgt og dømt for å ha laget filmen, og har flyktet til Tyskland. Filmen er viktig og engasjerende, og bruker dokumentariske klipp fra 2022-protestene i Teheran.