En elbil-eier opplevde at ladepluggen var frosset fast på grunn av is. Dette skyldes at fuktighet samlet seg inne i gummihetten som mange setter på etter lading.
Eksperter anbefaler å ikke bruke hetten utendørs, da den hindrer fuktighet i å slippe ut og dermed kan føre til isdannelse.
Det anbefales å henge ladekabelen med pluggen nedover for å unngå at vann og snø samler seg, og at kabelen ikke ligger på bakken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Elbileiere kan oppleve betydelig redusert rekkevidde når temperaturen synker, noe som kan komme som et sjokk for nye eiere. Tester viser at rekkevidden kan halveres i svært lave temperaturer, som minus 20 grader. Årsaken er økt motstand i batteriet, høyere rullemotstand fra vinterdekk og økt strømforbruk til oppvarming. Eksperter anbefaler å starte kjøreturen med et varmt batteri, noe som kan oppnås ved forvarming mens bilen er tilkoblet lader. Alternativt kan ladingen programmeres til å avsluttes rett før avreise. Disse tiltakene kan bidra til å maksimere rekkevidden i vinterkulda.
4 måneder siden
Eksperter advarer om økt trykk på ladestasjoner i desember, spesielt rundt utfartsdagen 20. desember. Juletrafikk og kaldt vær fører til økt ladebehov, samtidig som kulden reduserer rekkevidden og øker ladetiden for elbiler. Dette skaper lange køer og frustrasjon ved ladestasjonene. NAF foreslår køsystemer og anbefaler å lade utenom rushtiden, spesielt mellom kl. 12 og 16, samt å bruke mindre ladestasjoner. Det er også viktig å være klar over at noen ladestasjoner deler effekt, noe som kan forlenge ladetiden. For å unngå dette, kan det være lurt å bruke annenhver lader.
2 måneder siden
Bilbergingsselskaper rapporterer om mange utrykninger på grunn av flate batterier, spesielt i kalde perioder. Hyppig småkjøring tapper batteriet, og mange elbileiere er ikke klar over at deres biler også har et lite startbatteri som kan svikte. Eksperter anbefaler å ta jevnlige langturer for å lade batteriet, vedlikeholdslade det et par ganger i vinterhalvåret, eller investere i en startbooster for nødsituasjoner. Ved gjentatte problemer bør batteriet sjekkes og eventuelt byttes ut.
3 måneder siden
Eksperter advarer mot å stable snø inntil husveggene, en vanlig praksis tidligere brukt for isolasjon. Snø mot veggen kan føre til fukt- og råteskader ved å blokkere luftespalter og ventilasjonsluker, som er viktige for drenering og ventilasjon. Smeltende snø gir stor fuktbelastning og øker risikoen for frostsprengning. Det er viktig å sørge for god drenering og fjerne snø fra husveggen, spesielt etter takmåking, for å unngå kostbare skader. Ekspertene understreker at selv om snø isolerer, kan store mengder langs grunnmuren og husveggen skape problemer.
3 måneder siden
Snø, slaps og salt som samler seg i bilens hjulbuer kan føre til problemer som redusert fjæring og vanskeligere styring. Dette kan oppstå når snøen pakker seg og fryser, og dermed hindrer hjulenes bevegelse. For å fjerne snøen kan man bruke en varm garasje eller høytrykkspyler. For å forebygge problemet, bør man rengjøre hjulbuene og smøre dem med anti-heft spray. Det er viktig å unngå å spraye direkte på bremser og dekk for å opprettholde friksjonen. Artikkelen er levert av Elbil24.
4 måneder siden
Eksperter advarer om at frysebokser ikke bør stå i for kalde rom, som uisolerte kjellere, uteboder, garasjer eller hytter om vinteren. For lav temperatur kan føre til at kompressoren slites ut fordi smøremidlene blir tykkere. Dette kan resultere i at fryseren går i stykker, og slike skader dekkes ikke av forsikringen. Forsikringen dekker kun skader som skyldes plutselige og tilfeldige hendelser, som lynnedslag. I tillegg kan garantien bortfalle hvis fryseren ikke brukes i henhold til bruksanvisningens anbefalte romtemperatur. Det anbefales å installere en varmekilde for å holde temperaturen stabil.
3 måneder siden
Mange opplever startproblemer med bilen i kulden, spesielt elbiler med flatt 12-volts batteri. Dette batteriet er nødvendig for å starte systemene som forsyner elmotoren med strøm. En startbooster fungerer som en powerbank og kan gi nok strøm til å starte bilen. Disse koster fra rundt tusenlappen, men det er viktig å sjekke at den er kraftig nok for din bil. Vedlikeholdslading av batteriet hjemme kan forebygge problemer. Hvis batteriet er seks-syv år gammelt, kan det være lurt å sjekke tilstanden.
2 måneder siden
NAF slår alarm om brannfare knyttet til feilaktig lading av elbiler. En undersøkelse viser at 8 prosent av norske elbilister, tilsvarende 64 000 personer, lader bilen hjemme ved hjelp av skjøteledning eller vanlig stikkontakt. Dette er ikke tillatt og kan føre til varmgang og brann. NAF understreker at ladekabler som følger med bilen kun er ment for nødlading, og at regelmessig lading hjemme krever installasjon av en ladeboks. De som lader feil risikerer også problemer med forsikringsselskapet ved eventuelle skader.
3 måneder siden
Vinteren kan føre til at dører og ladeluker fryser fast. Det finnes flere triks for å løsne isen, som å banke forsiktig på dørkarmen eller trykke på motsatt side av et håndtak. Det mest effektive er å tilføre varme. En brødpose fylt med varmt vann kan brukes til å smelte isen raskt. Det er viktig å ikke bruke kokvarmt vann, men varmt vann er effektivt for å løsne frosne deler. En brødpose i jakkelommen kan være et nyttig verktøy om vinteren.
2 måneder siden
NAF advarer om at 64.000 bileiere lader elbilen uforsvarlig hjemme, noe som kan føre til brann. Lading i vanlig stikkontakt eller med skjøteledning er risikabelt og ulovlig. Regelverket krever ladeboks for regelmessig hjemmelading. NAF understreker at nødladekabel kun skal brukes unntaksvis. Samtidig melder NAF om at elbilandelen i nybilsalget er over 96 prosent, og ber om at elbilfordelene opprettholdes.