Bilbergingsselskaper rapporterer om mange utrykninger på grunn av flate batterier, spesielt i kalde perioder. Hyppig småkjøring tapper batteriet, og mange elbileiere er ikke klar over at deres biler også har et lite startbatteri som kan svikte.
Eksperter anbefaler å ta jevnlige langturer for å lade batteriet, vedlikeholdslade det et par ganger i vinterhalvåret, eller investere i en startbooster for nødsituasjoner.
Ved gjentatte problemer bør batteriet sjekkes og eventuelt byttes ut.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Mange opplever startproblemer med bilen i kulden, spesielt elbiler med flatt 12-volts batteri. Dette batteriet er nødvendig for å starte systemene som forsyner elmotoren med strøm. En startbooster fungerer som en powerbank og kan gi nok strøm til å starte bilen. Disse koster fra rundt tusenlappen, men det er viktig å sjekke at den er kraftig nok for din bil. Vedlikeholdslading av batteriet hjemme kan forebygge problemer. Hvis batteriet er seks-syv år gammelt, kan det være lurt å sjekke tilstanden.
4 måneder siden
Elbileiere kan oppleve betydelig redusert rekkevidde når temperaturen synker, noe som kan komme som et sjokk for nye eiere. Tester viser at rekkevidden kan halveres i svært lave temperaturer, som minus 20 grader. Årsaken er økt motstand i batteriet, høyere rullemotstand fra vinterdekk og økt strømforbruk til oppvarming. Eksperter anbefaler å starte kjøreturen med et varmt batteri, noe som kan oppnås ved forvarming mens bilen er tilkoblet lader. Alternativt kan ladingen programmeres til å avsluttes rett før avreise. Disse tiltakene kan bidra til å maksimere rekkevidden i vinterkulda.
4 måneder siden
Eksperter advarer om økt trykk på ladestasjoner i desember, spesielt rundt utfartsdagen 20. desember. Juletrafikk og kaldt vær fører til økt ladebehov, samtidig som kulden reduserer rekkevidden og øker ladetiden for elbiler. Dette skaper lange køer og frustrasjon ved ladestasjonene. NAF foreslår køsystemer og anbefaler å lade utenom rushtiden, spesielt mellom kl. 12 og 16, samt å bruke mindre ladestasjoner. Det er også viktig å være klar over at noen ladestasjoner deler effekt, noe som kan forlenge ladetiden. For å unngå dette, kan det være lurt å bruke annenhver lader.
4 måneder siden
Salget av batteridrevne verktøy og hagemaskiner har økt betydelig, noe som fører til at mange nordmenn har flere litium-ion-batterier hjemme. Disse batteriene kan bli ødelagt hvis de oppbevares i kalde rom over vinteren, da de gradvis tappes for energi og ikke kan lades igjen. Det er også en viss brannfare knyttet til batterier, og statistikk viser at en del branner har startet i batterier. Myndighetene anbefaler å følge ladevettregler og lagre batterier i tempererte rom. Kraftigere batterier krever også sikker lagring i brannsikre kasser.
1 måned siden
Antall bilskader i Norge øker, til tross for at moderne biler har mer sikkerhetsutstyr. Enkelte eksperter mener at den økende andelen elbiler bidrar til dette. Elbiler har ofte kraftig akselerasjon og høyere vekt, noe som kan skape utfordringer, spesielt på vinterføre. Statistikker viser at elbiler er mer involvert i ulykker på vinterføre enn fossilbiler. Det understrekes at nye bilister bør gjøre seg kjent med bilens egenskaper for å unngå ulykker.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler de nye LFP-batteriene som brukes i elbiler, og hvordan disse skiller seg fra de tradisjonelle NMC-batteriene. LFP-batterier er billigere, men krever andre laderåd. Mens NMC-batterier ikke bør fullades, viser forskning at LFP-batterier har lengst levetid ved lavt ladenivå. Likevel må LFP-batterier fullades jevnlig for at bilens batteristyringssystem skal fungere korrekt. Hyppig fullading kan være skadelig for batteriets levetid, men er nødvendig for å nullstille batteristyringssystemet og gi korrekt rekkeviddeinformasjon. Det er viktig å ikke fullade LFP-batterier daglig, men heller lade dem jevnlig for å opprettholde batteriets helse.
3 måneder siden
Forsikringsselskapet Tryg opplevde et høyt antall veihjelpssaker og bilskader i forbindelse med snøkaoset på nyåret. Over 1000 veihjelpssaker ble registrert, hovedsakelig relatert til flatt batteri, startvansker og utforkjøringer. I tillegg ble det registrert nærmere 300 bilskader som følge av glatt føre og kollisjoner med snøskavler. Tryg oppfordrer bilister til å kjøre forsiktig og fjerne snø og is fra bilen. En undersøkelse viser at mange kjører med piggfrie vinterdekk hele året, noe som kan være risikabelt under vinterforhold.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler vanlige feil som fører til at biler underkjennes i EU-kontrollen. Mange av disse feilene, som defekte lyspærer, rustne bremser og manglende utstyr, kan enkelt fikses av bileieren selv før kontrollen. Spesielt elbiler er utsatt for rust på bremsene på grunn av mindre bruk av bremsene, og artikkelen anbefaler kraftige oppbremsinger for å redusere dette problemet. Bileiere bør også huske å medbringe vognkort, varseltrekant og ladekabel. Ved å følge enkle vedlikeholdsrutiner kan bileiere spare tid og penger ved å unngå unødvendige etterkontroller.
4 måneder siden
Artikkelen understreker viktigheten av bilvask om vinteren for å fjerne veisalt som forårsaker rust. Undersøkelser viser at mange vasker bilen for sjelden, og eksperter anbefaler hyppig avspyling, helst ukentlig, og grundigere vask med avfetting og såpe et par ganger i måneden. Det anbefales å vaske bilen når den er varm, smøre silikon på lister og spyle godt rundt bremsene. Veisalt er nødvendig for trafikksikkerhet, men er skadelig for biler, og det er derfor viktig med god bilpleie om vinteren.
3 måneder siden
Eksperter advarer om at dårlige dekk er en stor årsak til problemer på vinterføre, spesielt i nordiske forhold. Tester viser at det er stor forskjell mellom dekk som er laget for nordisk vinter og andre typer dekk. Mellomeuropeiske dekk og billigdekk fra Kina presterer dårlig på snø og is, og gamle dekk mister grepet selv om de har godt mønster. Dette kan føre til farlige situasjoner og økt risiko for ulykker. Ekspertene anbefaler å bruke gode vinterdekk som er spesielt utviklet for nordiske forhold for å sikre best mulig fremkommelighet og sikkerhet.